ΠΑΙΔΙ
SPONSORED

5 τρόποι για να δώσετε κίνητρα στα παιδιά σας να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους

Aπό την πρώτη στιγμή που ένα μωρό ανοίγει τα μάτια του, αρχίζει να παρατηρεί γύρω του. Κάθε μέρα είναι μια νέα περιπέτεια με πρωτόγνωρους ήχους, συναρπαστικά χρώματα και έντονα συναισθήματα. Οι γονείς – πρωταγωνιστές αυτής της περιπέτειας – δίνουμε στο παιδί μια πολύ καλή εικόνα του κόσμου που το περιβάλλει πολύ πριν εκείνο φτάσει στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να προσφέρουμε στα παιδιά ό,τι καλύτερο κρύβουμε μέσα μας. Αφιερώνοντας λίγη ώρα μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα και δίνοντας σημασία σε λεπτομέρειες που μπορεί να μην μας είχαν περάσει καν από το μυαλό, μπορούμε να γίνουμε αρωγοί στην εξερεύνηση του κόσμου από τα παιδιά και να τους δώσουμε ερεθίσματα ώστε να αγαπήσουν τη γνώση.

Κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δώσετε κίνητρα στα παιδιά ώστε να μάθουν νέα πράγματα, είναι οι εξής:

1.Κάντε τη μάθηση παιχνίδι. Όταν η απόκτηση μιας νέας γνώσης ή δεξιότητας γίνεται μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες τα παιδιά να περάσουν όμορφα και να θελήσουν να επαναλάβουν κάτι τέτοιο. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε δίνοντας βάση στα ειδικά ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Από τη βρεφική κιόλας ηλικία τα παιδιά μας δείχνουν τι τους αρέσει και τι όχι. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις τους μπορούμε να μάθουμε πολλά.

Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους το παιχνίδι της ημέρας και προσπαθήστε να σκεφτείτε τι μπορούν να μάθουν μέσα από αυτό. Έπειτα, φανταστείτε τι παραλλαγές θα μπορούσατε να κάνετε για να μάθουν κάτι καινούριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια κάντε το να φαίνεται σαν παιχνίδι και όχι μάθημα.

2.Εστιάστε σε όσα μαθαίνουν. Όσο απαιτητική κι αν είναι η δραστηριότητα με την οποία ασχολείστε, αποφύγετε να εστιάζετε στις επιδόσεις των παιδιών. Αντ’ αυτού, δώστε σημασία στις καινούριες δεξιότητες που ανακαλύπτετε μαζί, στα δυνατά τους σημεία, και στο πόσο ωραία περνάτε.

Πείτε “μπράβο” στα παιδιά όχι μόνο όταν πετυχαίνουν κάτι αλλά και όταν προτείνουν κάτι διαφορετικό για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποφύγετε το να τα καλοπιάνετε με γλυκά για να συνεχίσουν μια δραστηριότητα αλλά επιβραβεύστε την προσπάθειά τους.

3.Ενθαρρύνετε την επικοινωνία. Όσο διαρκεί το παιχνίδι, μιλήστε, αλληλεπιδράστε και εξηγήστε πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμα. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι όλες οι ερωτήσεις είναι αποδεκτές και χρήσιμες. Απαντήστε με ειλικρίνεια σε ο,τι τα προβληματίζει.

Μη διστάζετε να κάνετε κι εσείς ερωτήσεις που βάζουν τα παιδιά στη διαδικασία να σκεφτούν και να προβληματιστούν. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε να αναρωτηθούν καινούργια πράγματα και να εξάψετε την περιέργειά τους – απαραίτητη προϋπόθεση για να αναζητήσουν από μόνα τους τη νέα γνώση.

4.Αφήστε τα να πάρουν πρωτοβουλίες. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Σε μικρότερες ηλικίες δώστε τους αρκετό χώρο για ελεύθερο παιχνίδι για να παίζουν χωρίς συγκεκριμένους κανόνες και να εξερευνούν παιχνίδια και αντικείμενα.

Όταν είναι λίγο μεγαλύτερα, παρουσιάστε στα παιδιά κάποιες επιλογές σχετικά με το παιχνίδι που θα παίξουν. Ακόμα κι αν πρόκειται για μάθημα, αφήστε τα να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο-τρία θέματα, π.χ. “Για ποιο πράγμα θα ήθελες να μιλήσουμε σήμερα; Για πλανήτες ή δεινόσαυρους;”

5.Μάθετε κάτι καινούριο κάθε μέρα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με καλή οργάνωση και θέληση είναι εφικτό. Αφιερώνοντας έστω και πέντε λεπτά την ημέρα για να ρωτήσετε κάτι καινούριο τα παιδιά ή να μοιραστείτε μαζί τους μια νέα πληροφορία, το κέρδος είναι μεγάλο.

Δείχνοντας ότι κι εσείς οι ίδιοι αγαπάτε να μαθαίνετε καινούρια πράγματα, παρακινείτε και τα παιδιά να αναζητούν νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εναλλάσσετε τον τρόπο που διδάσκετε πράγματα στα παιδιά χρησιμοποιώντας βιβλία, παιχνίδια, ακόμα και ταινίες.

Οι γονείς ως πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών

Η γνώση είναι δύναμη. Ειδικά η γνώση των γονιών σήμερα θα διαμορφώσει την κοινωνία μας αύριο. Σύμμαχος των γονιών στην παροχή ερεθισμάτων για τα παιδιά είναι η πλατφόρμα Parents Hub με ενημερωτικά άρθρα που προσφέρονται εντελώς δωρεάν για όλους τους γονείς. Η Γιούλη Φιλιππίδου, παιδαγωγός και δημιουργός του site για γονείς Parents Hub, δημιούργησε μια πλατφόρμα με τον στόχο να μπορούν οι γονείς να βρίσκουν απαντήσεις σε καίρια παιδαγωγικά θέματα.

Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες με εκπαιδευτικούς στόχους ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο κάθε παιδιού. Παρουσιάζονται ιδέες για εποικοδομητικές ασχολίες με εύπεπτο τρόπο. Οι authors μετουσιώνουν τις παιδαγωγικές τους γνώσεις σε αναλυτικούς οδηγούς δραστηριοτήτων που εφαρμόζονται στο σπίτι αλλά και εκτός σπιτιού.

Στις ενημερωτικές κατηγορίες του site, εκτός από τα παιδαγωγικά άρθρα, μια ομάδα έμπειρων ειδικών και επιστημόνων συγγράφουν ο καθένας σχετικά με το αντικείμενό του – γιατροί, οδοντίατροι, δασκάλες yoga και εκπαιδευτές προσχολικής αγωγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις ειδικότητες.

Προτείνονται Οι Καλύτεροι Χώροι Για Παιδιά

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς είναι εκείνη του να εμπιστευτούν το παιδί τους σε “ξένα χέρια” – και όχι άδικα. Όταν π.χ. ένας παιδικός σταθμός αναλαμβάνει να πάρει το παιδί από την αγκαλιά της μαμάς και να το απασχολήσει – διαπαιδαγωγήσει για κάποιες ώρες, αυτός ο χώρος οφείλει να είναι τόσο κατάλληλος όσο και επαρκής για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Το δεύτερο κομμάτι του site έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή τη συγκεκριμένη ανάγκη των γονιών. Είναι δηλαδή ένας οδηγός πόλης με επιλεγμένους χώρους για παιδιά. Η φιλοσοφία του Parents Hub είναι πως δεν δημιουργεί λίστες με όλους τους χώρους ανεξαιρέτως, αλλά επιλέγει με προσοχή έναν έναν τους χώρους που προτείνει στους γονείς.

Οι ιδιοκτήτες χώρων για παιδιά που επιθυμούν να προβληθούν στο site μπαίνουν στη διαδικασία να αποδείξουν τι είναι εκείνο που τους κάνει να διαφέρουν και με ποιο τρόπο συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική, γνωστική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Είτε πρόκειται για χώρους παιδικών πάρτυ είτε για σχολεία, ελέγχονται ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Στην ενότητα “Χώροι Για Παιδιά” μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή προτάσεις/παρουσιάσεις σχετικά με παιδότοπους, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και χώρους για παιδικά πάρτυ στις περιοχές της Αττικής.

Στόχος είναι να μπορείτε να ανατρέξετε στο είδος του χώρου που σας ενδιαφέρει στην περιοχή ή προάστιο που σας εξυπηρετεί. Και όλα αυτά γνωρίζοντας ότι έμπειροι παιδαγωγοί έχουν ήδη κάνει έναν ποιοτικό έλεγχο σε αυτά και έχουν διαπιστώσει την καταλληλότητά τους.

Οι παιδαγωγοί του Parents Hub επισκέπτονται όλους τους χώρους, γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες προσωπικά και εξετάζουν καίρια σημεία που ενδιαφέρουν τους περισσότερους γονείς. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι η καθαριότητα του χώρου, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και το υπόβαθρο των παιδαγωγών.

Βοηθήστε το παιδί σας να κατακτήσει νέες δεξιότητες αποτελεσματικά

Το δημιουργικό παιχνίδι μπορεί να γίνει από την άνεση του σπιτιού σας με καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, με οικονομικά υλικά και με πολλή φαντασία. Εμπνευστείτε από τα άρθρα του parentshub.gr για δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι. Εναλλακτικά, αναζητήστε έναν αξιόπιστο χώρο για παιδιά που προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα, ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και, κυρίως, τρέφει απόλυτο σεβασμό στη φύση των παιδιών.

Η πλατφόρμα του Parents Hub φιλοδοξεί να υποστηρίξει τους γονείς ώστε να γίνουν δημιουργικοί και αυτόνομοι. Κάθε γονιός έχει τα φόντα να πετύχει εξαιρετικά πράγματα όταν αναλαμβάνει το μεγάλωμα ενός παιδιού. Άλλες φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας και άλλες χρειάζεται να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία. Οι γονείς σήμερα μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα, όχι φυσικά αγγίζοντας την τελειότητα, αλλά τελειοποιώντας τη μοναδικότητά μας.

Parents Hub Facebook: https://www.facebook.com/parentshub.gr/

Parents Hub Instagram: https://www.instagram.com/parentshub.gr/