ΣΥΝΤΑΓΗ

5 συνταγές που απογειώνουν τη φέτα

Λατρεύω τη φέτα και την έχω σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μου σα συνοδευτικό. Κάποιες φορές τη βάζω μέσα σε πιπεριές στο φούρνο και άλλες την αντικαθιστώ με το κλασικό κίτρινο τυρί στο τοστ.

Ωστόσο, γενικά “ξεχνάω” να την συμπεριλαμβάνω στο… επίσημο φαγητό μου. Αν είσαι και εσύ σαν εμένα, ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Χτες, η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ που ξέρει από γευστική φέτα, μας παρουσίασε παρέα με την Madame Ginger και το maintanos.com μερικές υπέροχες συνταγές με πρωταγωνιστή το αγαπημένο μας τυρί.

Φύγαμε για την κουζίνα, να φτιάξουμε τις δικές μας γευστικές #DodoniStories.

Τάρτα με πράσο, bacon και φέτα

Από την Madame Ginger:

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας

2 πράσα

150 γρ. bacon

150 γρ. φέτα

100 γρ. γραβιέρα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες.

Κόβουμε το bacon σε μεσαία κομμάτια.

Τρίβουμε τη γραβιέρα και θρυμματίζουμε τη φέτα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το πράσο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί φούρνου το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Αραδιάζουμε στο φύλλο τη φέτα, το bacon, το σοταρισμένο πράσο και τη γραβιέρα. Κλείνουμε τα πλαϊνά και τις άκρες προς τα μέσα.

Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Αυγά Καγιανά με φέτα

Από την Madame Ginger:

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

8 αυγά

3 ώριμες ντομάτες

200 γρ. φέτα

1 κρεμμύδι

½ κ.γ. ζάχαρη

Ελαιόλαδο

Αλάτι & Πιπέρι

Παξιμάδια & φρέσκια ρίγανη για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε καλά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι

Τρίβουμε τις ντομάτες χωρίς την φλούδα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε την ντομάτα και την βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά μαζί με την ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά και με μία κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξουν και να γίνει ο καγιανάς.

Σερβίρουμε με παξιμάδια, φρέσκια ρίγανη και φέτα.

Ψητά λαχανικά στο φούρνο με μέλι και φέτα

Από τo maintanos.com:

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. Φέτα

2 πιπεριές κόκκινες

2 καρότα

2 κολοκύθια

2 κρεμμύδια

Ένα κομμάτι κολοκύθα

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Ένα ματσάκι θυμάρι

3 κ.σ μέλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Πλένουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και κόβουμε και αυτά σε μεγάλα κομμάτια.

Τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψί και στη συνέχεια ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Αφού ετοιμαστούν ρίχνουμε τη φέτα σε κυβάκια και το μέλι.

Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει η φέτα.

Ομελέτα φούρνου με φέτα

Από την Madame Ginger:

ΥΛΙΚΑ

8 αυγά

250 ml γάλα φρέσκο ελαφρύ με 1,5% λιπαρά

200 γρ. κατσικίσιο τυρί (ή 200γρ. φέτα )

500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο

1 κρεμμύδι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Θρυμματίζουμε το κατσικίσιο τυρί με τα χέρια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί μαζί με το κατσικίσιο τυρί.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αλατοπιερώνουμε. Περιχύνουμε το σπανάκι στο σκεύος και με ένα πηρούνι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει για το σερβίρισμα.

Σαλάτα με φακές, πιπεριά και φέτα

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φακές

3-4 πολύχρωμες πιπεριές

250 γρ. φέτα

Ελαιόλαδο

Κρέμα βαλσάμικο

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις φακές για 2 λεπτά και σουρώνουμε. Τις ξαναβάζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης.

Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και θρυμματίζουμε τη φέτα. Ανακατεύουμε τις φακές με τη φέτα, τις πιπεριές, ελαιόλαδο, κρέμα βαλσάμικο και αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Bonus

Αν θέλεις να πάρεις και άλλες τυρο…ιδέες, μπες στον διαδικτυακό τόπο της ΔΩΔΩΝΗ που έχει 52 χρόνια παράδοση στη γεύση και δοκίμασε κι άλλες συνταγές για ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια.