ΑΠΟΔΡΑΣΗ

6 οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για να επιδοθείς σε ξέφρενο οινοτουρισμό

Pexels

Το στοίχημα της ανεύρεσης του κατάλληλου δώρου για τα γενέθλια-ορόσημο για μια γυναίκα (αυτά της ηλικίας των 24 ντε, γκουχου γκουχου), ήταν το σπουδαιότερο για μένα φέτος (μετά ερχόταν αυτό της δουλειάς), γιατί ένιωθα την ανάγκη να βρω τα πιο φανταστικά δώρα/εμπειρίες για τις συνομήλικες κολλητές μου. Εκείνες απλά κανόνισαν κάτι και μου έδωσαν μια ημερομηνία «μην κανονίσεις τίποτα εκείνη την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί θα έρθουμε να σε πάρουμε». Το δικό μου δώρο ήταν μια μονοήμερη εκδρομή σε ένα από τα οινοποιεία που βρίσκονται λίγο έξω από την Αθήνα.

Ιδιοφυές, δεδομένου ότι ξέρουν πόσο μου αρέσει ο οίνος που ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου και δη της Μάριον, αλλά και επειδή με όσους το συζητούσα, μου έλεγαν ότι θα έχουν κανονίσει κάποιο σπα. Όχι, δε δεχόμουν να γίνω 24 μέσα σε ένα σπα. Ευτυχώς, ωρίμασα μια ακόμα χρονιά, ενώ παράλληλα έγινα σοφότερη και μεθυστικότερη (sic) ανάμεσα σε λευκά, ροζέ και κόκκινα μπουκάλια από κρασί. Και τυράκια. Και σαλαμάκια. Και κριτσινάκια. Και όλα αυτά που μπορούν να σου παράσχουν τα οινοποιεία όταν τα επισκέπτεσαι.

Εδώ εγώ σε μια αναμνηστική φωτογραφία με ύφος «μην ξεχνάτε, σας αγαπώ», για τεκμήριο και για να ζηλέψετε και να το κάνετε κι εσείς.

Με αφορμή, λοιπόν, τη δική μου εμπειρία, συγκέντρωσα ορισμένα οινοποιεία κοντά στην Αθήνα, προκειμένου να ξεφύγετε και να κάνετε λίγο οινοτουρισμό. Ανάλογα με το οινοποιείο που θα επιλέξετε να επισκεφθείτε και το πακέτο που προτιμάτε, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο χώρο, να μάθετε λεπτομέρειες για την παρασκευή του κρασιού, να κάνετε γευσιγνωσία και να μυηθείτε στα μυστικά του κόσμου του οίνου, να δοκιμάσετε κρασιά, να φάτε, να ψωνίσετε, ακόμα και να διανυκτερεύσετε (ορισμένα οινοποιεία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν και καλεσμένους).

Κτήμα Σεμέλη, στη Νεμέα

Ο αμπελώνας του κτήματος Semeli βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στις πλαγιές των λόφων της ημιορεινής κοινότητας Κούτσι Κορινθίας, που από παλιά φημίζεται ως ο ποιοτικότερος αμπελώνας της Νεμέας. Θα έχεις την ευκαιρία να ξεναγηθείς στο οινοποιείο, αλλά και να δοκιμάσεις τα φημισμένα κρασιά τους, συνοδευόμενα από τοπικά εδέσματα. Εκεί θα έχεις και την επιλογή να διανυκτερεύσεις αν το θες, με επιλογές για πρωινό, πικ νικ στους αμπελώνες, ή ακόμα και να οργανώσετε μια βόλτα για ιππασία.

Κτήμα Σκούρας, στο Άργος

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική και ένα οινοποιείο – bistrot – αίθουσα γευσιγνωσίας στο οποίο μπορείς να χαλαρώσεις με τις πολυάριθμες λευκές, ροζέ και κόκκινες ετικέτες τους.

Κτήμα Κοκοτού, στη Σταμάτα

Το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα είναι από τα πλέον φημισμένα του Αττικού αμπελώνα και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που προσφέρεται για οινικές δοκιμές, αλλά και συγκομιδή μελιού, βραδιές γευσιγνωσίας, καλλιτεχνικά events και πολλές δραστηριότητες που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Οινοποιεία Παπαγιαννάκος, στο Μαρκόπουλο

Πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στη χώρα μας. Το Κτήμα Παπαγιαννάκου έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε ενώ χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία, παράλληλα να εξοικονομεί ενέργεια και να μην επιβαρύνει το οικοσύστημα που το περιβάλλει. Είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μυηθούν στον μαγευτικό χώρο του κρασιού, με εξειδικευμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο και το κελάρι, και εννοείται ότι άπαξ και βρεθείς εκεί μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις ετικέτες του οινοποιείου.

Κτήμα Αβαντίς, στη Χαλκίδα

Το πιο γνωστό, ευβοϊκό οινοποιείο, υποδέχεται οινόφιλους που θέλουν να χαλαρώσουν στον ειδικά διαμορφωμένο κήπο πλάι στον αμπελώνα του Sauvignon Blanc που φυτεύτηκε το 1990. Θα σε ξεναγήσουν στο κελάρι των βαρελιών τους και θα συνδυάσεις τα κρασιά τους με ποικιλία τυριών ή αλλαντικών. Μπορείς να ολοκληρώσεις την ξενάγησή σου με μια επίσκεψη στο Δωμάτιο Ομορφιάς και να κάνεις μια Σταφυλοθεραπεία, από τα καλλυντικά του δικού τους αμπελώνα που δημιουργήθηκαν το 2009. Κρασί και ευεξία, τι καλύτερο!

Κτήμα Στροφιλιά, στην Ανάβυσσο

Το οινοποιείο στην Ανάβυσσο είναι η έδρα της εταιρίας και αποτελεί το κέντρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης όλων των οίνων της Στροφιλιάς. Είναι διακοσμημένο εσωτερικά και εξωτερικά με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, ενώ θα δοκιμάσεις τα κρασιά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υποδοχής επισκεπτών και οι ειδικοί θα σε μυήσουν στα μυστικά του wine pairing.