ΒΙΒΛΙΑ

6 βιβλία για να κάνεις τη δική σου αναγνωστική ανάσταση

Unsplash

Κύλησε η Μεγάλη Εβδομάδα κι αυτές οι γραμμές πιθανώς σε βρίσκουν σε κάποιο μέρος εκδρομικό και όμορφο (και μπράβο σου) να γιορτάζεις το Πάσχα. Όλα πάνε καλά, έκανες τις βόλτες σου, χάζεψες τη φύση, παρακολούθησες μία λειτουργία σε ξωκλήσι, αλλά κάτι σου λείπει. Διάβασες ήδη τα βιβλία που είχες πάρει μαζί σου για τις διακοπές ή ξέχασες να τα φέρεις. Κάθε χωριό βρίσκεται κοντά σε μία πόλη με βιβλιοπωλείο, κάθε νησάκι περιλαμβάνει επίσης το βιβλιοπωλείο του και γενικώς τα βιβλία δεν είναι ποτέ τόσο μακριά σου όσο νομίζεις. Εγώ διάλεξα για σένα 6 βιβλία που μπορείς να πάρεις μόλις ανοίξουν και πάλι τα μαγαζιά για να κάνεις τη δική σου αναγνωστική ανάσταση.

Τα βιβλία είναι πάντα σύμμαχός μας σε όλες εκείνες τις ώρες που δεν μπορούμε να γεμίσουμε, σε όλες εκείνες τις ώρες που θέλουμε να ταξιδέψουμε μακριά από την πραγματικότητα, όλες εκείνες τις στιγμές που ψάχνουμε μία αφορμή να μας εξελίξει. Τα βιβλία είναι υπεύθυνα για την δική μας ψυχική ανάταση και την ανάσταση αισθήσεων και συναισθημάτων που είχαμε ξεχάσει. Γι’ αυτό και τα αγαπάμε.

Για σένα πάντως που και τα βιβλία σου πήρες μαζί στις διακοπές καιτα διαβάζεις με το πάσο σου υπάρχει και μία άλλη πρόταση αν και πάλι κάτι από τον κόσμο των βιβλίων σου λείπει. Το νέο podcast του OneMan με τίτλο Ανοιχτό Βιβλίο, μπήκε σε πασχαλινό mood και στο νέο του επεισόδιο καταπιάνεται με τις λογοτεχνικές αναφορές στον μεγάλο πρωταγωνιστή των ημερών, τον Χριστό. Μπορείς να το ακούσεις εδώ και να εμπνευστείς για τις επόμενες αναγνωστικές επιλογές σου από τους τίτλους που θα ακούσεις να αναφέρει ο Γιώργος Ρομπόλας.

Για τις υπόλοιπες, συνεχίζουμε με τις προτάσεις για βιβλία που φέρνουν αναγνωστική ανάσταση. Για να είσαι έτοιμη με το που ανοίξουν τα καταστήματα ξανά, να πάρεις το δικό σου νέο βιβλίο.

H Δίκη Σουάρεφ

βΙβλία ανάσταση
PUBLIC.GR

Η Δίκη Σουάρεφ

Εκδόσεις Πατάκη
19.90€ 17,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο Χ.Α. Χωμενίδης υπογράφει το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε αυτό οι πρωταγωνιστές είναι αρκετοί και μία δίκη, η Δίκη Σουάρεφ «μπορεί να γίνει καθαρτήριο για όλους», όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«… Η δίκη Σουάρεφ έχει µία καρναβαλική µεγαλοπρέπεια. Φωτίζει το καρναβαλικό και το µεγαλειώδες της ανθρώπινης κατάστασης…»

Δηµοσθένης Καραµπαλίκης. Ο εµβληµατικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής στις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου µισού αιώνα.

Σεραφείµ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου «Καραµπαλίκης και Συνεργάτες». Ευφυής, εργατικός, λεβέντης. Με ένα, όµως, σωµατικό ελάττωµα που —κι ας το κρύβει όσο µπορεί— τον περιορίζει, του πικραίνει τη ζωή.

Ο κόσµος της µαχόµενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντίνα Γιάννου, πανέµορφη, κόρη χρεοκοπηµένου βιοµήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, µε το απωθηµένο ακαδηµαϊκής καριέρας και τις ανοµολόγητες πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύµης Βογιατζής, σκοτεινός τύπος, ύαινα σωστή. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, «κυρία του κυρίου» και κληρονόµος του γραφείου.

Ένα απόγευµα εµφανίζεται στο γραφείο ο Εδµόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Μεγαλέµπορος ο Σουάρεφ µουσικών οργάνων. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. «Αδύνατον να δικασθείτε» απαντάει ο Μάκης. «Όλα τα εγκλήµατα στην Ελλάδα παραγράφονται µε την παρέλευση είκοσι ετών…»

«Θα δικαστώ. Θα µε δικάσετε εσείς!»
«Ίσως η δίκη να είναι για τον Σουάρεφ καθαρτήριο».
«Καθαρτήριο;»
«Πουργκατόριουµ στα λατινικά. Εκεί όπου οι ψυχές εξαγνίζονται. Ο προθάλαµος του Παράδεισου. Ή —εάν δεν αποδειχθείς άξιος— της Κόλασης…»

Ίσως η Δίκη Σουάρεφ να γίνει καθαρτήριο για όλους.

Ο άνεμος που σαρώνει

βιβλία ανάσταση image description
PUBLIC.GR

Ο άνεμος που σαρώνει

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
14.39€ 12,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το συγγραφικό ντεμπούτο της Selva Almada, Ο άνεμος που σαρώνει, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και αποτελεί ένα ποιητικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται τις γαλήνιες ώρες πριν την καταιγίδα.

Ο αιδεσιμότατος Πίρσον κηρύσσει το Ευαγγέλιο στην ύπαιθρο της Αργεντινής μαζί με τη Λένι, την έφηβη κόρη του, όταν χαλάει το αμάξι του. Αυτή η ενέργεια του Θεού –ή η μοίρα– τους οδηγεί στο σπίτι ενός ηλικιωμένου μηχανικού ονόματι Γκρίνγκο Μπάουερ και ενός νεαρού αγοριού, του Ταπιόκα. Όσο προχωράει η μέρα, η περιέργεια και το μυστήριο μετατρέπονται σε απρόσμενη οικειότητα που αναπτύσσεται ανάμεσα στους τέσσερις: έναν άντρα με βαθιά πίστη στον Θεό, στην ηθική και στο δίκαιο και έναν άντρα με εμπειρίες που έχουν εδραιώσει μια ήπια απάθεια στην ψυχή του· έναν ήσυχο και σοβαρό ιδεαλιστή βοηθό μηχανικού και μια ανήσυχη και σκεπτικίστρια κόρη ιερέα.

Η βροχή έρχεται σαν ένας τεράστιος στρατός που περπατάει πάνω στα δέντρα, μουγκρίζοντας κυριευμένη από την ανεξέλεγκτη μαγεία της βίας σ’ αυτό το στατικό road movie, για να ξεπλύνει την ψυχή του τόπου, τα συναισθήματα των ανθρώπων, τους φόβους και τις φιλοδοξίες τους και, εν μέσω αυτής της κοσμικά ενορχηστρωμένης βουής, να τους οδηγήσει στη γαλήνη και στην ελευθερία.

Μέρες ντυμένες αντίο

Μέρες ντυμένες αντίο
KEY BOOKS

Μέρες ντυμένες αντίο

Εκδόσεις Key Books, διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας.
14,41€ 12,97€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μία συλλογή διηγημάτων από έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, κρύβει την ομορφιά της ανακάλυψης μίας νέας συγγραφικής φωνής για τον αναγνώστη. Μία τέτοια συλλογή διηγημάτων, με τίτλο Μέρες ντυμένες αντίο, υπέγραψε ο Νάσος Καραστάσης και κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Key Books. Ο συγγραφέας υψαίνει ένα μοναδικό ψηφιδωτό χαρακτήρων και καταστάσεων, σε τόπους ξεχασμένους μα και ταυτόχρονα βαθιά εγγεγραμμένους στη συλλογική μνήμη. Ο έρωτας συναντά την απώλεια, και οι ήρωες των ιστοριών του μετεωρίζονται ανάμεσα στο ανυποχώρητο καθήκον και τη μύχια επιθυμία.

«Πορεύονται οι άνθρωποι. Άλλοτε ως χάρτινα καραβάκια σε ορμητικά νερά κι άλλοτε με ανοιχτά, μεγάλα φτερά ως αετοί. Γεμίζουν φως, τραύματα, ρωγμές.

Οι ήρωες στις ιστορίες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο και καίγονται όπως οι πεταλούδες στο φως το δυνατό. Άλλες όμως φορές καταφέρνουν και περνούν απέναντι, γεμάτοι σοφία, αγάπη και μια γλύκα στα ψιχαλισμένα μάτια τους», αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει

βιβλία ανάσταση
PUBLIC.GR

Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει

Εκδόσεις Μίνωας
18.80€ 16,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το χιούμορ, η πραγματικότητα της μητρότητας και το σασπένς συναντιούνται μέσα στις σελίδες του βιβλίου Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει, που υπέγραψε η Elle Cosimano και που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Εκείνο το συγκεκριμένο πρωινό η ζωή της Φίνλεϊ, μιας διαζευγμένης μητέρας δύο μικρών παιδιών, θυμίζει πραγματικά χάος: έχει καθυστερήσει ήδη στο ραντεβού με την ατζέντισσά της, η οποία την απειλεί με ακύρωση συμβολαίου, ο πρώην άντρας της έχει απολύσει την μπέιμπι σίτερ εν αγνοία της, και η πεντάχρονη κόρη της ξαφνικά αποφασίζει να κουρευτεί μόνη της με το ψαλίδι της κουζίνας.

Όταν λίγο αργότερα την ίδια μέρα μια γυναίκα ακούει τη Φίνλεϊ να συζητάει την πλοκή του καινούριου της μυθιστορήματος με την ατζέντισσά της όσο τρώνε σε ένα εστιατόριο, νομίζει ότι πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο. Τότε η Φίνλεϊ μπλέκεται εντελώς τυχαία και άθελά της σε μια πραγματική υπόθεση ανθρωποκτονίας όπου θα ανακαλύψει ότι ο πραγματικός φόνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι στα μυθιστορήματα.

Η γυναίκα στη βιβλιοθήκη

Η γυναίκα στη βιβλιοθήκη
PUBLIC.GR

Η γυναίκα στη βιβλιοθήκη

Εκδόσεις Διόπτρα
16.60€ 14,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα βιβλίο μυστηρίου που παρουσιάζει μία ιστορία μέσα σε μία άλλη ιστορία μπορεί να έρθει στα χέρια σου από τις εκδόσεις Διόπτρα και να είσαι σίγουρη ότι δεν θα το αφήσεις να κλείσει ώσπου να φτάσεις στην τελευταία σελίδα του. Η Sullari Gentill γράφει το βιβλίο Η γυναίκα στη βιβλιοθήκη που θα σε συναρπάσει.

Το περίτεχνο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βοστόνης είναι ήσυχο, μέχρι που η ηρεμία διαλύεται από μία γυναικεία κραυγή τρόμου.

Οι φύλακες αναλαμβάνουν αμέσως δράση λέγοντας σε όλους να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να αναγνωριστεί και να περιοριστεί ο κίνδυνος.

Όσο περιμένουν, 4 άγνωστοι που έτυχε να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο στο ίδιο τραπέζι περνούν την ώρα της αναμονής συζητώντας κι έτσι γεννιέται μια ωραία φιλία ανάμεσά τους.

Καθένας έχει τους δικούς του λόγους να βρίσκεται στο αναγνωστήριο εκείνο το πρωινό – απλώς τυχαίνει ένας απ’ όλους να είναι δολοφόνος.

Η παραπάνω αφήγηση είναι η αρχή ενός αστυνομικού έργου, σε μια ιστορία-μέσα-στην-ιστορία, ένα αιχμηρό και συναρπαστικό ανάγνωσμα, μία λογοτεχνική περιπέτεια με απροσδόκητες ανατροπές, που μας δείχνει πως οι λέξεις μπορούν να γίνουν τα πιο επικίνδυνα όπλα.

Πάθος

βιβλία ανάσταση
PUBLIC.GR

Πάθος

Εκδόσεις Μεταίχμιο
9,58€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το πάθος η λέξη που άκουσες τόσες φορές αυτή την εβδομάδα παίρνει το ερωτικό της νόημα μέσα από την πένα της βραβευμένης με Νόμπελ Annie Ernaux. Το βιβλίο Πάθος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η Annie Ernaux αφηγείται την παθιασμένη σχέση που έζησε για κάποιους μήνες με έναν παντρεμένο. Όλη της η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον ξένο άντρα. Λίγο μετά το τέλος της ιστορίας, θαρρείς και μπορούσε έτσι να την κρατήσει ακόμα λίγο, η συγγραφέας αποφασίζει να εξιστορήσει την προσμονή, τα τηλεφωνήματα, τις κοινές στιγμές, την εγκατάλειψη.

«Από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, δεν έκανα τίποτε άλλο απ’ το να περιμένω έναν άντρα: να μου τηλεφωνήσει και να έρθει σπίτι μου», αναφέρει στο βιβλίο.