ΒΙΒΛΙΑ

6 παιδικά βιβλία που θα μάθουν στο παιδί σου σπουδαίες αξίες

Pexels

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Βλέπεις σε αυτή την ημερομηνία, είχε γενέθλια ο Δανός παραμυθάς, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Για να την τιμήσεις, διαλέξαμε 6 παιδικά βιβλία που μπορείς να πάρεις για να κάνεις δώρο στο παιδί σου εκείνη την ημέρα. Τα παιδικά βιβλία αυτά θα μάθουν στο παιδί σου σπουδαίες αξίες, για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την αγάπη, τη φιλία, τον σεβασμό στη φύση.

Τα παιδικά βιβλία είναι αυτά που θα αναλάβουν να πάρουν από το μικρό του χέρι το παιδί σου και να το μάθουν πράγματα για τη ζωή, τους ανθρώπους, την κοινωνία γύρω του και τις σχέσεις με τρόπο διασκεδαστικό. Με έναν τρόπο που θα ανοίξει τα φτερά της φαντασίας του και θα καλλιεργήσει μέσα του την ανάγκη να επιστρέφει σε αυτά. Η αγάπη για τα βιβλία είναι σίγουρα μία που καλλιεργείται κι εσύ θα ξεκινήσεις να την καλλιεργείς στα παιδιά σου -σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται- από σήμερα κιόλας.

Το αγόρι και το βουνό

παιδικά βιβλία
PUBLIC.GR

Το αγόρι και το βουνό

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
13,30€ 12,57€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μια γλυκιά ιστορία που συνδέει άψογα την τέχνη με την πεζοπορία, καθώς όχι μόνο εμβαθύνει στην εξερεύνηση της παιδικής δημιουργικότητας, αλλά παράλληλα αποτελεί φόρο τιμής για την πεζοπορία και τη φιλία, συνέγραψε ο Mario Bellini (εικόνες Marianna Coppo). Το βιβλίο Το αγόρι και το βουνό κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ήταν κάποτε ένα αγόρι που κοίταζε συνεχώς ένα βουνό.

Μια μέρα αποφάσισε να το ζωγραφίσει, αλλά το βουνό στη ζωγραφιά δεν έμοιαζε καθόλου με το πραγματικό.

Έτσι το αγόρι αποφάσισε να δει το βουνό από κοντά…

Ηλικία: Από 3 ετών.

Η κρυφή ζωή των συναισθημάτων

παιδικά βιβλία
PUBLIC.GR

Η κρυφή ζωή των συναισθημάτων

Εκδόσεις Ίκαρος
15,50€ 13,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η χαρά, η ζήλεια, ο ενθουσιασμός, ο φόβος, ο θυμός, υπάρχουν όλα μέσα μας και κάθε παιδί ωφελείται αν μάθει να τα αναγνωρίζει, να τα εκφράζει κι έτσι να τα διαχειρίζεται. Αυτό το βιβλίο θα του μάθει ακριβώς αυτή την αξία της επαφής με το συναίσθημα που μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη. Το βιβλίο Η κρυφή ζωή των συναισθημάτων κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Το βιβλίο της Tina Oziewicz, με τις εικόνες της Aleksandra Zajac, προσκαλεί παιδιά και γονείς να συζητήσουν και να σκεφτούν τι συμβαίνει στον κόσμο των συναισθημάτων (και όχι μόνο).

Με απλές, ξεκάθαρες προτάσεις το βιβλίο παρουσιάζει τα συναισθήματα και τον τρόπο που αυτά ενεργούν ανοίγοντας έναν διάλογο με τον αναγνώστη. Τα συναισθήματα δεν κρίνονται, ούτε κατατάσσονται, ενεργούν και υπάρχουν στον καθένα μας. Ας τα ανα-γνωρίσουμε καλύτερα!

Ηλικία: Από 5 ετών.

Με βάρκα ένα παπούτσι

παιδικά βιβλία
PUBLIC.GR

Με βάρκα ένα παπούτσι

Εκδόσεις Μεταίχμιο
15,50€ 13,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Αν θες να καλλιεργήσεις στο παιδί σου την αγάπη για διάβασμα και την αξία της λογοτεχνίας στη ζωή του, τότε ένα όνομα αποτελεί εγγύηση, αυτό της Άλκης Ζέη. Μπορεί να έφυγε από τη ζωή, όμως η Άλκη Ζέη συνεχίζει ακόμα και τώρα να προσφέρει στα παιδιά μικρούς λογοτεχνικούς θησαυρούς όπως το ανέκδοτο μέχρι τώρα κείμενό της Με βάρκα ένα παπούτσι, που κυκλοφόρησε το 2023 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με αφορμή το έτος Άλκης Ζέη, με εικόνες της Φωτεινής Τίκκου.

Όταν ένας άχρηστος Πόκεμον συναντά μια Μπάρμπι με ένα χέρι, μια ιστορία αγάπης γεννιέται και ένα περιπετειώδες ταξίδι ξεκινά, με βάρκα ένα παπούτσι…

Μια παιγνιώδης επαναφήγηση της ιστορίας του Μολυβένιου στρατιώτη, με πρωταγωνιστές 2 «ιστορικά» παιχνίδια, τον Πόκεμον και την Μπάρμπι, που συνέγραψε η αείμνηστη Άλκη Ζέη ως ένα μικρό συγγραφικό δώρο για τον εγγονό της.

Ηλικία: Από 5 ετών.

Ιλιάδα & Οδύσσεια- Κορίτσια που έγιναν μύθος

Η Σάντρα Ελευθερίου δημιουργεί ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες που μιλούν σε μικρούς και μεγάλους για τις σπουδαίες γυναίκες στα έπη του Ομήρου, τις ιστορίες τους και τα διδάγματα που έχουμε να πάρουμε από αυτές. Το βιβλίο Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

18 μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε 2 από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Ηλικία: Από 8 ετών.

Οι λέξεις της Μέλοντι

Οι λέξεις της Μέλοντι
PUBLIC.GR

Οι λέξεις της Μέλοντι

Εκδόσεις Ψυχογιός
13,30€ 12,57€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση κι ελπίδα, μια ιστορία για όλα όσα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια των εντυπώσεων που σχηματίζουμε με μία ματιά για τους άλλους, μια ιστορία για όλα όσα δεν επιτρέπουν οι προκαταλήψεις μας στους άλλους να διεκδικήσουν και να πετύχουν στη ζωή. Μία ιστορία για τη Μέλοντι που έχει χιλιάδες σκέψεις και καθόλου φωνή.

Η 11χρονη Μέλοντι έχει φωτογραφική μνήμη. Το μυαλό της είναι σαν βιντεοκάμερα που καταγράφει τα πάντα. Πάντοτε. Και δεν υπάρχει κουμπί διαγραφής. Είναι το πιο έξυπνο παιδί σε ολόκληρο το σχολείο. Όμως, αυτό δεν το ξέρει κανείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι –ανάμεσα σ’ αυτούς, οι δάσκαλοι και οι γιατροί της– πιστεύουν πως δεν είναι ικανή να μάθει τίποτα.

Έτσι, οι μέρες της στο σχολείο είναι βαρετές και ανούσιες, χωρίς καμία προοπτική καλλιέργειας δεξιοτήτων. Αν μπορούσε να μιλήσει, αν μπορούσε να εκφραστεί… Μα δεν μπορεί. Δεν μπορεί ούτε καν να κινηθεί. Η Μέλοντι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Και όλα όσα σκέφτεται, όλα όσα γνωρίζει, όλα όσα θα ήθελε να πει βρίσκονται εγκλωβισμένα στο μυαλό της.

Ώσπου, επιτέλους, η τεχνολογία δίνει τη λύση. Η Μέλοντι έχει φωνή! Όμως δεν είναι όλοι έτοιμοι να την ακούσουν.

Το βιβλίο της Σάρον Μιλς Ντρέιπερ έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες, παρέμεινε για πάνω από 3 χρόνια στη λίστα των Best Seller της εφημερίδας The New York Times και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ηλικία: 9 – 14+

Ραγίσματα

παιδικά βιβλία
KASTANIOTIS.COM

Ραγίσματα

Εκδόσεις Καστανιώτη
14,00€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά το πρώτο της βιβλίο Τα πουλιά, που τιμήθηκε με το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους του Ελληνικού Τμήματος IBBYτου Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, η Αναστασία Σταματοπούλου συνεργάζεται ξανά με τον εικονογράφο Βασίλη Κουτσογιάννη για το βιβλίο Ραγίσματα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη στη σειρά Γέφυρες: Λογοτεχνία για νέους. Είναι το βιβλίο που θα πάρεις στο έφηβο παιδί της οικογένειας.

Εγώ ήμουν ο θόρυβος στη γαλήνη.

Πάντοτε ήμουν.

Ο Κυνηγός φταίει για όλα.

Εγώ φταίω για όλα.

Τελικά όμως ποιος φταίει;

Δεν ξέρω.

Μέσα σε μια απέραντη αιώνια γη από καλάμια και κορμούς, ένα μικρό ελάφι ψάχνει τα πατήματά του. Τα νερά της στάσιμης κρύας λίμνης μπορούν να του προσφέρουν μόνο ελάχιστη εξιλέωση, προτού αρχίσει ξανά το τρέξιμο και τους ελιγμούς. Ο Κυνηγός είναι επικίνδυνα κοντά – δεν πρέπει να το βρει όπως έκανε με τη Μαμά. Το ελαφάκι θα αναμετρηθεί με το παρελθόν του, πριν νιώσει τον χρυσό να ρέει μέσα του.

Ένα ελάφι μόνο του. Ένα παραμύθι για τη μετάβαση, το τραύμα, τη θεραπεία και τη θεϊκότητα. Μια μάχη μεταξύ του παρελθόντος και του σήμερα, μεταξύ του τι υπάρχει και του πώς φαίνεται.

Ηλικία: Από 16 ετών.