ΘΕΑΤΡΟ

5 online θεατρικές παραστάσεις για να δεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Η Λένα Παπαληγούρα είναι η Λώρα του «Γυάλινου Κόσμου», που κάνει online πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο. Μαριλένα Βαϊνανίδη

Ο Ιανουαρίος του 2021 μας βρήκε όπως μας άφησε κι ο Δεκέμβριος του 2020, σε ότι αφορά το κομμάτι του θεάτρου στη ζωή μας. Οι θεατρικές παραστάσεις ωστόσο συνεχίζονται να μας προσφέρονται online. Και κάπως έτσι η επαφή μας με το θέατρο, μπορεί να έχει πάρει πλέον ελαφρώς κινηματογραφικό χαρακτήρα, αλλά τουλάχιστον δεν χάνεται.

Αυτό το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιανουαρίου οι online θεατρικές παραστάσεις που διαλέξαμε για να δεις, περιλαμβάνουν μία πρεμιέρα, μία θεατρική παράσταση με υπότιτλους για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, παλιότερες sold out και βραβευμένες παραστάσεις αλλά κι ένα comedy special που θα απολαύσουμε.

Φυσικά οι προτάσεις μας θα ξεκινήσουν με την πρεμιέρα του «Γυάλινου Κόσμου» από το Εθνικό Θέατρο. Αυτή η τόσο ιδιαίτερη συνθήκη έχει αναγκάσει τους δημιουργούς να μοιράζονται μια γεύση μόνο του έργου τους, μια πολλή διαφορετική γεύση από αυτή που προσφέρει η αλληλεπίδραση με το κοινό, με το κοινό με έναν τόσο μοναδικό και πρωτόγνωρο τρόπο. Είμαι βέβαιη όμως ότι η τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Νανούρης, το θέατρο αλλά και η δύναμη του κειμένου του έργου του Tennessee Williams θα βρουν τρόπο να σε αγγίξουν έστω και μέσα από την οθόνη. Ας δούμε περισσότερα γι’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη πρεμιέρα αλλά και για τις υπόλοιπες θεατρικές παραστάσεις που μπορείς να δεις online αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Ο Γυάλινος Κόσμος»: Μία μοναδική πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο, όπως και κάθε θεατρική σκηνή της χώρας συνεχίζει να έχει κλειστές τις πύλες του στο κοινό. Ωστόσο, οι παραγωγές του για τη φετινή θεατρική σεζόν συνεχίζονται με την παράσταση «Ο Γυάλινος Κόσμος» που θα κάνει πρεμιέρα σε online streaming. Το εμβληματικό έργο του Tenessee Williams σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης ο οποίος γράφει στο σκηνοθετικό του σημείωμα για τη δημιουργία παραστάσεων σε μία τόσο ιδιαίτερη συνθήκη όπως είναι αυτή που ζούμε όλοι στην πανδημία:

«Ένα χρόνο σχεδόν τώρα, η ζωή μας έδειξε πόσο εύκολα μπορούν να ανατραπούν όλα. Να ραγίσουν, ακόμα και να σπάσουν – σαν να είναι φτιαγμένα από γυαλί.

Πώς ανεβάζεις λοιπόν αυτό το τεράστιο έργο μέσα στη δίνη των γεγονότων που μαστίζουν όλο τον πλανήτη;

Πώς φτιάχνεις μια παράσταση φορώντας μάσκες στην πρόβα, και σε ενάμιση μέτρο απόσταση;

Πώς φτιάχνεις μια σκηνή χορού στην οποία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν κοντά οι ηθοποιοί;

Πώς κάνεις το αντίστοιχο με μια σκηνή ενός φιλιού;

Οι ήρωες του έργου όμως, αυτό δεν προσπαθούν και εκείνοι; Να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον• κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να έρθουν απεγνωσμένα κοντά. Μήπως τελικά η ίδια
δυσκολία της συνθήκης είναι ταυτόχρονα και η απάντηση στα τόσα ερωτήματα; Μήπως ο καθένας μας δεν ζει πια κλεισμένος στον δικό του «γυάλινο» κόσμο, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας; Δεν θα πω πολλά. Ελπίζω όσα θέλω να πω να βγουν από την παράσταση.Θα ήθελα μόνο να σημειώσω το εξής: Είμαι σίγουρος ότι κάθε θεατής θα βρει έστω μια στιγμή του έργου, που θα του θυμίσει έστω μια στιγμή απ τη δική του ζωή».

Τους γνωστούς ήρωες του έργου, την μητέρα και πρώην καλλονή του Νότου Αμάντα, τον γιο της Τομ, που συνθλίβεται από την ρουτίνα της καθημερινότητας και τις βαθύτερες επιθυμίες του, την κόρη Λώρα, που βρίσκει καταφύγιο από την ίδια τη ζωή στη συλλογή της με γυάλινα ζωάκια, και τον φίλο του Τομ και επισκέπτη του σπιτιού Τζίμ που έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες της οικογένειας υποδύονται αντίστοιχα οι: Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα.

Ο Αναστάσης Ροϊλός μίλησε γι’ αυτή την πρωτόγνωρη πρεμιέρα στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» του Alpha. «Θα είμαστε εδώ και θα παίζουμε. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί έχουν κυκλοφορήσει πολλές παραστάσεις που είναι μαγνητοσκοπημένες», είπε στην δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη. «Άγχος δεν έχω πια, γενικά, έχω καρδιοχτύπι. Νιώθεις από τη μία ένα βάρος ότι πρέπει να αναταπεξέλεθεις κι ό,τι κάνεις κάτι πολύ σημαντικό, αλλά είναι τόσο μεγάλη η χαρά που όλο αυτό γίνεται δημιουργικό», προσθέτει λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα.

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε τις γυάλες μας, αλλά και τους γυάλινους κόσμους μας πιο κοντά στην έννοια που το βλέπει ο Tenessee Williams, τα γυάλινα ζωάκια μας που στηριζόμαστε πάνω μας και τα χρειαζόμαστε για να προχωράμε, αλλά είναι γυάλινα. Είναι εύθραυστα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Αναστάσης Ροϊλός, που υποδύεται τον ρόλο που συνδέει την αποκομμένη οικογένεια της παράστασης με την πραγματικότητα.

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).

Τιμή εισιτηρίου: 8€
Ώρα έναρξης: 20:30

«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»: Από τις θεατρικές παραστάσεις που θα σου φέρουν κάθαρση

θεατρικές παραστάσεις Μαριλένα Αναστασιάδου

Για 4 μοναδικές μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις έρχεται στις 23 και 24 Ιανουαρίου στο viva.gr η παράσταση του Πέτρου Ζούλια «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη». Η παράσταση παρουσιάστηκε για 2 sold out σεζόν στο Θέατρο Χώρα κι αν δεν είχες καταφέρει να τη δεις live ήρθε η ώρα να τη δεις online.

Ο Πέτρος Ζούλιας με πρωταγωνίστρια τη Νένα Μεντή κι ακόμα με την Έρση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, τη Χριστιάννα Ματζουράνη, τη Μαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου δίνει πνοή στις ηρωίδες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.

Προεξάρχουσα στο έργο η Φραγκογιαννού – Φόνισσα μέσω της οποίας βλέπουμε έναν χορό από κωμικά και δραματικά περιστατικά της ζωής των γυναικών στις αρχές του 20στου αιώνα.

23 & 24 Ιανουαρίου 2021 στις 15:00 και 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Τιμή εισιτηρίου: 11 ευρώ. Εισιτήρια εδώ.

«Με τη σιωπή»: Η βραβευμένη ερμηνεία της Μίρκας Παπακωνσταντίνου

θεατρικές παραστάσεις

Το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα «Με τη Σιωπή », διαδραματίζεται στο σπίτι που το λένε «τα εφτά μπαλκόνια », αρχοντικό πλούσιων κτηματιών. Είναι ένα μεταφυσικό παραμύθι, με πρωταγωνίστρια την ανύπαντρη Ελισέα, που περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει από την Αμερική και που ζει περισσότερο στο μαγικό δωμάτιο της φαντασίας της παρά στην πραγματικότητα, αφήνοντας τον ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο παρελθόν. Σε αυτό της το ταξίδι παρέα θα της κάνει ένα αυτιστικό παιδί, ο ανιψιός της. Το έργο, που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγέωργος, σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό , μιλάει για την διαφορετικότητα, τη σημασία των λέξεων και των εννοιών για έναν άλλο κόσμο, που κατακλύζεται από σιωπές αλλά και ήχους.

Η Μίρκα Παπακωνταντίνου ενσαρκώνει την Ελισέα και η ερμηνεία της τα δύο χρόνια που η παράσταση παίχτηκε στο θέατρο Βεάκη (2006 – 2008) αλλά και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, της χάρισε το πρώτο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα βραβεία Αθηνοράματος.
Μαζί της στη σκηνή οι: Κώστας Αρζόγλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Άννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή, Ειρήνη Ράπτη, Σταύρος Μοίρας, Ελένη Αποστολοπούλου.

Παραστάσεις online στις 23 (διαθέσιμη για 24 ώρες), 24 & 25 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης 20,00).

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Εισιτήρια εδώ.

«Απολυμένη»: Μια παράσταση που απευθύνεται και σε άτομα με πρόβλημα ακοής

Γι αυτό και για το επόμενο Σαββατοκύριακο επιστρέφει σε online streaming ο μονόλογος «Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Γάκης και την τηλεσκηνοθεσία ο Κώστας Κιμούλης.

Η Μαριέτα εργάζεται ως κοσμικογράφος σε μεγάλο γυναικείο περιοδικό. Η στήλη της θεωρείται κορυφαία στο είδος της. Πλούσιοι και διάσημοι κάνουν το παν για να δημοσιεύσει φωτογραφία τους. Η ζωή της είναι γεμάτη λάμψη, πάρτι, ταξίδια. Και μια μέρα.. ξαφνικά απολύεται.

Όλες οι «πόρτες» κλείνουν, το τηλέφωνο σιωπά, τα καλέσματα ακυρώνονται, οι επώνυμες φίλες «εξαφανίζονται». Η Μαριέτα ολομόναχη, χωρίς στήριξη από πουθενά, αγωνίζεται να επιβιώσει.

Καθώς η μοναξιά την κυκλώνει και η πείνα την απειλεί, συνειδητοποιεί πως πριν ακόμη απολυθεί από την δουλειά της είχε απολυθεί από τον ίδιο της τον εαυτό, από την ίδια της την ζωή που την διέσχισε σαν υπνοβάτρια, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, τι θέλει, τι πραγματικά έχει ανάγκη. Και τότε όλα αλλάζουν. Η συνέχεια online.

Αξίζει να αναφέρω ότι οι παραστάσεις της «Απολυμένης» διατίθενται και σε εκδοχή με ελληνικούς υπότιτλους για θεατές με προβλήματα ακοής. Οι θεατρικές παραστάσεις που προβάλλονται Online όχι μόνο γίνονται προσβάσιμες σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην επαρχία αλλά όπως απέδειξε η «Απολυμένη» μπορούν να προσεγγίσουν και τους θεατές με προβλήματα ακοής.

Παραστάσεις: 23, 24, 30 και 31/1 στις 18.00 (με ελληνικούς υπότιτλους) και στις 20.00.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Εισιτήρια εδώ.

«Δεν το θετικό»: Οι online θεατρικές παραστάσεις του Σαββατοκύριακου κλείνουν με πολύ γέλιο

Μετά από πάνω από 35.000 θεατές, 2 επιτυχημένες σεζόν στα θέατρα Ακροπόλ και Βέμπο και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, το 2ο solo show του Λάμπρου Φισφή κλείνει τον κύκλο του στο διαδίκτυο με προβολές livestream on demand.

Βιντεοσκοπημένο στο ιστορικό θέατρο «Βέμπο» μπροστά σε ένα κοινό επτακοσίων θεατών ο Λάμπρος Φισφής μέσα σε 55 λεπτά σχολιάζει όλες τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας που μας ενώνουν και σατιρίζει αυτά που συνωμοτούν εναντίον της ευτυχίας μας.

Ποιοι είναι οι κανόνες της ελληνικής ταβέρνας; Γιατί ο μεσημεριανός ύπνος είναι θρησκεία; Πως μπαίνεις σωστά στη θάλασσα το καλοκαίρι; Τι τραβάει ένας τριαντάρης σε ένα club; Τι ελληνικό έχει μια πτήση της Ryanair; Πως επιβιώνεις σε rooms to let; Ποιο είναι το πρωτόκολλο για ταξίδι με ferry boat; Γιατί η τεκίλα είναι απόφαση και όχι ποτό; Τι διαφορά έχουν τα Ρωσικά από τα Κυπριακά;

Τις απαντήσεις θα τις βρεις online.

Παραστάσεις: 23 & 24/1 στις 17.00 και 21.00.

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ. Εισιτήρια εδώ.