6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζεις με σφουγγάρι
- 11 ΣΕΠ 2025
Τα σφουγγάρια τα χρησιμοποιούμε σε πολλές δουλειές του σπιτιού αλλά σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι ενδεδειγμένα για να καθαρίζουμε όλα τα αντικείμενα γιατί μπορεί να δημιουργήσει φθορά και να τα καταστρέψει.
Τα σφουγγάρια χρησιμοποιούνται συχνά ως εργαλείας για τον καθαρισμό σε όλο το σπίτι από το να τρίψεις πιάτα για να φύγουν τα υπολείμματα φαγητών μέχρι και να αφαιρέσεις δύσκολους λεκέδες από πάγκους. Ωστόσο, δεν πρέπει να καθαρίζονται όλα τα αντικείμενα με σφουγγάρι. Ορισμένα υλικά δεν μπορούν να διαχειριστούν όλη την υγρασία που κρατούν τα σφουγγάρια ενώ υπάρχουν και αντικείμενα που μπορούν να καταστρέψουν το ίδιο το σφουγγάρι.
6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζεις με σφουγγάρι
Αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη
Σε αντίθεση με τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, τα οποία μπορούν να αντέξουν το τρίψιμο, οι αντικολλητικές κατσαρόλες και τα τηγάνια είναι πιο ευαίσθητα. Η μαλακή πλευρά ενός σφουγγαριού δημιουργεί μικροσκοπικές γρατσουνιές με αποτέλεσμα τα σκεύη να φθείρονταιμε την πάροδο του χρόνου. Ως εναλλακτική λύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πανί κουζίνας ή μιας βούρτσα από μπαμπού ειδικά σχεδιασμένη για αντικολλητικές επιφάνειες.
Τρίφτης για φρούτα και λαχανικά
Ένας τρίφτης μπορεί να κόψει το σφουγγάρι σχεδόν αμέσως, αφήνοντας μικρές ίνες πάνω στο σκεύος με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε κάποιο φαγητό όταν θα θελήσεις να τρίψεις τυρί, ντομάτα και άλλα. Το ιδανικό θα ήταν να ξεπλύνεις τον τρίφτη με άφθονο νερό αμέσως μετά τη χρήση.
Ξύλινα σκεύη
Η υφή ενός σφουγγαριού δημιουργεί μικρές γρατζουνιές που καταστρέφουν το φινίρισμα του ξύλου. Αντί γι’ αυτό, χρησιμοποίησε μια ειδική βούρτσα ή πανί κουζίνας που δεν συγκρατεί υπερβολικό νερό. Και όσον αφορά το ξύλο κοπής, μπορείς άνετα να το καθαρίσεις με αλάτι, λεμόνι και μαγειρική σόδα.
Καθρέφτες και γυάλινες επιφάνειες
Τα σφουγγάρια μπορεί να προκαλέσουν αντιαισθητικές ραβδώσεις σε καθρέφτες και γυαλί. Η υφή ενός νέου σφουγγαριού λειτουργεί σαν λεπτό γυαλόχαρτο, δημιουργώντας μικροσκοπικές γρατσουνιές κάνοντας θολό το προϊόν. Αντίθετα, προτίμησε μικροΐνες, οι οποίες μαζεύουν τη σκόνη και γυαλίζουν ταυτόχρονα.
Μαχαίρια
Ενώ πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει σφουγγάρια για να καθαρίσουμε μαχαίρια χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικός αναφέρει πως αυτό απαγορεύεται διότι η λαβή του είναι ασταθής και βάζει τα δάχτυλά μας απευθείας στην πορεία της λεπίδας. Επιπλέον, η υφή των σφουγγαριών μπορεί να θαμπώσει τις άκρες . Για μια ασφαλέστερη επιλογή, απλώς πλύνε το μαχαίρι στο χέρι με ένα πανί κουζίνας.
Λεπίδες μπλέντερ
Οι λεπίδες του μπλέντερ μπορεί να μην καθαριστούν σωστά με το σφουγγάρι. Οι ίνες μπλέκονται στις άκρες τους και όσο προσεκτικά κι αν προσπαθείς, δεν θα μπεις ποτέ στα στενά κενά όπου κρύβονται τροφές. Έτσι μένεις με ένα μισοκαθαρισμένο μπλέντερ και ένα χαλασμένο σφουγγάρι. Καλύτερα ρίξε ζεστό νερό και μια σταγόνα σαπουνιού στο μπλέντερ και αφήστε το να κάνει το τρίψιμο μόνο του, λειτουργώντας το σε υψηλή ισχύ για μισό λεπτό.