ΒΙΒΛΙΑ

5 βιβλία που θα σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου

Το slag.gr επίσημος συνεργάτης του Ladylike.gr προτείνει 5 βιβλία που διηγούνται αληθινές τρομακτικές ιστορίες.

“Thirty Eight Witnesses: The Kitty Genovese Case” – AM Rosenthal

 

Το bystander effect (επίδραση παρευρισκομένων αν το θέλεις στα ελληνικά) αναφέρεται σε εκείνο το φαινόμενο κατά το οποίο ενώ κάτι συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου, επιλέγεις να το αγνοήσεις περιμένοντας να πάρει κάποιος άλλος την ευθύνη. Με λίγα λόγια η πιθανότητα ένας περαστικός να βοηθήσει κάποιον θεωρείται ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Το φαινόμενο αυτό μπήκε στο μικροσκόπιο των κοινωνιολογων μετά την υπόθεση δολοφονίας της Kitty Genovese το 1964 στο Queens της Νέας Υόρκης. H 28χρονη τότε Kitty μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το σπίτι της ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες που ήρθαν αργότερα στην επιφάνεια πάνω από 38 άτομα είδαν την δολοφονία και δεν κάλεσαν την αστυνομία η προσπάθησαν να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα.

“The Devil in the White City: Murder, Magic, and Madness at the Fair That Changed America”- Erik Larsen

 

Απ’τα πιο γνωστά βιβλία του είδους, το “The Devil in the White City” αναφέρεται στην ιστορία του serial killer του Chicago World Fair του 1893 και έχει βρεθεί πολλές φορές σε λίστες ευπώλητων. Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από τον H.H.Holmes και το περίφημο ξενοδοχείο του, το οποίο κατασκεύασε και έχτισε με μοναδικό σκοπό τη δολοφονία τουριστών. Μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο αυτό μετρούσε στις παροχές του δεξαμενή με οξύ και κρεματόριο. Προσελκούσε τα θύματα του από την έκθεση που ήταν μόλις δύο μίλια μακριά. Ενώ ομολόγησε για μόλις 27 φόνους ο αριθμός των θυμάτων του ανέρχεται στα 200.

“Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith”- Jon Krakauer

Ο Jon Krakauer στο “Under the Banner of Heaven” προσεγγίζει το κατά πόσον η πίστη και η προσκόληση σε αυτήν μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες πράξεις αλλά και στο από που πηγάζει η λεγόμενη βια που με τον ένα η τον άλλο τρόπο προέρχεται απ’ την πίστη (faith-based violence). Διηγείται την ιστορία των αδερφών Lafferty, μελών μιας σέχτας Μορμόνων, που δολοφόνησαν εν ψυχρώ την κουνιάδα και την 15 μηνών κόρης της καθώς πίστευαν ότι είχαν δεχθεί θεόσταλτη εντολή για να τις “απομακρύνουν”. Αll work and no play makes jack a dull boy…

“In Cold Blood”- Truman Capote

 

Δεν ξέρω κατά πόσον μου επιτρέπεται να γράψω γι’αυτό το βιβλίο καθώς έχω αποτύχει τρεις φορές στο να το τελειώνω αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια. Ήσυχη πόλη στο Kansas αναταράσσεται όταν ένας αγρότης και η οικογένεια του δολοφονούνται εν ψυχρώ χωρίς κάποιο εμφανές κίνητρο. Όταν ο Capote έμαθε για την υπόθεση το 1959 ταξίδεψε μέχρι το Kansas για να μάθει περισσότερα και να καταλήξει να περάσει έξι ολόκληρα χρόνια γράφοντας το “Εν Ψυχρώ”. Ενώ το βιβλίο είναι γραμμένο με αρκετά λογοτεχνική χρειά και περιέχει πολλές λεπτομέρειες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα.

The Last Victim- Jason Moss

To Last Crime του Jason Moss προσπαθεί να μπει στο μυαλό πέντε Serial Killers περιλαμβάνοντας την επικοινωνία του Moss με τους John Wayne Gacy, Richard Ramirez, Henry Lee Lucas, Jeffrey Dahmer και Charles Manson. O Moss ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί τους το 1994 κάνοντας έρευνα για τα ενδιαφέροντάς τους και προσεγγίζοντας τους κάθε φορά με διαφορετικό ρόλο: του μαθητή, του θαυμαστή, του θύματος… Το μεγαλύτερο κομμάτι της επικοινωνίας του έγινε με τον John Wayne Gacy ενώ το βιβλίο εκδόθηκε το 1999. Ο Moss αυτοκτόνησε το 2006.

Διαβάστε ακόμα στο slag.gr

5 True Crime βιβλία που θα σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου

X – MEN Movies