5 mobile apps για να κατεβάσεις αν ξεκινάς τη φοιτητική σου ζωή
- 13 ΣΕΠ 2018
Δεν υπάρχει πιο ενδιαφέρουσα περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου από την φοιτητική. Είναι η φάση κατά την οποία δεν είσαι πια παιδί, το χρονικό διάστημα που αν και ενήλικας έχεις την τύχη να γνωρίζεις αμέτρητους νέους ανθρώπους και τον χρόνο να κάνεις ό, τι αγαπάς. Ναι, θα διαβάζεις κιόλας ξέρω. Ειδικά αν η φοίτησή σου γίνει μακριά από την πατρική εστία, τα επόμενα χρόνια που έρχονται μπορώ να εγγυηθώ πως θα είναι τα πιο αξιομνημόνευτα σε όλη σου τη ζωή. Till then... πρέπει να οργανωθείς και να ετοιμαστείς για τη νέα σου ζωή. Ένα θέμα είναι η εγγραφή στο πανεπιστήμιο και ένα άλλο το σπίτι που θα μείνεις - αναθεματισμένο AirBNB - κατά την διάρκεια των σπουδών σου.
Γι’ αυτό το τελευταίο και πριν σου παρουσιάσουμε τις εφαρμογές που πρέπει να εγκαταστήσεις στο κινητό σου – τώρα που έχεις ακόμη Wifi στο πατρικό σου – ανακαλύψαμε πως ο ιός της συγκατοίκησης προσέβαλε και την ελληνική κοινωνία. Επισκέψου το sygkatoikos.gr και το menoumemazi.gr και βρες αγγελίες ανθρώπων σαν και εσένα που αναζητούν τρόπους να μοιραστούν τα έξοδα. Ξέρω, ακούγεται βαρύ, όμως αν ταιριάξεις με την συγκάτοικο, τότε βάζεις τα θεμέλια για μια ισχυρή φιλία. Άσε που συγκάτοικος σημαίνει μεγαλύτερο σπίτι και μεγαλύτερο σπίτι, ιδανικό venue για parties.
Πέντε Apps για εσένα
Ας περάσουμε στα πιο πρακτικά, καθημερινά. Κάποτε, τότε που τα κινητά ήταν σκέτα dummies, το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να πας μια βόλτα από τη σχολή που πέρασες να πιάσεις στο «μπούρου-μπούρου» και να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τις πρώτες μέρες στο πανεπιστήμιο. Αν και θα ψηφίσω αυτόν, τον παραδοσιακό τρόπο, μόνο και μόνο γιατί θα σε βγάλει από το καβούκι σου – το να είσαι κοινωνική είναι πολύ σημαντικό σ’ ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι άγνωστοι και μπαίνουν σε μια αχανή αίθουσα μαζί – και θα σε ξεκουνήσει να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Αυτό το τελευταίο, κράτησέ το εσύ που πέρασες Αθήνα και σκοπεύεις να συνεχίσεις να βλέπεις τις παρέες του σχολείου (να συνεχίσεις δεν λέω, αλλά το νέο σου σχολείο πια είναι το πανεπιστήμιο. Να το θυμάσαι).
1. Moovit
Η εφαρμογή θα σου ταιριάξει γάντι, ειδικά αν έφτασες ως αλεξιπτωτίστρια στην πόλη που βρίσκεται το πανεπιστήμιο και δεν γνωρίζεις τίποτα. Η βόλτα με τη μαμά και τον μπαμπά μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το super market της γειτονιάς, αλλά αν δεν κυκλοφορήσεις μόνη, δεν πρόκειται να μάθεις. Το Moovit διαθέτει χάρτες, πληροφορίες και ενημερώσεις για το δίκτυο περισσότερων από 23 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και έτσι θα βρεις τον τρόπο να μετακινηθείς όπου επιθυμείς.
Κατέβασέ το κι εσύ που έρχεται από τα βόρεια (νότια, δυτικά, whatever) προάστια. Έχει όλα τα δρομολόγια μετρό, τρένου και λεωφορείων συγκεντρωμένα.
2. 10 min mail
Αν είσαι φανατική gamer σίγουρα θα έχεις χρειαστεί ήδη την παραπάνω εφαρμογή. Δεν είναι ένα εργαλείο που πρέπει να κατεβάσεις από το App Store, αλλά μπορεί να σου λύσει τα χέρια καθώς – και θυμήσου το αυτό – από τούδε και στο εξής θα σου ζητήσουν χιλιάδες φορές το email σου για να γραφτείς σε μια σειρά από υπηρεσίες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην δώσεις 10minmail στην γραμματεία του Πανεπιστημίου. Εκεί χρειάζεσαι πρόσβαση στα όσα θα σου στέλνει η σχολή. Όμως εγγραφές σε γκρουπ της σχολής, φόρμες συμμετοχής για διάφορες εκδηλώσεις, τα online ομαδικά παιχνίδια που θα ξεκινήσουν τις ολονυκτίες πολύ σύντομα. Όλα αυτά, θα χρειαστούν μια ηλεκτρονική διεύθυνση και προφανώς και δεν έχεις όρεξη να δίνεις παντού το πραγματικό σου mail.
3. Γίνε το σπασικλάκι του αμφιθεάτρου
Ξεκινάω με μια υπόθεση. Κάποτε, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρχαν οι φοιτητές φάντασμα (δεν πάταγαν ποτέ), οι φοιτητοσυνδικαλιστές (άσπροι, κόκκινοι, κίτρινοι, μπλε) και οι επιμελείς με τις ατελείωτες σημειώσεις. Εντάξει, υπήρχαμε και εμείς που βρισκόμασταν κάπου στη μέση. Το θέμα είναι πως όλοι τους, είχαν ανάγκη τους επιμελείς για να περάσουν το μάθημα. Και η φωτοτυπία έπεφτε σύννεφο. Αν και υποψιάζομαι πως αυτό δεν έχει αλλάξει – πάντα υπάρχει ο παραταξιακός που θα προσφερθεί να σου δώσει σημειώσεις, αν τον θυμηθείς στις φοιτητικές εκλογές – το κινητό σου μπορεί να σου λύσει πολλά προβλήματα.
Για αρχή υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να καταγράφουν την παράδοση του μαθήματος, την ώρα που κρατάς σημειώσεις με τα σημαντικότερα από όσα παραδίδει ο καθηγητής. Δοκίμασε το Autonote για Android κινητά ή το Soundnot για iPhone. Η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά αν οι σημειώσεις σου μοιάζουν με ιερογλυφικά, τα γνωστά «ορνιθοσκαλίσματα» και αναρωτιέσαι στη συνέχεια «τι ήθελε να πει ο ποιητής». Πάνω από τις σημειώσεις σου θα βρίσκονται πια και τα ηχητικά της παράδοσης, που θα σε βοηθούν να συμπληρώνεις τα κενά.
Επιπλέον, μπορείς να κατεβάσεις μια οποιαδήποτε εφαρμογής σκαναρίσματος αρχείων μέσω της φωτογραφικής μηχανής του κινητού σου. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις σε μορφή αναγνώσιμου αρχείου (PDF, Word), πίνακες και σημαντικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο μάθημα. Δοκίμασε για παράδειγμα το Office Lens.
4. Τέρμα η αναμονή στο τηλέφωνο της γραμματείας
Ναι, το παραδέχομαι. Όταν ξεκίνησα την φοιτητική μου πορεία, το ίντερνετ ήταν σε περίοδο «καφεκοπτείου», ήτοι οι πιο συνήθεις συνδέσεις ήταν οι γνωστές DSL με την κάρτα που κρατούσε απασχολημένη την γραμμή κτλ κτλ. Το οποίο σημαίνει πως και τα πανεπιστήμια δεν είχαν εντρυφήσει στην ψηφιακή εποχή. Σήμερα, μαθαίνω πως πολλά τμήματα έχουν ιδιαίτερα ενημερωμένες ιστοσελίδες, μέσω των οποίων μπορεί ο φοιτητής να ενημερωθεί για τα μαθήματα, την εξεταστική, τις περιόδους εγγραφής κτλ. Σε αυτά πρόσθεσε και την εφαρμογή «Ηλεκτρονική Γραμματεία», μέσω της οποίας μπορείς να είσαι σε επαφή με τις γραμματείες των σχολών των περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην χώρα. Εκεί θα μπορείς να βλέπεις στο λεπτό τα νέα σχετικά με τη σχολή σου.
5. Φοιτητής δεν σημαίνει μόνο μαθήματα
Last but not least, μια εφαρμογή για την κοινωνική ζωή σου, που θα διευρυνθεί συνέπεια της φοιτητικής σου ιδιότητας. Νέα πρόσωπα, συνεχείς προσκλήσεις σε πάρτι, έξοδοι και ποτά. Δεν υπαινίσσομαι πως είναι απαραίτητο να βουτηχτείς στο αλκοόλ επειδή είσαι μια φοιτήτρια, απλά οι πιθανότητες είναι πολλές να συμβεί κι αυτό. Ούτε το επικροτώ, με την έννοια πως καλή η διασκέδαση, όμως πάντα χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Η εφαρμογή Drunk Mode, είναι ένα πρόγραμμα που μεταμορφώνει το κινητό σου σε φρούριο που θα σε προστατέψει από τον ζαλισμένο από το πάρτι εαυτό σου.
Την θέτεις σε εφαρμογή πριν βγεις και εκείνη:
– Μπλοκάρει το τηλέφωνο για να αποτρέψει ανεπιθύμητες κλήσεις μέσα στη νύχτα. Συνήθως αυτές οι κλήσεις από κάθισμα πάνω στο κινητό καταλήγουν σε μεγάλο καβγά. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν που βρίσκονται οι φίλοι τους που έχουν επίσης την εφαρμογή. Πρακτικό αν χρειάζεται κάποιος τη βοήθειά σου. Σύντομα οι διαχειριστές του θα ενσωματώσουν και μια επιπλέον χρήση, με την οποία θα μπορείς να βρεις τρόπο να γυρίσεις σπίτι χωρίς να οδηγήσεις φυσικά, εφόσον έχεις καταναλώσει αλκοόλ.