TRAVEL

7 ιδέες για εκδρομή στα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας

Unsplash

Καλή η θάλασσα, αλλά σαν το βουνό δεν έχει. Υπέροχα τοπία, παραδοσιακά ορεινά χωριουδάκια, λίμνες και μονοπάτια που χάνονται μέσα σε παρθένα δάση.

Χάρη στο μεγαλείο των τοπίων που χαρίζουν στους ταξιδιώτες, τα ελληνικά βουνά κερδίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τους χειμερινούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφτείς, καθώς συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο όμορφες περιοχές όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Στις παρακάτω γραμμές, παίρνουμε τα βουνά και σου προτείνουμε 7 ιδέες για αξέχαστες εκδρομές.

7 ιδέες για εκδρομή στα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας Unsplash

Παρνασσός, Στερεά Ελλάδα

Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το Μαντείο των Δελφών, το οποίο ήταν χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, στην ομώνυμη περιοχή των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο «ομφαλός της γης», αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους, αίγλη στον Παρνασσό. Πέρα από ένα ταξίδι στο χρόνο, ο Παρνασσός προσφέρει ξεχωριστής ομορφιάς ορεινά τοπία, ενώ ταυτόχρονα είναι σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου κάθε έτους. Ακόμα και αν το σκι και το snowboard δεν είναι του στιλ σου, μια ζεστή σοκολάτα δεν μπορεί, θα την πιεις.

Ταΰγετος, Πελοπόννησος

Ο επιβλητικός και περήφανος Ταΰγετος, είναι το υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα, ονομάζεται Προφήτης Ηλίας και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου. Καλύπτει μια εντυπωσιακή  έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του, είναι οι πέντε κορυφές του, εξαιτίας των οποίων ονομαζόταν Πενταδάκτυλος, κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους. Με τα καλντερίμια που ξεκινούν από τον κάμπο και συνεχίζουν σε μονοπάτια προς τις απαιτητικές κορυφές του βουνού, ο Ταΰγετος χαρίζει στους λάτρεις της ορειβασίας μια ταξιδιωτική εμπειρία γεμάτη περιπέτεια και ψυχική ανάταση. Το καταφύγιο του Ταΰγετου χτίστηκε το 1962 στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, κάτω από την εμβληματική κορυφή του Προφήτη Ηλία, της ψηλότερης κορυφής του βουνού και της Πελοποννήσου.

Τύμφη, Ήπειρος

H Τύμφη είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 στον οποίο περιλαμβάνεται και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου. Πεζοπορικά μονοπάτια διασχίζουν μεγάλο μέρος του βουνού, που ενδείκνυται για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Μικρό Πάπιγκο, Καταφύγιο Γκαμήλας και Δρακόλιμνη είναι η must διαδρομή που μπορείς να ακολουθήσεις για μια αξέχαστη εκδρομή στο επιβλητικής ομορφιάς βουνό.

Όλυμπος, Μακεδονία

Η στέγη της Ελλάδας, ο μεγαλοπρεπής Όλυμπος, είναι μια κατηγορία μόνος του όταν μιλάμε για εκδρομές στο βουνό. Γεμάτος με μονοπάτια, ψηλά δέντρα και άγρια βράχια, ο Όλυμπος υψώνεται ως επιβλητική πρόκληση, μέχρι να φτάσεις στην κορυφή του πάνω από τα σύννεφα. Είτε θέλεις να απολαύσεις τη διαδρομή με αυτοκίνητο, είτε λατρεύεις την πεζοπορία, τα χειμερινά σπορ και την ορειβασία, το σπίτι των θεών της αρχαίας Ελλάδας, θα σε ανταμείψει με απίστευτες εικόνες. Στην καρδιά του Ολύμπου θα συναντήσεις και τον Εθνικό Δρυμό, και το βλέμμα σου θα ξεκουραστεί σε ρέματα, φαράγγια και οροπέδια, σπηλιές και επιβλητικά βράχια.

Γράμμος, Ήπειρος

Αν σκέφτεσαι να κάνεις μια εκδρομή στο βουνό, ο Γράμμος αξίζει σίγουρα μια θέση ανάμεσα στις επιλογές σου. Στο τέταρτο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα και τον Βόρα, οι εικόνες που θα συναντήσεις εδώ θα σου κόψουν την ανάσα. Αλπικές λίμνες και τρεχούμενα νερά, απότομες χαράδρες και κατάφυτες δασικές εκτάσεις, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα στου στο Γράμμο, σίγουρα θα βρεις μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία που θα σου μείνουν αξέχαστα. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 2.500 μέτρα περίπου, με τις διαδρομές μέσα στη φύση που συναρπάζουν κάθε ταξιδιώτη. Εδώ βρίσκονται οι αλπικές λίμνες Γκιστόβα και Άρρενες, καθώς και το παρθένο δάσος Μπαρούγκα, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Σμόλικας, Δυτική Μακεδονία – Ήπειρος

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου, που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Ο Σμόλικας καλύπτεται από πλούσια βλάστηση, ενώ εδώ θα μαγευτείς από την ομορφιά αλπικών λιμών, με πιο ξακουστή τη Δρακόλιμνη δυτικά στη ράχη της ψηλότερης κορυφής και άλλες μικρότερες όπως αυτή της Μόσιας. Δημοφιλείς αναβάσεις στην κορυφή του Σμόλικα γίνονται από τη Σαμαρίνα στα ανατολικά, από την Αγία Παρασκευή (ή Κεράσοβο) στα βόρεια και από το Παλαιοσέλλι και τους Πάδες από τα νότια.

Λάκμος, Ήπειρος – Θεσσαλία

Νότια του Μετσόβου στην κεντρική Πίνδο, συναντάμε το όρος Λάκμος (Περιστέρι). Είναι ένα από τα πιο απομονωμένο βουνά της περιοχής και περιτριγυρίζεται από πολλές κορυφές που υπερβαίνουν τα 1.700μ. σε υψόμετρο. Έχει πάνω από δέκα κορυφές που υπερβαίνουν τα 2.000μ. και αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της απαιτητικής ορειβασίας. Τα αλπικά λιβάδια δυτικά της κορυφής, είναι τέλεια ιδέα για εκδρομή καθώς προτείνονται για κατασκήνωση και ορειβατικό σκι. Στα νότια του Λάκμου, βρίσκεται η αλπική λίμνη Βερλίγκα και από εδώ μπορείς να δεις τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα και το Μαυροβούνι.