ΘΕΑΤΡΟ

5 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτές τις μέρες

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας πλούσιος σε θεατρικές προτάσεις. Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις που έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους στις σκηνές της Αθήνας από τις αρχές της σεζόν και συνεχίζουν, αυτή την περίοδο είναι αρκετές και οι θεατρικές πρεμιέρες που έρχονται να διεκδικήσουν την προσοχή σου. Αυτή την εβδομάδα στις προτάσεις μας θα βρεις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτές τις μέρες.

Ερωτικές κωμωδίες, κλασσικές φάρσες, έργα για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, αλλά και σύγχρονα έργα για τις ανθρώπινες σχέσεις θα βρεις στις προτάσεις μας που θα δεις παρακάτω. 5 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτές τις μέρες, για να διαλέξεις ποια θα παρακολουθήσεις.

Τα μαγικά βουνά

παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα Πάτροκλος Σκαφιδάς

Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή, με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Τα Μαγικά βουνά μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά.

Η Λαϊκή Σκηνή γεννήθηκε από τις οι ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα: τη διαφώτιση του λαού για τους στόχους του αγώνα, τη στρατολόγηση, την ελεύθερη κριτική και την ψυχαγωγία. Αξίζει να αναφερθεί πως το θέατρο αυτό αποτελούσε μια από τις ελάχιστες φορές που άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν ισότιμα σε ένα κοινωνικό συμβάν.

Η Λαϊκή Σκηνή γεννιέται από τον λαό και απευθύνεται στον λαό, ο οποίος ψυχαγωγείται βλέποντας στα έργα τον ίδιο τον εαυτό του. Ο Κοτζιούλας προπαγανδίζει μεν τις νέες ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει η Εθνική Αντίσταση, συνδέει την αντίσταση με την κλεφτουριά του 1821, αλλά παράλληλα δε διστάζει να ασκήσει άμεσα κριτική στο αντάρτικο.

Ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, τη ρευστότητά της και τη δυσκολία μας να έρθουμε σε επαφή με τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως αυτά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ζωντανεύουν μέσα από το έργο του Κοτζιούλα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά τους έως και σήμερα. Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο.

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος, Βίκυ Κατσίκα.

Τόπος: Θέατρο του νέου κόσμου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 1η Μαρτίου, κάθε Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:15 και Κυριακή 18:30.

Εισιτήρια εδώ.

Το γαϊτανάκι του πόθου

Ελίνα Γιουνανλή

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί την παράσταση Το γαϊτανάκι του πόθου ή πώς θα πλησιάσετε το ερωτικό αντικείμενο του πόθου σας, του Άρθουρ Σνίτσλερ.

Η ιστορία ξεκινά με μια νυχτερινή συνάντηση με μια πόρνη και ακολούθως το γαϊτανάκι του… Πόθου αρχίζει να ξετυλίγεται. 10 χαρακτήρες, τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, μπλέκονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του έρωτα και της ηδονής. Δοκιμάζουν τα όρια της επιθυμίας τους, φωτίζουν, αλλά και ξεπερνούν τη σοβαροφάνεια της αστικής ηθικής, της κοινωνικής θέσης και της συζυγικής αφοσίωσης.

Μέσα από 10 κωμικές συναντήσεις, η παράσταση θέτει ερωτήματα γύρω από την ενοχή που συχνά γεννά η σεξουαλική επιθυμία. Γιατί, όμως, από όλες τις «φυσικές» ανάγκες, κλίσεις και προδιαθέσεις του ανθρώπου, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο ατομικό ζήτημα, αλλά παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις; Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου και πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου;

Μέσα από την παράσταση αυτή «φωτίζεται» η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μέσω της γλώσσας του σώματος και την ερωτική πράξη, αλλά και ο φόβος της μοναξιάς που κάνει τις νύχτες να μοιάζουν ατέλειωτες και τις ημέρες μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα.

Παίζουν: Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Πατεράκης, Θάλεια Συκιώτη, Μάγδα Τασούλα.

Τόπος: Θέατρο Σταθμός

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 26 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Midnight Movie

Η νέα παράσταση της Έλενας Μαυρίδου κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Χώρος.

Μια γυναίκα μένει ξύπνια αργά το βράδυ. Σερφάρει στο ίντερνετ μήπως καταφέρει και κοιμηθεί.

Νέα καρτέλα. Μια κοπέλα παλεύει για τη ζωή της μέσα σε ένα ασανσέρ. / Νέα καρτέλα. Ένας άντρας γυμνός στη μπανιέρα του. / Νέα καρτέλα. Δυο ξένοι στο ίδιο αμάξι παρακολουθούν μαζί μια μεταμεσονύχτια προβολή./ Νέα καρτέλα. Μπλε φάλαινα. Στις 2 τα ξημερώματα οι πιθανότητες είναι ατελείωτες. Δεν υπάρχουν όρια για το πού μπορεί να βρεθείς…

Το Midnight Movie είναι το ταξίδι μιας γυναίκας μέσα στα μονοπάτια του διαδικτύου. Η παράσταση ζωντανεύει το εσωτερικό τοπίο του μυαλού της, που περιπλανιέται στο ίντερνετ. H σκέψη της, μια διαδρομή γεμάτη αναμνήσεις, προβολές και όνειρα, σ’ έναν digital κόσμο. Ζει μια παράλληλη πραγματικότητα την οποία μοιράζεται με το κοινό.

Πάσχει από μια κινητική διαταραχή. Ο χρόνος περνάει άνισα όταν ένα σώμα υποφέρει. Αλλά τα 2 ψηφιακά της σώματα την παρηγορούν. Της δίνουν τη δύναμη που της λείπει. Μαζί με αυτά η ηρωίδα ταξιδεύει το κοινό σε ένα όνειρο, στον κόσμο του ψηφιακού βασιλείου. Ένα ψηφιακό σώμα είναι σαν μια αναπαράσταση του εαυτού μας στον διαδικτυακό κόσμο. Ένας χαρακτήρας που δημιουργούμε για να αλληλεπιδράσουμε με το ψηφιακό πεδίο και να διαφύγουμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Έτσι κι η πρωταγωνίστρια. Οδηγείται σε έναν τόπο που είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει, να πάει όπου θέλει.

Παίζουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Πέτρος Αλαφούζος, Έλενα Ράγγου.

Τόπος: Θέατρο Χώρος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 25 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή στις 20:00.

Εισιτήρια εδώ.

Ο Κροκόδειλος

παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα Karol Jarek

Ο Ορέστης και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος σκηνοθετούν από κοινού τη θεατρική απόδοση του έργου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που παρουσιάζεται από τις 26 Φεβρουαρίου στο θέατρο Πόρτα.

Αγία Πετρούπολη, 1865. Ο Ιβάν Ματβιέιτς μαζί με τη σύζυγό του Γιελιένα Ιβάνοβνα και τον φίλο του Σεμιόν Σεμιόνιτς, αποφασίζουν να επισκεφτούν τη στοά. Εκεί εκτίθεται ένας κροκόδειλος που τους έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Το θηρίο βρίσκεται σε λήθαργο, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους κι έτσι, ο Ιβάν Ματβιέιτς αποφασίζει να το προκαλέσει. Από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκεται στα δόντια του κροκόδειλου και από εκεί στην κοιλιά του! Επικρατεί πανικός.

Ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, βιομήχανοι, διανοούμενοι, πρέσβεις και ένα πλήθος ξεπεσμένων μικροαστών παρελαύνουν μπροστά από τον κροκόδειλο. Μεταξύ γέλωτα, εξωφρενικών διαλόγων, παράλογων προτάσεων και αγωνιωδών προσπαθειών του Σεμιόν να σώσει τον φίλο του, που δεν θέλει όμως να σωθεί, το έργο κάνει μία γλαφυρή περιγραφή της τσαρικής Ρωσίας και των παθογενειών της, που δε μοιάζουν και τόσο ξένες στη δική μας πραγματικότητα.

Μία νεανική ομάδα συντελεστών προσεγγίζει τον Κροκόδειλο με φρέσκο βλέμμα, αναδεικνύοντας το κωμικό του στοιχείο, χωρίς όμως να μένουν μόνο σε αυτό.

Παίζουν: Λάμπρος Γραμματικός, Ερατώ Μανδαλενάκη, Μαρία Μοσχούρη, Αντώνης Χρήστου.

Τοπός: Θέατρο Πόρτα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από τις 26 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Αγρύπνια

παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα Πάνος Γιαννακόπουλος

Η Αγρυπνία του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωτότυπο τίτλο Τα δώρα της νύχτας, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, κάνει πρεμιέρα στις 28 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Συγγρού 33. Οι πρώτοι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις ανοιχτές γενικές πρόβες, που θα γίνουν από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Τα previews, κατά τη διάρκεια των οποίων το κοινό θα μπορεί να δει ζωντανά πιθανές τεχνικές διορθώσεις και αλλαγές από τον σκηνοθέτη, θα έχουν μειωμένο εισιτήριο, 8 ευρώ. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Λίγα λόγια για το έργο…

Πριν από κάποια χρόνια, όταν ήταν έφηβος, ο Λίνος έπιασε στο βλέμμα του το βλέμμα ενός άλλου νεαρού άντρα. Πριν προλάβει να αναλάβει την ευθύνη της ηδονής αυτού του βλέμματος, ο άντρας εκείνος εξαφανίστηκε, αφήνοντας τον Λίνο να τον αναζητά συνεχώς, πότε εκεί που βρίσκονται οι θεοί και πότε εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι. Είτε στην αθωότητα, είτε στον απολαυστικό εκμαυλισμό της. Από τη μια μεριά, ο Λίνος αφήνεται στις απολαύσεις που του προσφέρονται στο Master Tower, το κέντρο των επίγειων ηδονών, για να βρει τον άγνωστο. Από την άλλη μεριά, ο δογματικός πατέρας του, ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί τον γιο του παρά μόνο ως άμεμπτο, ξενυχτάει επειδή πενθεί τον γιο του σαν νεκρό, ελπίζοντας πως θα μπορέσει με την πίστη του να τον αναστήσει μακριά από τις επιθυμίες που τον παρασέρνουν.

Ο καθένας μέσα από τη δική του αγρύπνια, λοιπόν, θα φέρει κοντά τη μητέρα του Λίνου, τη Δροσούλα, τον ακαταπόνητο ιδιοκτήτη του Master Tower, τον Αυγουστίνο, και την γυναίκα που μπορεί να γεννήσει το παιδί του Λίνου, την Ντέα. Όταν όμως συναντηθούν αυτοί οι ήρωες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φέρουν ξανά τον νεαρό άντρα μπροστά στον Λίνο. Οι δυο τους, ούτε μόνο θεοί αλλά ούτε και άνθρωποι μόνο, θα αναγκάσουν τους πάντες να αποφασίσουν με ποιους θα ζήσουν και με ποιους θα πεθάνουν.

Παίζουν: Τάκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σταύρος Τσουμάνης, Ντένης Μακρής, Δημήτρης Δρόσος, Νικόλας Χαλκιαδάκης.

Τόπος: Θέατρο Συγγρού 33

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 21:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 15:45.

Εισιτήρια εδώ.