DECO

5 τρόποι για να κάνεις το μπαλκόνι σου πιο ιδιωτικό. Δεν θα σε ενοχλεί κανείς

Unsplash

Πόσες φορές έχεις κάτσει στο μπαλκόνι και σε πιάνει ένα ξαφνικό άγχος και ένα εσωτερικό σφίξιμο στην ιδέα ότι κάποιος αδιάκριτος γείτονας ή γενικότερα κάποιος ανεπιθύμητος από την απέναντι πολυκατοικία έχει καρφωμένο το βλέμμα του πάνω σου και παρακολουθεί κάθε σου κίνηση. Το πιο άβολο δε, είναι να συμπέσουν τα βλέμματά σας. Πραγματικά, ό,τι χειρότερο.

Όπως είναι λογικό, αυτό το πρόβλημα εντείνεται όταν ζεις σε πολυκατοικία πυκνοκατοικημένης περιοχής παρά σε κάποια επαρχιακή πόλη. Καλή ώρα η Αθήνα, είναι γεμάτη από μεγάλες, αντικριστές και κολλητά μεταξύ τους πολυκατοικίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών έχουν τόσο μικρή απόσταση, που οριακά νιώθεις ότι ενώνονται. Εν ολίγοις, δεν νιώθεις καμία αίσθηση ιδιωτικότητας και δεν απολαμβάνεις στον βαθμό που θα έπρεπε το άραγμα στο μπαλκόνι. Κάτι που χρειάζεσαι πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, με τον καιρό να σε ωθεί προς τα έξω παρά προς τα μέσα.

Για να είσαι, λοιπόν, εσύ πιο άνετη και χαλαρή – και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όταν κάθεσαι στο μπαλκόνι, ψάξαμε και βρήκαμε για εσένα τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις το μπαλκόνι σου ένα πιο ιδιωτικό μέρος. Για να κάνεις ό,τι θες από εδώ και στο εξής, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Ψηλά φυτά

Τα αγαπημένα μας φυτά, έδωσαν για ακόμα μία φορά λύση στο πρόβλημά μας. Επίλεξε όποιο είδος ψηλού φυτού σου αρέσει και γέμισε το μπαλκόνι σου. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο πετυχαίνεις την πολυπόθητη ιδιωτικότητα, αλλά μετατρέπεις το μπαλκόνι σου σε μία αστική ζούγκλα. Δεν θα ξεκολλάς από εκεί με τίποτα. Πίστεψέ με.

Γλάστρες σε όλο το μήκος του μπαλκονιού

Άλλος ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσει ιδιωτικότητα το μπαλκόνι σου, είναι να προσθέσεις μπόλικες γλάστρες. Γέμισε όλα τα κάγκελα με τα αγαπημένα σου λουλούδια και φυτά. Εάν είναι και αναρριχόμενα, ακόμα καλύτερα.

Τα αναρριχόμενα φυτά έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν σαν κουβέρτα που καλύπτει τα πάντα. Πέρα από το γεγονός πως δεν θα σε βλέπει κανείς, σκέψου και τις υπέροχες μυρωδιές που θα έχει το μπαλκόνι σου από τα ολάνθιστα λουλούδια.

Τοποθέτησε καλαμωτή μπαμπού γύρω από το μπαλκόνι

Εάν δεν είσαι fan της κηπουρικής και δεν θες να έχεις μία έξτρα στις ήδη πολλές υποχρεώσεις σου (δηλαδή αυτή του να φροντίζεις και να ποτίζεις με πρόγραμμα τις πρασινάδες), τότε η καλύτερη λύση για εσένα είναι η καλαμωτή από μπαμπού. Πέρα από την ευκολία τοποθέτησής της, μπορεί να είναι και πιο ψηλή από το συνολικό ύψος που έχουν τα κάγκελα στο μπαλκόνι σου. Για μία έξτρα δόση ιδιωτικότητας.

Πέργκολα

Η πέργκολα είναι κάτι που μπορείς να βρεις παντού στην αγορά και θα κάνει τη δουλειά της.

Το θετικό με τις πέργκολες είναι ότι μπορούν να διακοσμηθούν εύκολα και να αλλάξουν τελείως όψη. Θες να τοποθετήσεις γλάστρες; Τοποθετείς. Θες να βάλεις αναρριχώμενο φυτό; Βάζεις. Θες να κρεμάσεις φωτάκια, κεράκια και ούτω καθεξής; Κρεμάς. Ό,τι σου κάνει κέφι βάζεις τέλος πάντων. Δεν υπάρχει περιορισμός.

Υπέροχες κουρτίνες και σκίαστρα στο μπαλκόνι

Υπάρχει απέναντι, δεξιά ή αριστερά (ή όλα μαζί) κάποια ψηλότερη πολυκατοικία; Τότε την έβαψες. Πλάκα κάνω. Φυσικά και δεν την έβαψες, γιατί υπάρχει λύση. Με μία κουρτίνα ή ένα οποιοδήποτε σκίαστρο έχεις κάνει τη δουλειά σου και έχεις ξεφορτωθεί κάθε αδιάκριτο βλέμμα. Απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτό.

Οι κουρτίνες δεν αποτελούν μόνο πιο οικονομική λύση από αυτήν της τέντας. Είναι επίσης πιο εύκολες και ευέλικτες στην τοποθέτησή τους αλλά και πιο στιλάτη επιλογή, κατ’ εμέ. Επίλεξε το σχέδιο κουρτίνας που σου αρέσει (η οποία προφανώς θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ειδικό ύφασμα για εξωτερικό χώρο) και κάνε τη διαφορά στη γειτονιά.