ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ TIPS

5 tips για πιο οικολογικά και «πράσινα» Χριστούγεννα

iStock

Όσο πλησιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τόσο αυξάνεται και ενθουσιασμός στην σκέψη πως θα περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι για να φάμε, να πιούμε, να πούμε διάφορα ανέκδοτα και τα νέα της ζωής μας, να ανταλλάξουμε δώρα και ευχετήριες κάρτες. Μαζί με τον ενθουσιασμό μας, βέβαια, αυξάνονται και τα ποσοστά κατανάλωσής μας. Όλο και νέα πραγματάκια (είτε για εσένα, είτε για το σπίτι, είτε για τους αγαπημένους σου) προστίθενται στη μακρά, χριστουγεννιάτικη λίστα.

Πριν, λοιπόν, ολοκληρώσεις τη shopping list σου, καλό θα ήταν να αναλογιστείς τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι αγορές στο περιβάλλον μας. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως τα επίπεδα των απορριμμάτων την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 25-30%. Το συντριπτικό μέρος τους να αποτελείται από συσκευασίες, χαρτί περιτυλίγματος, κάρτες και αποφάγια. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε αυτά (αλλά και τα επόμενα) Χριστούγεννα περισσότερο οικολογικά και πράσινα με τη σπουδαία συμβολή των παρακάτω tips που βοηθούν τον πλανήτη μας να ανασάνει, αυτήν την – ομολογουμένως – σπάταλη περίοδο του χρόνου.

Τα αληθινά και τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα & το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent, κάτι περισσότερο από 7 εκατομμύρια δέντρα καταλήγουν σε χωματερές στη Μ. Βρετανία, ενώ παραπάνω από 100.000 τόνοι αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από δέντρα που κόπηκαν και σάπισαν μετά την εορταστική περίοδο.

Από την άλλη, τα τεχνητά δέντρα που θεωρούνται πιο πράσινη επιλογή, σύμφωνα με το Carbon Trust, θα χρειαστεί να τα κρατήσεις για τουλάχιστον 10 Χριστούγεννα, εάν θες να διατηρήσεις τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις χαμηλότερες από αυτές ενός πραγματικού δέντρου. Συν τοις άλλοις, τα τεχνητά δέντρα κατασκευάζονται από συνδυασμό υλικών, που δύσκολα ανακυκλώνονται. Η λύση, βέβαια, δεν είναι να μην αγοράσεις ποτέ ξανά στη ζωή σου ψεύτικο ή αληθινό δέντρο.

Tips

Εάν προτιμάς το αληθινό δέντρο, κάνε τη βιώσιμη επιλογή και αγόρασε ένα δεντράκι με ρίζες, ώστε να μπορέσεις να το φυτέψεις σε κάποιο δάσος ή να το κρατήσεις σπίτι σου μετά τις γιορτές. Όσο για τα κομμένα δέντρα, τσέκαρε την πιστοποίηση FSC που επιβεβαιώνει ότι το δέντρο σου έχει προέλθει από βιώσιμη πηγή ή γενικώς έχει μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο μέσω συγκεκριμένης πιστοποίησης.

Εάν, πάλι, προτιμάς τεχνητό δέντρο, ψάξε για μεταχειρισμένο αντί να καινούργιου, βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικό σου λιθαράκι σε ένα μέλλον ταγμένο στη βιωσιμότητα. Εάν, ωστόσο, αποφασίσεις να αγοράσεις καινούργιο, επίλεξε ένα καλής ποιότητας και δώρισε το παλιό σε κάποιον που ξέρεις ότι το έχει ανάγκη. Εάν είσαι δημιουργικός, μπορείς να του κόψεις τα κλαδιά, για να δημιουργήσεις νέα γιρλάντα ή ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Τα αγαπημένα μας δώρα δεν είναι και τόσο αθώα

Παίρνοντας πάλι τη Μ. Βρετανία ως παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό 21 εκατομμύρια άτομα (50,77%) λαμβάνουν τουλάχιστον ένα ανεπιθύμητο δώρο κάθε Χριστούγεννα. Υπάρχει ακόμη και 1 στους 10 (9,26%) από εμάς που αγόρασαν εσκεμμένα σε κάποιον ένα δώρο που ήξεραν ότι δεν θα του άρεσε. Φυσικά, το παραπάνω φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στη Μ. Βρετανία και δεν ισχύει κατά περίπτωση, αλλά είναι καθολικής εμβέλειας. Νομίζω μπορείς να υπολογίσεις και μόνη σου το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.

Κανείς δεν αναιρεί το γεγονός πως τα δώρα είναι μία σπουδαία πράξη αγάπης κατά τη διάρκεια των γιορτών, που κάνουν τα δικά σου άτομα να αισθάνονται όμορφα. Κανείς, λοιπόν, δεν θα σου απαγορέψει να αγοράσεις δώρα στους αγαπημένους σου, αλλά θα πρέπει να το κάνεις με περιβαλλοντική συνείδηση, λαμβάνοντας υπόψιν σου τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους.

Tips

Ένα εισιτήριο συναυλίας, ένα εισιτήριο για θέατρο ή για οποιαδήποτε παράσταση. Ένα voucher για παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων ή συνεδρίων. Ακόμα κι ένα ταξίδι, είναι ανάμεσα στα «άυλα» δώρα με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Εάν, πάλι, θέλεις κάτι χειροπιαστό, προτίμησε βιολογικά ή second hand προϊόντα, προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Στις βιώσιμες, εναλλακτικές λύσεις που έχεις, λάβε υπόψιν σου και τα ethical και sustainable μαγαζιά. Οι αγορές από φιλανθρωπικά bazaars είναι κι αυτές ανάμεσα στις επιλογές που έχεις.

Τα δώρα παραμένουν όμορφα και χωρίς το περιτύλιγμά τους (και τις χριστουγεννιάτικες κάρτες)

Για φαντάσου πόσο χαρτί περιτυλίγματος σπαταλάται για το εντυπωσιακό τύλιγμα των δώρων σου, το οποίο ναι μεν, θα εντυπωσιάσει τον παραλήπτη του για 10 δευτερόλεπτα, αλλά το τέλος του θα είναι άδοξο, καθώς θα καταλήξει σκισμένο, στον κάδο των απορριμμάτων. Το οικολογικό αποτύπωμα δε, θα είναι πολύ μακροβιότερο των 10 δευτερολέπτων εντυπωσιασμού. Το χαρτί περιτυλίγματος, οι κάρτες με glitter, αλουμινόχαρτο και άλλα μικροπλαστικά, δυστυχώς, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Greenpeace, ένα κιλό χαρτιού περιτυλίγματος εκπέμπει 3,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της παραγωγικής της διαδικασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η μεταφορά του.

Tips

Εάν πρόκειται να αγοράσεις χαρτί περιτυλίγματος, προτίμησε να είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο χαρτί και υλικά γενικότερα ανακυκλώσιμα και κομποστοποιήσιμα. Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρίες τάσσονται υπέρ της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας τη δυνατότητα της επιλογής βιοδιασπώμενου περιτυλίγματος αντί του κλασικού, μη ανακυκλώσιμου. Επίσης, μπορείς να ψαχουλέψεις σε συρτάρια για παλιές συσκευασίες δώρου και να τις επαναχρησιμοποιήσεις για τα δώρα σου. Βέβαια, να πω ότι και χωρίς καθόλου περιτύλιγμα, τα δώρα σου θα παραμείνουν ωραία. Από την άλλη, δεν χρειάζεται για να εκφράσεις την αγάπη σου. Δείξ’ το έμπρακτα ή στο κάτω κάτω στείλε e-cards.

Η σπατάλη φαγητού και τα tips για να την αποφύγεις

Πόσες φορές έχεις προμηθευτεί – και κατ’ επέκταση μαγειρέψει – παραπάνω ποσότητα φαγητού από αυτήν που μπορεί να χωρέσει ένα ανθρώπινο στομάχι, υπό τον φόβο πως θα ξεμείνεις από προμήθειες και πως οι καλεσμένοι σου δεν θα χορτάσουν φαγητό; Σίγουρα πολλές φορές, και ακόμα περισσότερες ήταν αυτές που πέταξες στα σκουπίδια τα απομεινάρια του χριστουγεννιάτικου δείπνου και του ρεβεγιόν. Ο απόλυτος ορισμός της σπατάλης φαγητού, δηλαδή, το οποίο καταλήγει σε χωματερές, προκαλώντας τεράστια ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση.

Tips

Τα μαθηματικά είναι φίλοι σου και σε αυτήν την περίπτωση σε βοηθούν να αγοράσεις όση ποσότητα προμηθειών χρειάζεσαι πραγματικά, ώστε να μην το παρακάνεις με τα τρόφιμα που θα αγοράσεις. Καλό θα ήταν, επίσης, να γνωρίζεις και τον αριθμό των καλεσμένων σου.

Σε δεύτερη φάση και στην περίπτωση που έκανες τους υπολογισμούς σου – αλλά οι καλεσμένοι σου ήρθαν για κάποιον ανεξήγητο λόγο χορτασμένοι – φύλαξε το φαγητό για τις επόμενες μέρες. Μπορείς, επίσης, να το τοποθετήσεις στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση. Στις επιλογές σου είναι και ο χωρισμός του εναπομείναντος φαγητού σε μερίδες και να το μοιράσεις στους καλεσμένους, που θα το πάρουν φεύγοντας, η εύρεση συνταγών με απομεινάρια και η κοσμποστοποίηση. Λύσεις υπάρχουν πολλές και η απόρριψη στον κάδο δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.

Στα tips και η diy χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση παίζει κι αυτήν τον ρόλο της, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ισχύουν για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και για τα δώρα. Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται στις συνειδητές αγορές που βασίζονται στα eco-friendly χριστουγεννιάτικα στολίδια ή στη δημιουργία δικών σου DIY διακοσμητικών. Πάρε μερικές ιδέες από το παρακάτω άρθρο.

Και μην ξεχνάς πως, πάνω και πέρα απ’ όλα, η περιβαλλοντική παιδεία είναι ο πυλώνας και τα θεμέλια για ένα βιωσιμότερο μέλλον!