HACK MY LIFE

6 hacks καθαρισμού στα οποία ορκίζεται η γιαγιά σου και κάνουν δουλειά

Pexels

Από τότε που ξεκίνησες να ζεις μόνη σου και ο καθαρισμός του σπιτιού έγινε αποκλειστικά δική σου αρμοδιότητα, σίγουρα θα έχεις λάβει διάφορες συμβουλές από τη μαμά σου ή τη γιαγιά σου για το πώς να καθαρίσεις το x, y αντικείμενο. Μπορεί πάλι, να συμβουλεύτηκες κάποιον φίλο σου την ώρα που μιλούσατε στο τηλέφωνο και να σου μεταλαμπάδευσε τα λόγια της δικής του γιαγιάς.

Όντως. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που κυκλοφορούν στον εμπόριο για κάθε άλλο λόγο παρά καθαριστικό, αλλά κάνουν τη δουλειά τους μία χαρά σε αυτόν τον τομέα. Μην σου πω καλύτερα κι από καθαριστικά του εμπορίου. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει πως υπάρχουν κάποια διαχρονικά hacks καθαρισμού με προϊόντα που έχεις στο ντουλάπι σου και που μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά θαύματα. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

Τα hacks καθαρισμού που θες να ξέρεις: Η – όντως – θαυματουργή σόδα

Η μαγειρική σόδα κυκλοφορεί στο εμπόριο ως υλικό για το μαγείρεμα και θα την βρεις στα ράφια του super market, στον διάδρομο με τα προϊόντα κουζίνας. Ωστόσο, η μαγειρική της ιδιότητα ίσως είναι και ο τελευταίος λόγος που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσεις. Οι καθαριστικές της ιδιότητες υπερτερούν.

Unsplash

Εάν θέλεις να μάθεις κάποια από αυτά, τσέκαρε το παρακάτω άρθρο.

Το λεμόνι γυαλίζει παλιά μεταλλικά αντικείμενα

Είναι αλήθεια ότι τα λεμόνια έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Η ισχυρή αντιβακτηριδιακή τους δράση, η χρήση τους ως βοήθημα αδυνατίσματος και η θωράκιση του οργανισμού μας για την προστασία από πυρετό, λοιμώξεις και γρίπη είναι μόνο μερικά από αυτά. Το κιτρικό οξύ, βέβαια, δεν λειτουργεί ευεργετικά μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τον καθαρισμό του σπιτιού μας.

hacks Pexels

Το λεμόνι, λοιπόν, έχει απίστευτη καθαριστική δύναμη. Το κιτρικό οξύ μετατρέπει τον χυμό του σε ένα φυσικό καθαριστικό όπλο ενάντια σε κάθε είδους λεκέ. Ένας τρόπος χρήσης του είναι και το γυάλισμα μεταλλικών αντικειμένων, για να δείχνουν σαν καινούργια, όπως τα σερβίτσια.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα λεμόνι και λίγο αλάτι:

  • Ξεπλένεις το μεταλλικό αντικείμενο με ζεστό νερό.
  • Προσθέτεις μία καλή ποσότητα φρέσκου χυμού λεμονιού και αλάτι σε ένα σφουγγάρι.
  • Ξεκινάς το τρίψιμο έως ότου το θαμπωμένο αντικείμενο, αποκτήσει ξανά το γυαλιστερό του χρώμα.

Τα hacks καθαρισμού που θες να ξέρεις: Το ξύδι κάνει λαμπίκο το πλυντήριο

Το ξύδι αποτελεί ακόμα ένα φυσικό προϊόν που κάνει θαύματα στο καθάρισμα του σπιτιού, ακόμα κι όταν μιλάμε για το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Συσκευές στις οποίες εύκολα συσσωρεύονται υπολείμματα σαπουνιού από τις συχνές πλύσεις. Εάν, λοιπόν, θέλεις να το καθαρίσεις με φυσικό και non toxic τρόπο, η λύση βρίσκεται στο ξύδι.

tips Unsplash

Φρόντισε να κάνεις μία πλύση πριν τοποθετήσεις πιάτα ή ρούχα για καθάρισμα. Βεβαιώσου ότι η μυρωδιά έχει εξαφανιστεί πλήρως.

Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου απορρυπαντικό ρούχων

Είμαι σίγουρη πως τρέμεις στην ιδέα να δημιουργήσεις δικό σου απορρυπαντικό ρούχων, υπό τον φόβο της σκέψης πως θα καταστρέψεις τα ρούχα σου. Θα βάλεις τα χεράκια σου και θα βγάλεις τα ματάκια σου; Όχι. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου, eco-friendly απορρυπαντικό δίχως φόβο κι αμφιβολίες.

hacks Pexels

«Προσθέτεις 1 φλ. φρέσκο βάλσαμο ​​(ή 1/2 φλ. αποξηραμένο) και 2 φλ. απεσταγμένο νερό», αναφέρει η Theresa Tesolin, συνιδρυτής της RusticWise. «Βράζεις για 15 με 20 λεπτά. Αφήνεις το μείγμα να κρυώσει, σουρώνεις και αδειάζεις σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το χρησιμοποιείς ως ήπιο καθαριστικό υφασμάτων».

Τα hacks καθαρισμού που θες να ξέρεις: Το σαπούνι πιάτων φρεσκάρει τα ξύλινα έπιπλα

«Σαπούνι στα έπιπλα; Με τίποτα», σκέφτεσαι από μέσα σου. Κι όμως ένα απαλό διάλυμα από ήπιο σαπούνι πιάτων θα κάνει δουλίτσα. Πρώτα, βέβαια, θα πρέπει να απομακρύνεις σκόνη και τυχόν βρωμιές στις σχισμές του ξύλου με μία ηλεκτρική σκούπα.

Pexels

Η άμμος προλαμβάνει τη σκουριά από τα εργαλεία κήπου

Από τα vintage hacks που ισχύουν ακόμα – το οποίο εφαρμόζουν και οι παππούδες μας όταν καλλωπίζουν τα μποστάνια, τα ζαρζαβατικά και τα λουλούδια στον κήπο -, είναι η άμμος στα εργαλεία κηπουρικής για την αποφυγή εμφάνισης σκουριάς.

hacks Pexels

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις σε έναν βαθύ κουβά – που να χωράει τα εργαλεία σου – άμμο, ανακατεμένη με 1 φλιτζάνι λάδι κινητήρα. Αντίο σκουριά.