SARAH JESSICA PARKER

5 πράγματα που μου έμαθε το “Divorce” για τον χωρισμό

Το 'Divorce' είναι μία εκπαιδευτική για τους πρωταγωνιστές της σειράς. Η Frances μαθαίνει πώς είναι η ζωή μετά το διαζύγιο στα 50, επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της Robert. Ο Robert μαθαίνει πώς να μην αφήνει τον εγωισμό του να μπαίνει ανάμεσα σε εκείνον, τη Frances και τα παιδιά τους. Η Diane, η φίλη της Frances, μαθαίνει πώς είναι να χάνεις άντρα και περιουσία σε μια μέρα.

Δεν μαθαίνουν όμως μόνο οι πρωταγωνιστές, μαθαίνουμε και εμείς. Και αν κάποια μαθήματα τα ξέραμε, τα επιβεβαιώνουμε. Περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή την 3η σεζόν του ‘Divorce’, της σειράς που μετονόμασε την Sarah Jessica Parker από Carrie σε Frances, είπαμε να συγκεντρώσουμε τα 5 βασικά μαθήματα που πήραμε.

To τρίτο πρόσωπο είναι η αφορμή και όχι η αιτία

Πάντα πίστευα ότι για να χωρίσει ένα ζεύγος, υπάρχει πάντα τρίτο πρόσωπο στη μέση. Και μάλιστα αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο, είναι ακόμη καλύτερο, γιατί στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει, είναι επειδή πραγματικά σε έχει (ή τον έχεις) βαρεθεί εντελώς τον άλλο. Το ‘Divorce’ πράγματι επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα, αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό όσο πίστευα. Η Frances κάνει εξωσυζυγική σχέση (θυμάστε το πρώτο επεισόδιο;), αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο λόγος του διαζυγίου της. Είναι απλά η αφορμή. Ο Robert και η Frances έχουν μεγαλώσει και δεν είναι οι ίδιοι νέοι άνθρωποι που ερωτεύτηκαν. Ο καθένας έχει άλλες ανάγκες, άλλους στόχους και πολύ απλά ο ένας τη σπάει συνεχώς στον άλλον.

Η Frances δεν αντέχει πια τον Robert και ο Julian ήταν απλά η αφορμή.

Είναι Θυμός

Που λέει και η Πάολα. Aφού χωρίσεις, αποκτάς ένα θυμό απέναντι στο άλλο άτομο. Αν είσαι εκείνη που θέλησε τον χωρισμό, θυμώνεις με τον άλλον για τα χρόνια που έχασες ή θυμώνεις μαζί του επειδή δεν τον εκτιμάς πια. Άμα δεν ήθελες να χωρίσεις, θυμώνεις με τον άλλον, επειδή δεν σε θέλει πια. Γενικά δεν παίζει να μην θυμώσετε και οι δύο και ας μην γίνει ταυτόχρονα. Ο θυμός είναι ένα από τα στάδια του πένθους και ο χωρισμός είναι πένθος.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, που και αυτές απεικονίζονται στο ‘Divorce’. Η Dallas, η ψυχολόγα φίλη της SPJ, ξεκινάει romance με έναν τενίστα που συγκατοικεί ακόμα με τη σύζυγό του, ενώ σκοπεύουν να χωρίσουν, και έχουν γίνει κολλητοί. Της την γνωρίζει κιόλας. Ακόμα και εκείνοι όμως θα πέρασαν το στάδιο του θυμού, δεν μπορεί!

Άλλωστε όσο πολύ και να θυμώσεις με τον άλλον, άλλο τόσο θα ξεθυμώσεις μετά, με το πέρασμα του χρόνου, γιατί αυτό είναι το υγιές για να πας παρακάτω.

Κάποιος από τους δύο θα κάνει πισωγύρισμα

‘Η και οι δύο σε διαφορετικούς χρόνους. Η Frances -από εκεί που δεν το περιμέναμε- στη 2η σεζόν έκανε κάποιες κινήσεις επανασύνδεσης με τον Robert και μάλιστα δύο φορές. Στο επεισόδιο που επισκέπτηκαν τον άρρωστο πατέρα του Robert, αλλά και στο επεισόδιο που ο Robert έκανε πρόταση γάμου στη Jackie. Προς υπεράσπιση της Frances, ήταν πριν γίνει η πρόταση (και μάλλον και η αφορμή που έγινε).

Οι φίλοι είναι αυτοί που μένουν

Θέλει δεν θέλει η SJP δεν ξεφεύγει από το ‘Sex and the City’. Και στο ‘Divorce’ βλέπουμε ότι οι φίλες της, Diane και Dallas, είναι που τη βοηθάνε στις δυσκολότερες στιγμές. Και το ανάποδο. Όπως μάλιστα μας τιζάρει το τρέιλερ της 3ης σεζόν, η Frances είναι τώρα εκείνη που θα βοηθήσει -συγκατοικώντας μαζί της- την νεόπτωχη φίλη της, Diane, μετά το μπουζούριασμα του συζύγου της για οικονομική απάτη.

Ρόδα είναι και γυρίζει

Το βασικό με τον χωρισμό είναι ότι είναι ετεροχρονισμένος. Άλλος αποφασίζει πρώτος να χωρίσει, άλλος προχωράει πρώτος, άλλος προχωράει γρήγορα κι άλλος αργά και (ίσως) πιο σταθερά. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος για πολύ καιρό. Στην πρώτη σεζόν βλέπαμε τη Frances να έχει επωφεληθεί περισσότερο από τον χωρισμό, ανοίγοντας επιτέλους την γκαλερί που τόσα χρόνια ήθελε. Ο Robert από την άλλη έπαιρνε τη μία λάθος απόφαση μετά την άλλη και φαινόταν και στη Frances, αλλά και σε εμάς, το κοινό, ότι είναι ένας αποτυχημένος, που έκανε πείσματα μικρού παιδιού, για να της την μπει.

Στη δεύτερη σεζόν, ο Robert «μεγάλωσε» όμως ακόμα περισσότερο από τη Frances. Σταμάτησε να της δυσκολεύει χωρίς λόγο τη ζωή βάζοντας στη μέση τα παιδιά, ερωτεύτηκε την Jackie, με την οποία συνεργάστηκε πολύ επιτυχημένα και στα επαγγελματικά. Από το τρέιλερ της 3ης σεζόν καταλαβαίνουμε ότι η Jackie είναι έγκυος και αυτό θα ταράξει λογικά και πάλι τις ισορροπίες ανάμεσα σε όλους.

 

Στην 3η σεζόν λοιπόν το ‘Divorce’ θα μάθει και θα μας μάθει πως να αντιμετωπίσεις τον/την πρώην σου που προχωράει τη ζωή. Ίσως το μεγαλύτερο μάθημα του ‘Divorce’ είναι και το πιο απλό. Τα πράγματα θέλουν χρόνο.