ΦΥΤΑ

6 εντυπωσιακά Bonsai που δεν απαιτούν και πολλά από εσένα

iStock

Η λέξη Bonsai προέρχεται από τις λέξεις bon που σημαίνει γλάστρα και sai που σημαίνει δέντρο. Πρόκειται για μικροσκοπικά δέντρα, τα οποία δεν αναπτύχθηκαν όπως τα δέντρα που ξέρουμε όλοι, αλλά μέσω διάφορων, καλλιεργητικών μεθόδων και παρεμβάσεων, παρέμειναν μικρά. Μιλάμε, ουσιαστικά, για δέντρα μινιατούρες. Αυτή η αρχαία τέχνη της καλλιέργειας δέντρων Bonsai μετράει αιώνες ύπαρξης, με τις πρώτες αναφορές να εντοπίζονται ήδη από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα.

Παρόλο, λοιπόν, που πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την εν λόγω καλλιεργητική τεχνική με την ιαπωνική κουλτούρα, στην πραγματικότητα έχεις τις ρίζες της στην Κίνα και τη θρησκεία του Βουδισμού. Επίσης, παρόλο που αυτά τα φυτά έχουν δημιουργηθεί για να ζουν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς οι ανάγκες τους για άμεσο ηλιακό φως είναι μεγάλες (όπως και αυτή των κανονικών δέντρων δηλαδή), τα παρακάτω bonsai είναι ιδανικά για το εσωτερικό του σπιτιού σου, με την κατάλληλη φροντίδα.

Ficus Bonsai

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον υπέροχο κόσμο των bonsai, αλλά είσαι και πρωτάρα, τότε η ποικιλία Ficus Bonsai είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Ενώ, λοιπόν, τα περισσότερα bοnsai εσωτερικών χώρων έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε υγρασία και ηλιακό φως, ο φίκος μπορεί να διαχειριστεί τόσο την περιορισμένη υγρασία, όσο και τη σκιά.

Υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες φίκων για να διαλέξεις. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι Ficus Benjamina και Ficus Retusa.

Carmona Bonsai

Το Carmona Bonsai που θα το βρεις και ως Fukien Tea, είναι δημοφιλές όχι μόνο επειδή ευδοκιμεί σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και λόγω των μικρών, λευκών λουλουδιών που ανθίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και των κόκκινων φρούτων που παράγει. Εντυπωσιακό το λιγότερο.

Παρόλο που το εν λόγω bonsai τα πάει καλά σε φωτεινούς, εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να το τοποθετείς για λίγες ώρες σε εξωτερικούς χώρους, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Schefflera Bοnsai

Γνωστή και ως Dwarf (που σημαίνει νάνος) Umbrella Tree, η Schefflera έχει λεπτό κορμό και κλαδιά που καταλήγουν σε φύλλα που μοιάζουν με μικρή ομπρέλα (εξού και το όνομά της).

Αυτά τα bonsai ανέχονται τον χαμηλό φωτισμό και προσαρμόζονται στη περιορισμένη υγρασία του χώρου (όπως και ο φίκος). Ωστόσο, έχε κατά νου πως δεν τα πάει καλά με την καλωδίωση (τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση του κορμού των bοnsai).

Chinese Elm

Όταν σκέφτεσαι ένα κλασικό δέντρο bonsai, πιθανόν σκέφτεσαι την κινέζικη φτελιά (aka Chinese Elm), χωρίς ωστόσο να γνωρίζεις πως αυτό είναι το όνομά της. Πρόκειται για ακόμα ένα bonsai ιδανικό για εσένα που είσαι αρχάρια. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, ενώ μπορεί να κλαδευτεί και να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Επιπλέον, εάν το ποτίσεις λιγότερο ή περισσότερο, δεν θα του προκαλέσεις τόσο μεγάλη ζημιά, όσο θα προκαλούσες σε άλλους τύπους bοnsai.

Κρασούλα

Αυτό το μικροσκοπικό δέντρο με τον χοντρό κορμό, έχει φύλλα που είναι ευαίσθητα στο κρύο και αυτός είναι ο λόγος που το καθιστά ιδανικό bonsai για εσωτερικούς χώρους. Τα φύλλα της διατηρούν άφθονο νερό, επομένως να είσαι ιδιαίτερα φειδωλή με το πότισμα. Φρόντισε να την τοποθετήσεις σε γλάστρα με καλή αποστράγγιση.

Serissa Japonica

Το bonsai ονόματι Serissa Japonica, γνωστό και ως «το δέντρο των χιλίων αστέρων», ολοκληρώνει τη λίστα μας. Λάβε υπόψιν πως είναι ευαίσθητο στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και τοποθεσίας, καθώς και στις αλλαγές που αφορούν τα επίπεδα φωτισμού και νερού.

3 γενικά tips για τη φροντίδα των bonsai σε εσωτερικό χώρο: Υψηλή υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, πλούσιος φωτισμός.

Ιδέες για να εντάξεις τα bonsai στη διακόσμηση του σαλονιού σου με έμπνευση από το Pinterest

Πάνω στην τραπεζαρία

Πάνω στο coffee table

Πίσω από το έπιπλο του καναπέ

Στο υπνοδωμάτιο