Ξύλο κοπής: Με 3 υλικά που έχεις στην κουζίνα, θα το κάνεις να φαίνεται σαν καινούριο
- 3 ΣΕΠ 2025
Το ξύλο κοπής είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην κουζίνα μιας και το χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, μαζεύει πολύ συχνά δυσάρεστες οσμές και λεκέδες που σε κάνουν να θες να αγοράσεις άλλο.
Όταν χρησιμοποιείς το ξύλο κοπής για την κοπή ωμών κρεάτων ή λαχανικών και φρούτων (ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείς διαφορετικές επιφάνειες κοπής για το κρέας και τα λαχανικά), μπορεί εύκολα να λεκιαστεί και να αποκτήσει μυρωδιές που δύσκολα φεύγουν. Αντί, όμως, να σκεφτείς να το πετάξεις και να αγοράσεις άλλο, μπορείς πολύ εύκολα να το καθαρίσεις σε βάθος με υλικά που έχεις ήδη μέσα στην κουζίνα σου και θα σου «λύσουν» τα χέρια. Θέλεις μόνο 3 υλικά, το αλάτι, το λεμόνι και τη μαγειρική σόδα.
Γιατί βοηθούν αυτά τα υλικά στο ξύλο κοπής
Το λεμόνι έχει αντιβακτηριδιακές και λευκαντικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα ευχάριστο άρωμα φρεσκάδας. Το αλάτι δρα ως ήπιο απολυμαντικό αφαιρώντας λεκέδες και υπολείμματα τροφών και η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει τις οσμές και βοηθά στην απομάκρυνση επίμονων λεκέδων. Έτσι, διατηρείς το ξύλο κοπής πάντα καθαρό.
Πώς να καθαρίσεις το ξύλο κοπής με αλάτι, λεμόνι και μαγειρική σόδα
Πασπάλισε το ξύλο με αρκετό χοντρό αλάτι και φρόντισε να καλύψει όλη την επιφάνεια που θέλεις να καθαρίσεις. Στη συνέχεια, πάρε μισό λεμόνι και πίεσέ το μέχρι να βγάλει λίγη ποσότητα χυμού και επίσης μπορείς να το τρίψεις με το αλάτι πάνω στο ξύλο. Το κιτρικό οξύ σε συνδυασμό με το αλάτι λειτουργούν σαν φυσικό καθαριστικό και απολυμαντικό. Άφησε το μείγμα να δράσει για 5 με10 λεπτά, ώστε να απορροφήσει οσμές και να καθαρίσει σε βάθος και μετά ξέπλυνέ το με χλιαρό νερό.
Αν το ξύλο έχει ακόμα λεκέδες ή μυρωδιές, πασπάλισε μαγειρική σόδα πάνω στην επιφάνεια του ξύλου. Χρησιμοποίησε ένα νωπό σφουγγάρι ή πετσέτα και τρίψε απαλά την επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις. Όταν θα έχει δημιουργηθεί η πάστα, άφησέ την να δράσει για 5 λεπτά. Έπειτα, ξέπλυνέ τη πολύ καλά και περίμενε να στεγνώσει εντελώς πριν το τοποθετήσεις σε κάποιο ντουλάπι.
Extra tips
Μην βάζεις ποτέ το ξύλο κοπής στο πλυντήριο πιάτων γιατί η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να το σπάσουν ή να δημιουργηθούν γρατζουνιές. Να φροντίζεις πάντα να στεγνώνει καλά μετά τον καθαρισμό για να μην υπάρχει μούχλα, παραμόρφωση ή ανάπτυξη βακτηρίων. Μία φορά τον μήνα, μπορείς να περάσεις το ξύλο με λίγο λάδι καρύδας για να του δώσεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Και τέλος, αν κόψεις κάτι με έντονη μυρωδιά όπως σκόρδο ή κρεμμύδι, καθάρισέ το άμεσα με λεμόνι για να μην μείνει η μυρωδιά.
Παρακάτω, το βίντεο σου δείχνει ακριβώς τη διαδικασία για να καθαρίσεις το ξύλο κοπής με το αλάτι, το λεμόνι και τη μαγειρική σόδα. Όσο καλά κι αν καθαρίζεις το ξύλο κοπής, βέβαια, να θυμάσαι ότι εάν παρατηρήσεις βαθιές αυλακώσεις που είναι δύσκολο να καθαριστούν ή όταν έχει παραμορφωθεί με τρόπο που δυσχεραίνει τη χρήση του, τότε είναι η ώρα να το αντικαταστήσεις. Και μην ξεχνάς πως κάθε επιφάνεια κοπής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για λόγους υγιεινής.
@pep_home Goodbye to stubborn stains! Clean your chopping board with only 3 simple ingredients: lemon, coarse salt, and bicarbonate of soda! 🍋 Round acacia board R199.99 STYLE: ECY81 Rectangle acacia board R99.99 STYLE: EBB63 #KitchenHacks #LifesBetterWithPEP #CleanLiving