ΒΙΒΛΙΑ

5 νέα βιβλία από γυναίκες συγγραφείς που αξίζει να διαβάσεις

Pexels

Αυτή τη φορά στρέφουμε το βλέμμα μας στις Ελληνίδες και ξένες συγγραφείς που κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα βιβλία τους. Γυναίκες συγγραφείς που η «φωνή» τους είναι δυνατή και υπόσχεται να αγγίξει την ψυχή σου. Αυτά είναι 5 νέα βιβλία από γυναίκες συγγραφείς που αξίζει να διαβάσεις.

Ιστορικά μυθιστορήματα, ιστορίες με συναίσθημα και έρωτα, βραβευμένα βιβλία θα βρεις στην παρακάτω λίστα των προτάσεών μου για τα επόμενα αναγνωστικά σου ταξίδια. Νέα βιβλία υπογεγραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, που θα σε συναρπάσουν.

Όλη μου η οργή

νέα βιβλία γυναίκες συγγραφείς
PUBLIC.GR

Όλη μου η οργή

Εκδόσεις Διόπτρα
17,70€ 15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το Όλη μου η Οργή, μυθιστόρημα της Sabaa Tahir, που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου από τις εκδόσεις Διόπτρα, συνιστά μια κοφτερή σαν μαχαίρι αφήγηση με ολοκληρωτική επίδραση, που θα μείνει στη σκέψη των αναγνωστών για καιρό αφότου έχουν τελειώσει και την τελευταία σελίδα.

Λαχόρη, Πακιστάν. Τότε.

Η Μισμπά, ένα ονειροπόλο κορίτσι που αγαπά τις ιστορίες, μόλις έχει παντρευτεί τον Ταουφίκ. Μια τραγωδία τους φέρνει στις ΗΠΑ, όπου ανοίγουν ένα μοτέλ για να κάνουν μια νέα αρχή.

Τζούνιπερ, Καλιφόρνια. Σήμερα.

Ο Σαλ και η Νουρ είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, είναι οικογένεια. Μεγαλωμένοι ως παρείσακτοι στη μικρή πόλη του Τζούνιπερ της Καλιφόρνια, καταλαβαίνουν απόλυτα ο ένας τον άλλον. Ώσπου μια σύγκρουση θα σπάσει τον δεσμό μεταξύ τους.

Ο θυμός δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Οργή. Αυτό είναι το συναίσθημα που μου τρώει τα σωθικά.

Οι 2 έφηβοι θα δοκιμάσουν τα όρια της φιλίας και του εαυτού τους. Ο Σαλ θα αναλάβει το οικογενειακό μοτέλ, καθώς η υγεία της μητέρας του φθίνει και ο πατέρας του υποφέρει από αλκοολισμό. Η Νουρ, ορφανή από γονείς, αναγκάζεται να δουλέψει στην κάβα του θείου της, ενώ παράλληλα στέλνει κρυφά αιτήσεις σε πανεπιστήμια. Σε μια ισλαμοφοβική κοινωνία, οι δύο έφηβοι πλέκουν μια συγκλονιστική ιστορία για τη δύναμη των ανθρώπων.

Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος

Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος
PUBLIC.GR

Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος

Εκδόσεις Μεταίχμιο
18,80€ 16,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η ολοκλήρωση της διλογίας της Μαίρης Κόντζογλου Από ήλιο σε ήλιο, για την ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου», γίνεται με το βιβλίο Ανέσπερος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αρχές του 20ού αιώνα. Στην Ευρώπη οι νέοι σκοτώνονται στα χαρακώματα του A’ παγκόσμιου πολέμου και στη Σέριφο στις σκοτεινές γαλαρίες των μεταλλείων.

Στις παράπλευρες απώλειες υπολογίζεται και η νεαρή σύζυγος του πανίσχυρου πια Γκρόμαν, η Ανδρομέδα που βουλιάζει στη θλίψη και αρνείται την πραγματικότητα.

Ένα τραγικό γεγονός θα τη βγάλει από τον συναισθηματικό της λήθαργο, θα την αφυπνίσει σαν άνθρωπο και θα την κάνει να απαιτήσει τη ζωή της πίσω.

Στο μεταξύ οι εργάτες των μεταλλείων, υπό την καθοδήγηση του Σπέρα και του Περσέα, όταν η κατάσταση στα μεταλλεία φτάσει στο απροχώρητο, θα κηρύξουν απεργία διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Θα χυθεί αίμα, θα χαθούν ζωές, αλλά εκείνοι θα είναι ανυποχώρητοι μέχρι την τελική λύση.

Και οι ήρωες αυτής της ιστορίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αγάπη και την δικαιοσύνη από ήλιο σε ήλιο.

Η μάντισσα

Η μάντισσα
PUBLIC.GR

Η μάντισσα

Εκδόσεις Πατάκη
18,80€ 16,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Σε µια οικογενειακή saga, η Ντανιέλα Ραϊµόντι αποτυπώνει τα µεγάλα γεγονότα της ιταλικής ιστορίας µέσα από τις περιπέτειες των µελών της οικογένειας Καζάντιο, ξεκινώντας από τον αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας στα µέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα και συνεχίζοντας στον εικοστό αιώνα. Το βιβλίο Η μάντισσα, που πήρε το βραβείο Giovanni Comisso της πόλης Τρεβίζο και το λογοτεχνικό βραβείο της πόλης Κάνα ντεΐ Τιρρένι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Τζάκοµο Καζάντιο, ένας αγρότης προικισµένος µε το χάρισµα των µεγάλων οραµατιστών, ζει στις αρχές του 19ου αιώνα στο χωριό Στελλάτα, στις όχθες του Πάδου. Σε µια γιορτή του χωριού τον πλησιάζει η λυγερόκορµη µάντισσα τσιγγάνα Βιόλκα Τόσκα και στην παλάµη του χεριού του διαβάζει το κοινό τους µέλλον. Λίγους µήνες αργότερα, παντρεύονται σε πείσµα των οικογενειών τους. Οι µισοί από τους απογόνους τους θα κληρονοµήσουν το ανοιχτό δέρµα, τα γαλανά µάτια και τον ονειροπόλο χαρακτήρα του Τζάκοµο, ενώ οι άλλοι µισοί το σκούρο δέρµα, τα µαύρα µάτια και το χάρισµα της διαίσθησης της Βιόλκα.

Όλα όµως τα µέλη της οικογένειας σηµαδεύονται ανεξίτηλα από µια δυσοίωνη προφητεία που αποκαλύπτεται στη Βιόλκα µέσα από το ρίξιµο των ταρό. Το πεπρωµένο των Καζάντιο είναι να αµφιταλαντεύονται ανάµεσα στη λαχτάρα τους να προκαλέσουν τη µοίρα και στην επικίνδυνη συνήθεια να κυνηγούν τα όνειρά τους. Και ακολουθούν µέχρι τέλους τις επιλογές τους, ανεξάρτητα αν υπαγορεύονται από έρωτα ή επαναστατικές ιδέες, από δίψα για δικαιοσύνη ή τη θέληση να αλλάξουν τον κόσµο.

Το πίσω δωμάτιο

Το πίσω δωμάτιο
PUBLIC.GR

Το πίσω δωμάτιο

Εκδόσεις Gutenberg
16,00€ 14,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Στο Πίσω δωμάτιο, που απέσπασε Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ισπανίας, η Ισπανίδα συγγραφέας Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε (1925-2001) μίλησε για την ιστορία της χώρας της και τα προσωπικά της βιώματα. Το βιβλίο της κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2024 στα ελληνικά από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

Μια νύχτα με καταιγίδα, ένας μαυροντυμένος άνδρας επισκέπτεται την Κάρμεν, κάποια διάσημη συγγραφέα. Μήπως είναι δημοσιογράφος; Παλιός εραστής; Ο διάβολος αυτοπροσώπως; Η συζήτησή τους εξελίσσεται σε ανάκριση, εξομολόγηση, ξέσπασμα. Η συγγραφέας θυμάται ιστορίες από τη δικτατορία του Φράνκο, τον ισπανικό εμφύλιο και τη μεταπολίτευση. Μιλάει για τη δεινή θέση των γυναικών διαχρονικά, για τα όνειρά της, για όσα χαράχτηκαν στην ψυχή της και όσα λησμονήθηκαν.

Μέσα από τις Στάχτες

Μέσα από τις Στάχτες
PUBLIC.GR

Μέσα από τις Στάχτες

Εκδόσεις Ψυχογιός
17,70€ 15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μία αισθηματική ιστορία που έκανε θραύση στο TikTok, έρχετα με την υπογραφή της Aly Martinez από τις εκδόσεις Ψυχογιός. θα το αγαπήσεις, αν διάβασες τα βιβλία της Coleen Hoover και της Carley Fortune και ενθουσιάστηκες με αυτά.

Έπειτα από μια τραγωδία, είναι παράξενα τα πράγματα που θυμάσαι.

Τον εκκωφαντικό θόρυβο όταν εξερράγη το σπίτι.

Τον φόβο που με παρέλυε όσο έψαχνα τη γυναίκα μου.

Τον καπνό που με τύφλωνε όσο την έβγαζα έξω.

Όμως, η γυναίκα στην αγκαλιά μου δεν ήταν η γυναίκα μου.

Η Μπρι και ο Ίσον σώζονται από τη φωτιά που τους στερεί τους συντρόφους τους – όμως, ύστερα από εκείνη τη μοιραία νύχτα, κανείς από τους δυο τους δε ζει πραγματικά. Ο Ίσον, μόνος πλέον με την κόρη του, δεν έχει πουθενά να πάει, γι’ αυτό μετακομίζει στο σπίτι της Μπρι, παρ’ όλες τις παλιές εντάσεις και την καινούργια θλίψη που νιώθουν και οι δύο.

Ο Ίσον μπορεί να έσωσε την Μπρι από τη φωτιά, αλλά ίσως τον σώσει εκείνη τελικά. Ωστόσο, ενώ αρχίζουν να συνέρχονται και ένα ειδύλλιο γεννιέται μεταξύ τους, μυστικά του παρελθόντος απειλούν να βγουν στην επιφάνεια.

Η αγάπη τους γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες και μαζί μπορούν να καούν.