ΦΥΤΑ

6 φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα. Θα ομορφύνουν τον χώρο σου στο πι και φι

Shutterstock

Δεν ξέρω πόσες φορές θα το πω ακόμα μέχρι να σε πείσω, αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν γίνεται να λείπουν από τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Οφείλεις να έχεις έστω και ένα. Σε κάποια γωνίτσα του δωματίου, στον πάγκο της κουζίνας, στη βιβλιοθήκη ή την τραπεζαρία του σαλονιού, σε κάποιο ράφι. Κάπου τέλος πάντων. Γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου, πέρα από τις καθαριστικές τους ιδιότητες -καθώς μπορούν και φιλτράρουν τον αέρα από τους βλαβερούς ρύπους- έχουν και ιδιαίτερη διακοσμητική αξία. Είναι το ζωντανό (στην κυριολεξία) διακοσμητικό που προσδίδει σε έναν μουντό χώρο την απαραίτητη δόση ζωντάνιας και χρωματικής έντασης. Είναι η πράσινη πινελιά που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι στη ζωή σου. Είναι το φυσικό στοιχείο που θα αναζωογονήσει κάθε τετραγωνικό στο σπίτι σου.

Εάν, λοιπόν, σε έπεισα και σκοπεύεις να αγοράσεις άμεσα το φυτό εσωτερικού χώρου με το οποίο φλέρταρες στο ανθοπωλείο της γειτονιάς, αλλά είσαι και ένα τσακ ανυπόμονη (αφού θες μέσα σε μία βδομάδα να γίνει το φυτό, όπως αυτό το τεράστιο που είδες στο Pinterest και είπες wow), τότε τσέκαρε πρώτα την παρακάτω λίστα. Αυτά τα 6 φυτά θα μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο είχες υπολογίσει. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι προορίζονται για εσένα και την ανυπομονησία σου. Enjoy.

Πόθος

Ο πόθος είναι ίσως ένα από τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου, όσον αφορά την ανάπτυξή τους. Τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που μπερδεύονται με λευκούς, κίτρινους και πράσινους χρωματισμούς, αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα. Σύντομα ο πόθος σου θα χρειάζεται κάποιο κρεμαστό καλάθι ή κάποιο ψηλό ράφι, για να αναδείξει την ομορφιά του.

Κρασούλα ή jade plant

Συνήθως τα παχύφυτα δεν έχουν ταχεία ανάπτυξη. Κάτι που δεν συμβαίνει και στην περίπτωση της κρασούλας, εννοείται με τη σωστή φροντίδα που πρέπει να του παρέχεις. Τα παχιά, σαρκώδη του φύλλα με το ωοειδές σχήμα μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που όταν το φυτό αρχίζει να ωριμάζει, παίρνει σταδιακά το σχήμα μικρού δέντρου που θυμίζει bonsai. Η διάρκεια ζωής του είναι μεγάλη και η τύχη που μπορεί να σου φέρει ακόμα μεγαλύτερη.

Χλωρόφυτο

Το φυτό-αράχνη aka χλωρόφυτο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ανθεκτικότερα και με γρήγορη ανάπτυξη φυτά εσωτερικού χώρου. Απόφυγε την επαφή του με άμεσο ηλιακό φως, πότιζέ το ελάχιστα και σε λίγο καιρό θα δεις το αραχνοειδές φύλλωμά του να επιμηκύνεται. Ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες.

Φίκος

Τα είδη του φίκου ποικίλουν, είναι όλα εντυπωσιακά και το σημαντικότερο, ταχείας ανάπτυξης. Διαλέγεις, λοιπόν, αυτό που θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο και κάνεις τη δουλειά σου.

Αλόη

Ακόμα ένα παχύφυτο που θα σε εντυπωσιάσει με τη γρήγορη ανάπτυξή του. Αυτό το φαρμακευτικό φυτό που δοξάζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες του διάφανου ζελέ που παράγεται από τους πυκνούς, σαρκώδεις μίσχους του, θέλει μόνο ένα φωτεινό σημείο και ελάχιστο πότισμα για να μεγαλώσει στο άψε σβήσε.

Σανσεβιέρια

Εάν υπάρχει κάποιο φυτό που ευδοκιμεί όσο το παραμελείς, τότε αυτό είναι η σανσεβιέρια, ή αλλιώς η γλώσσα της πεθεράς. Το παχύφυτο με καταγωγή από την Αφρική έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα. Το πότισμα επαναλαμβάνεται μία με δυο φορές τον μήνα, εφόσον το χώμα είναι τελείως στεγνό.