ΦΥΤΑ

7 εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικά για κρεμαστές γλάστρες

Pexels

Τα κρεμαστά ή αναρριχώμενα (όπως θέλεις πες τα) φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν κυρίαρχη διακοσμητική τάση τα τελευταία χρόνια κι όχι άδικα. Γιατί; Γιατί πέρα από το ότι αποτελούν φθηνή διακοσμητική λύση, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού από τους βλαβερούς ρύπους και δεν έχουν ιδιάιτερες απαιτήσεις σε φροντίδα, ενώ το ότι χωράνε ακόμα και στα πιο μικρά διαμερίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Με λίγα λόγια, τα κρεμαστά φυτά εσωτερικού χώρου είναι μπορούν να ενταχθούν στη διακόσμηση κάθε χώρου, ακριβώς γιατί στέκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Εάν, λοιπόν, φλερτάρεις με την ιδέα να αποκτήσεις κάποιο κρεμαστό φυτό, εμείς σου δίνουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνεις, δείχνοντάς σου τα 6 πιο εντυπωσιακά. Αδιαμφισβήτητα, θα κάνουν το σπίτι σου να μοιάζει με τροπικό παράδεισο. Ή αστική ζούγκλα στην καλύτερη.

Πόθος  (από τα συνηθέστερα φυτά εσωτερικού χώρου)

Το πόσο εντυπωσιακός είναι πόθος όταν μεγαλώνει και «απλώνει» με χάρη το φύλλωμά του, μπορείς να το αντιληφθείς από τις παρακάτω φωτογραφίες. Είναι από τις κλασικές επιλογές φυτών εσωτερικού χώρου που μπορεί να δώσει ενδιαφέρον σε ένα αδιάφορο δωμάτιο.

Στα plus του πόθου προστίθεται και το γεγονός πως πρόκειται για ένα φυτό που μιλάει για τις ανάγκες του. Τα φύλλα του θα γίνουν κίτρινα όταν του ρίξεις παραπάνω νερό, ενώ θα αρχίσουν να ξεραίνονται όταν εκτεθούν σε υπερβολικό φως. Απλά τα πράγματα.

Κισσός

Το φυτό Hedera helix, ευρέως γνωστό ως κισσός, είναι αυτό το αναρριχώμενο φυτό με το βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα του, που συνήθως βλέπεις να αναρριχάται σε τοίχους κτιρίων, σε φράχτες και σε κάθε λογής περιφράξεις. Ωστόσο, εσύ μπορείς να αποκτήσεις έναν μικρό κισσό, να τον τοποθετήσεις μέσα σε μία κρεμαστή γλάστρα και να τον καμαρώνεις από την άνεση του σπιτιού σου.

Στα του κισσού, λάβε υπόψιν την ανθεκτικότητά του αλλά και την προσαρμοστικότητά του σε όλες τις συνθήκες. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά την παλεύει και στις υψηλές, όπως αυτές της Ελλάδας το καλοκαίρι. Δεν έχει θέμα να βρίσκεται σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, αλλά ούτε σε φωτεινά (παρόλο που προτιμά τα δυο πρώτα). Το μόνο που χρειάζεται από εσένα, είναι τακτικό πότισμα όταν το χώμα του στεγνώσει.

Φτέρη

Τα υπέροχα, φουντωτά και λαχανί φύλλα της φτέρης, δεν γίνεται να μην σε εντυπωσιάσουν. Αυτό το τροπικό φυτό μπορεί να μην αναπτύσσει άνθος, όμως τα μακρόστενα φύλλα του έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, αποτελώντας σημαντικό μέρος της διακόσμησης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία κρεμαστή γλάστρα ώστε να αναδείξεις το 100% της ομορφιάς της. Jungle vibes on!

Ακριβώς επειδή ανήκει στα τροπικά φυτά, η φτέρη ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, ενώ το πότισμά της πρέπει να είναι συχνό. Φρόντιζε, επίσης, να την ποτίζεις με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα αλάτων.

Χλωρόφυτο ή φυτό αράχνη

Το προερχόμενο από τη Νότια Αφρική χλωρόφυτο, είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα σε εντυπωσιάσει με τα στενόμακρα δίχρωμα φύλλα του. Τοποθετώντας το μέσα σε μία κρεμαστή γλάστρα δε, θα απογειώσεις την αρχοντιά του.

Όσο για την τοποθεσία του, το «φυτό αράχνη» προτιμά φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, ενώ σε ό,τι αφορά το πότισμά του, αυτό θα πρέπει να είναι τακτικό (κάθε 4-5 μέρες). Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Κηροπηγή ή String of Hearts (στα πιο ιδιαίτερα φυτά εσωτερικού χώρου)

Με καταγωγή από τη Ζιμπάμπουε, η κηροπηγή είναι ένα ντελικάτο κρεμαστό παχύφυτο με φύλλα σε σχήμα καρδιάς που δεν απαιτήσει ιδιαίτερη φροντίδα. Προτιμά τα φωτεινά μέρη, αλλά όχι την απευθείας επαφή με ηλιακό φως. Χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα της στεγνώσει.

Σενέκιο ή String of pearls (στα φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείς να μην έχεις ξαναδεί)

Το σενέκιο ή αλλιώς string of pearls, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και με φύλλωμά που μοιάζει περισσότερο με πολλές, διαδοχικές γραμμές από κολλημένες πέρλες, είναι ένα φυτό κομψοτέχνημα που δίνει την εντύπωση του ψεύτικου. Κι όμως δεν είναι. Τα μικροσκοπικά ολοστρόγγυλα φύλλα του χρησιμεύουν ως αποθήκες νερού.

Προτιμά φωτεινά μέρη, αλλά απεχθάνεται την άμεση επαφή με το ηλιακό φως που είναι ικανή να του προκαλέσει εγκαύματα. Όσο για το πότισμα, μία φορά στις δύο εβδομάδες είναι υπεραρκετό.