ΤΑΙΝΙΕΣ

5 ταινίες που θα σε κάνουν να κλάψεις (χωρίς να είναι love stories)

Ο Leonardo DiCaprio και ο Johnny Depp σε σκηνή της ταινίας What's Eating Gilbert Grape. Paramount/Getty Images/Ideal Image

Στα έχει γράψει ήδη και το OW, το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας. Τα συναισθηματικά δάκρυα αποβάλλουν τις ορμόνες του στρες από τον οργανισμό μας, εώ σύμφωνα με το Harvard το κλάμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδογενή οπιοειδή, όπως για παράδειγμα, οι ενδορφίνες. Αν έχεις προσπαθήσει πολύ να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου, τότε ίσως χρειάζεσαι μία αφορμή για να αφήσεις την ανάγκη του οργανισμού σου να κλάψει να εκδηλωθεί. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε αυτές τις αφορμές με μορφή ταινιών. Αυτές οι 5 ταινίες θα σε κάνουν να κλάψεις, σύμφωνα με τα δάκρυα που έχουμε χύσει μερικές από τις συντάκτριες του LadyLike βλέποντάς τες και σύμφωνα με το internet.

Υπάρχουν ταινίες που δεν ανήκουν ξεκάθαρα στο είδος των rom com και μπορούν να σε κάνουν να κλάψεις; Κι όμως υπάρχουν. Παρακάτω σίγουρα δεν θα βρεις τον Τιτανικό ή Tο Ημερολόγιο, αλλά ταινίες που θα κάνουν τα μάτια σου να βουρκώσουν για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Η αγάπη βέβαια, είναι πάντα στο επίκεντρο, ακόμα κι όταν δεν είναι ερωτική.

Hachi: A Dog’s Tale

Τον Δεκέμβριο του 2022 η ταινία Hachi: A Dog’s Tale, ή Χάτσικο όπως την ξέρουμε στην Ελλάδα βρέθηκε να προβάλλεται στο Netflix στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και τα σχόλια ήταν σαφή: Οι θεατές έκλαψαν με μαύρο δάκρυ. Προσωπικά από την πρώτη φορά που την είδα και έπειτα, όποια μα όποια σκηνή κι αν πετύχω σε ζάπινγκ αρχίζω να κλαίω με λυγμούς. Ίσως φταίει που ξέρω ότι είναι βασισμένο στην αληθινή σχέση ενός Ιάπωνα με τον σκύλο του που μας έρχεται από το μακρινό 1920. Ίσως να έκλαιγα ακόμα κι αν ήταν η απόλυτη μυθοπλασία.

«Όταν ο άνθρωπός του πεθαίνει, ένα πιστό σκυλί που λέγεται Hachiko συνεχίζει να βρίσκεται σε περιμένει σε επιφυλακή για μία δεκαετία και παραπάνω στον σιδηροδρομικό σταθμό που τον αποχαιρετούσε και τον υποδεχόταν κάθε μέρα όσο ζούσε», αναφέρει η περιγραφή και τι να σου λέω, ήδη κλαίω.

Ο άνθρωπος των δύο αιώνων

Γιατί να σε κάνει να κλάψεις μία ταινία με ρομπότ και πρωταγωνιστή τον Robin Williams; Η απάντηση είναι γιατί να μη σε κάνει να κλάψεις; Η ταινία βασίστηκε σε ένα διήγημα του σπουδαίου Isaac Asimov, και ο Robin Williams υποδύεται ένα ρομπότ που αγοράζει μία οικογένεια προκειμένου να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού. Ο πατέρας της οικογένειας ενθαρρύνει το ρομπότ να εξερευνήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του -ειδικά τις καλλιτεχνικές διαθέσεις του- και τελικά το ρομπότ καταφέρνει μέσα σε ένα ταξίδι δύο αιώνων να γίνει πιο άνθρωπος και από τους ανθρώπους σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική ωριμότητα και την καλοσύνη του.

Η Μάριον Παλιούρα κλαίει με μαύρο δάκρυ όποτε το βλέπει, εγώ επίσης όπως και αρκετοί χρήστες του internet που έχουν γράψει για την ταινία, ακόμα κι αν οι κριτικές δεν την ευνόησαν.

What’s eating Gilbert Grape

Αν θες να δεις τον Leonardo DiCaprio σε έναν ρόλο διαφορετικό απ’ ό,τι έχεις συνηθίσει, μπορείς να δεις την ταινία του 1993, What’s eating Gilbert Grape. Τον ομώνυμο ρόλο παίζει ο Johnny Depp. Ο Gilbert Grape είναι αναγκασμένος να προσέχει τον αδερφό του με νοητική αναπηρία, Arnie (Leonardo DiCaprio) και την καταθλιπτική μητέρα του. H coming of age ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Lasse Hallström καταπιάνεται με ευαίσθητα ζητήματα με έναν ανθρώπινο, αλλά ταυτόχρονα σκληρό τρόπο. Η ταινία έχει τη θλίψη που χρειάζεται για να ξεσπάσεις σε ένα λυτρωτικό κλάμα, αλλά και την ελπίδα που θα χρειαστείς για να συνεχίσεις.

Ο άνθρωπος ελέφαντας

Το 1980 ο David Lynch σκηνοθέτησε μία ταινία βασισμένη στη ζωή του Joseph Merrick, ενός ανθρώπου που εργαζόταν σε ένα freak show ως «άνθρωπος ελέφαντας» εξαιτίας της σοβαρής παραμόρφωσης του προσώπου του.

Είναι η ιστορία της ευγενικής φύσης ενός ανθρώπου που θέλει όσο τίποτα να γίνει αποδεκτός και να του συμπεριφέρονται ισότιμα. O John Hurt υποδύεται τον John Merrick και ο Anthony Hopkins τον γιατρό που του προσφέρει εργασία στο νοσοκομείο απομακρύνοντάς τον από το freak show. Οι ερμηνείες τους και η υπόθεση θα σε κάνουν σίγουρα να κλάψεις.

My Girl

Το πέρασμα της Vada από την παιδική ηλικία στην εφηβεία είναι στο επίκεντρο της ταινίας My Girl που δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσει ασυγκίνητη. Γυρισμένη το 1991, η ταινία προκαλεί τα περισσότερα δάκρυα μέσω της σπουδαίας φιλίας ενός κοριτσιού που το συναρπάζει και το τρομοκρατεί ο θάνατος και του φίλου της, του Thomas (Macaulay Culkin) που δεν παύει στιγμή να την ακολουθεί σε όλες τις καθημερινές περιπέτειές της.