NETFLIX

5 σειρές και ταινίες για την κρίση των οπιοειδών που θα θυμάσαι για καιρό

Brian Douglas/Netflix © 2023

Το Χόλιγουντ έχει αποφασίσει να μιλήσει για την επιδημία των οπιοειδών και να εκθέσει επιτέλους τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που εθίζουν στα ναρκωτικά για το κέρδος. Ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσει κανείς για την απληστία και την ανηθικότητα των τάχα φιλάνθρωπων δισεκατομμυριούχων που ζουν από τον πόνο του εργάτη. 

Αυτές είναι οι 5 καλύτερες ταινίες και σειρές που είδαμε σε Netflix και άλλες πλατφόρμες.

Dopesick: Σειρά/ αριστούργημα για την επιδημία των οπιοειδών

Το Dopesick είναι και το πιο δύσκολο βιβλίο που έχει γράψει η βραβευμένη δημοσιογράφος Beth Macy (η μίνι σειρά βασίζεται στο μπεστ σέλερ των New York Times) που πέρασε έξι χρόνια παρακολουθώντας οικογένειες που επλήγησαν από την επιδημία οπιοειδών στην περιοχή Ρόανοκ, Βιρτζίνια. Ξεκινά σημειώνοντας ότι αρκετοί συνεντευξιαζόμενοι πέθαναν πριν από την έκδοση αυτού του βιβλίου. Η οξυκωδόνη, που πωλείται με την επωνυμία OxyContin (η οποία είναι η μορφή παρατεταμένης απελευθέρωσης) είναι οπιοειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού πόνου και κοινό φάρμακο κατάχρησης. Βλέπεις τους φτωχούς ασθενείς να εθίζονται, να διαπράττουν εγκλήματα και να παίρνουν υπερβολική δόση.

FDA, λάδωμα σε γιατρούς και πόλεις που δεν δημιουργούν καμία ελπίδα σε νέους, άρα το ιδανικό τοπίο να ξεκινήσει μια επιδημία. Ποιος μεταλλωρύχος θα ρωτούσε τον γιατρό της πόλης γιατί του αυξάνει τη δόση του φαρμάκου του; Ποιος θα έλεγε όχι σε μια σειρά με πρωταγωνιστές τους Michael Keaton, Peter Sarsgaard και Michael Stuhlbarg; Κάθε χαρακτήρας είτε παίρνει είτε όχι το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Purdue, υποφέρει.

Και τα 8 επεισόδια θα τα βρεις στο Apple TV+.

Pain Hustlers: Η Emily Blunt και η κρίση των οπιοειδών στο Netflix

Το Pain Hustlers είναι μια αιχμηρή και αποκαλυπτική ματιά σε όσα κάνουν κάποιοι άνθρωποι από απόγνωση και άλλοι από απληστία. Από τις πρώτες του στιγμές, το Pain Hustlers ξεχωρίζει από το πλήθος των πρόσφατων σειρών και ταινιών για την κρίση των οπιοειδών με μια απλή δήλωση: Αυτή είναι μια ιστορία που δεν αφορά τους Sacklers (την οικογένεια που συνδέεται πιο στενά με την κρίση – λόγω του παραπλανητικού μάρκετινγκ της εταιρείας τους Purdue Pharma για το OxyContin και των αγωγών που ακολούθησαν).

Το Pain Hustlers, βασισμένο στο βιβλίο του δημοσιογράφου Evan Hughes, ξεκινά με πλάνα fake ντοκιμαντέρ κι έτσι μας εισάγει σε φανταστικούς χαρακτήρες από την ιστορία που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Το λέει (ειρωνικά) και ο Chris Evans: «Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι δεν είμαστε η Purdue Pharma. Δεν σκοτώσαμε την Αμερική. Αυτό ήταν το 2011. Αυστηρά μιλώντας, δεν είμαστε καν μέρος της κρίσης των οπιοειδών».

Pain Hustlers - Emily Blunt / Brian Douglas/Netflix
Pain Hustlers – Emily Blunt

Η ταινία του Netflix, Pain Hustlers, παραδέχεται ότι η κρίση των οπιοειδών είναι στον πυρήνα της μια ιστορία αμερικανικής απελπισίας: ένα ιατρικό σύστημα που δεν λειτουργεί για κανέναν, ένα νομικό σύστημα που εφαρμόζει άνισα τη δικαιοσύνη και Αμερικάνοι σε απόγνωση που χρειάζονται χρήματα για να βγάλουν τη μέρα χωρίς να θέλουν να πεθάνουν.

Painkiller: To déjà vu του Dopesick 

Η άνοδος και η πτώση των Sacklers, ο ρόλος τους στην προώθηση του OxyContin και ο καταστροφικός αντίκτυπος της επιδημίας οπιοειδών που προκαλείται από την υπερβολική συνταγογράφηση εθιστικών φαρμάκων (οπιοειδών). Κάπως με πιο cringe ερμηνείες από τον Matthew Broderick.

KERI ANDERSON/NETFLIX

Tο Painkiller, ασχολείται με εγκλήματα, ανάληψη ευθυνών και τα συστήματα που απογοητεύουν επανειλημμένα εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, βασίζεται στο βιβλίο Pain Killer του Barry Meier και στο άρθρο του περιοδικού The New Yorker, The Family That Built an Empire of Pain, του Patrick Radden Keefe. Τα γεγονότα που το υπερ-στιλιζαρισμένο Painkiller δίνει στους θεατές είναι εύκολα διαθέσιμα αλλού, κάπου καλύτερα, πχ. στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του HBO, “The Crime of the Century“.

Η Πτώση του Οίκου των Άσερ: γοτθικός τρόμος που θα ήθελε να θυμίζει το Succession 

Tα αδίστακτα αδέλφια Roderick και Madeline Usher έχουν καταφέρει να κάνουν τη Φαρμακευτική Φορτουνάτο μια αυτοκρατορία πλούτου, προνομίων και δύναμης. Όμως, μυστικά του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια όταν οι κληρονόμοι της δυναστείας των Άσερ αρχίζουν να πεθαίνουν στα χέρια μιας γεμάτης μυστήριο γυναίκας από τα παιδικά τους χρόνια. Μια σειρά από τον Mike Flanagan, τον δημιουργό των Οι Δαίμονες του Χιλ Χάουζ και Midnight Mass, βασισμένη στο έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

EIKE SCHROTER/NETFLIX

Ο Roderick Usher (Bruce Greenwood) παρευρίσκεται σε μια ακόμη κηδεία για πολλά από τα ενήλικα παιδιά του και σε ένα μοντάζ με πρωτοσέλιδα από τον Τύπο, βλέπουμε πώς μια σειρά από «φρικτά ατυχήματα» εξάλειψε ολόκληρη τη γραμμή αίματος του. Ο Flanagan ολοκληρώνει το συμβόλαιό του με το Netflix, ευτυχώς.

All the Beauty and the Bloodshed: Το ντοκιμαντέρ ΕΠΟΣ/ υποψήφιο για Όσκαρ 

Από τη βραβευμένη με Όσκαρ, Laura Poitras, αυτή είναι μια ιστορία για τη διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια, Nan Goldin, που αφηγείται μέσα από τις slideshow της, τις προσωπικές συνεντεύξεις της, τις πρωτοποριακές φωτογραφίες και τα σπάνια πλάνα την προσωπικής της σταυροφορία με την οικογένεια που δημιούργησε την κρίση των οπιοειδών. 

Η ίδια η Goldin συνταγογραφήθηκε με OxyContin για ανακούφιση από τον πόνο και εθίστηκε στο ναρκωτικό σχεδόν αμέσως. Ίδρυσε την οργάνωση  P.A.I.N.(Prescription Addiction Intervention Now) για να αμφισβητήσει το «ξέπλυμα της φήμης» του ονόματος Sackler μέσω τεράστιων δωρεών σε μουσεία και γκαλερί. Είναι μια συγκλονιστική, θαρραλέα πράξη από μια γυναίκα που έχει να χάσει περισσότερα παρά να κερδίσει. Θα το βρεις στο HBO.