ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6 δωρεάν ξεναγήσεις για να αισθανθείς τουρίστας στην Αθήνα αυτό το ΣΚ

Unsplash

Δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη; Ναι, υπάρχουν και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις αυτό και κάθε άλλο ΣΚ στην Αθήνα. Αν πας μια φορά, κόλλησες. Μιλάω βιωματικά. Και είναι πλέον κάτι σαν θεσμός. Αυτές που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας είναι απολαυστικές.

Δωρεάν ξεναγήσεις στην Εθνική Γλυπτοθήκη για 40 άτομα 

Η Εθνική Γλυπτοθήκη στεγάζεται σε δύο κτίρια των πρώην βασιλικών στάβλων, στο Άλσος Στρατού, Γουδή. Στο ένα από τα κτήρια παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή γλυπτών με έργα του 19ου και του 20ού αιώνα, που εικονογραφούν την ιστορία της νεότερης ελληνικής γλυπτικής. Στον περιβάλλοντα χώρο έκτασης 7 στρεμμάτων λειτουργεί υπαίθριο μουσείο γλυπτικής.

Στο δεύτερο κτίριο, λόγω των εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού που γίνονται στα κεντρικά κτίρια του μουσείου, στεγάζεται ένα μέρος της συλλογής ζωγραφικής, που καλύπτει την περίοδο 1830-1960. Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί η Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Συντήρησης της ΕΠΜΑΣ. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν ραντεβού και Παιδικό Εργαστήρι με ελεύθερη είσοδο κάθε Σάββατο 11.00 -15.00.

Ήξερες το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού;

Στην καρδιά της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, στο Μοναστηράκι, περίκλειστη από τις προσόψεις ερειπωμένων κτιρίων και σύγχρονων μαγαζιών, κρύβεται, σαν καλά φυλαγμένο μυστικό, μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας.  Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει πτυχές του νεότερου ελληνικού πολιτισμού από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον. Το Σάββατο 20/4 ξεναγός  δωρεάν ξεναγήσεις για 40 άτομα είναι η Χάρις Βελαχουτάκου.

Ναός Ολυμπίου Διός και Καλλιμάρμαρο για βόλτα στο κέντρο

Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός αποτελούν τα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός που ήταν ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας και ήταν αφιερωμένος στον Δία. Μπροστά από τον Ναό του Ολυμπίου Διός χτίστηκε η Πύλη του Αδριανού προς τιμήν του και αποτελούσε την διαχωριστική γραμμή μεταξυ της Παλαιάς και της Νέας Αθήνας. Ο Ναός του Ολυμπίου Διός ήταν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος Αρχαίος Ναός της Ελλάδας, ακόμα και από αυτόν του Παρθενώνα. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη και σήμερα μόνο 15 κολώνες από τις αρχικά 104 του Ναού παραμένουν όρθιες. Κατασκευάστηκε από Πεντελικό Μάρμαρο και χρειάστηκαν περίπου 700 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Τα θεμέλια του πρώτου Ναού έβαλε ο Πεισίστρατος το 515 π.Χ. αλλά τα έργα σταμάτησαν λίγα χρόνια μετά. Δωρεάν ξεναγήσεις, είναι για σένα. 

Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου του Αριστοτέλη για να φιλοσοφήσεις 

Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το Λύκειο του Αριστοτέλη. Η παλαίστρα του Λυκείου αποκαλύφθηκε το 1996 στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο οικόπεδο εμβαδού 11 στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στο Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή για την ανέγερση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το Λύκειο ήταν ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα Λύκειο, περισσότερο γνωστός για την περιπατητική φιλοσοφική σχολή που ιδρύθηκε εκεί από τον Αριστοτέλη το 334 π.χ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για να μάθεις πώς θα ήταν ο κόσμος αν κυβερνούσαν οι γυναίκες 

Το ΕΜΣΤ συλλέγει, διαφυλάσσει, συντηρεί, τεκμηριώνει, ερευνά και εκθέτει έργα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Συνεχής επιδίωξή του είναι η προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας και ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της εξειδίκευσης σε θέματα μουσειολογίας, ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης. Το εισιτήριο εισόδου στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στις δωρεάν ξεναγήσεις.

Bonus δωρεάν ξεναγήσεις στα Εξάρχεια 

Το Μουσείο Λοβέρδου– παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου- άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Μάιο του 2021. Στεγασμένο στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου που κτίστηκε την περίοδο 1882-1885 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και αποτέλεσε την κατοικία του, φιλοξενεί τη συλλογή του Διονυσίου Λοβέρδου, που υπήρξε ο επόμενος ένοικος του κτιρίου. Η συλλογή, μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες συλλογές μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα, περιλαμβάνει εικόνες της Κρητικής και Επτανησιακής σχολής, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα και αντικείμενα μικροτεχνίας, αλλά και έργα καλλιτεχνών του 20ου αιώνα (Κόντογλου, Πελεκάση), που εμπνέονται από τη μεταβυζαντινή ζωγραφική. 

Info:Οι δηλώσεις συμμετοχής για δωρεάν ξεναγήσεις θα γίνονται μόνο με κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr