ΦΥΤΑ

5 λουλούδια που αντέχουν για πάνω από 6 μήνες στο βάζο- και με ελάχιστη φροντίδα

Unsplash

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικάνικου πανεπιστημίου Rutgers, τα λουλούδια επιδρούν θετικά στον ψυχισμό μας, μας κάνουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο πιο ευτυχισμένους και αποβάλλουν από πάνω μας το άγχος. Συμπέρασμα; Όσο απλή κι αν ακούγεται η ύπαρξη ενός μπουκέτου λουλουδιών πάνω στην τραπεζαρία σου, άλλο τόσο πιο σημαντική είναι για την καλή ψυχολογία σου.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να τα αποχωριστείς. Η φυσική ομορφιά των φρεσκοκομμένων λουλουδιών έχει -δυτυχώς- ημερομηνία λήξης. Όταν δεις ότι τα φύλλα χάνουν το χρώμα τους, τα κλωνάρια κυρτώνουν και τα άνθη αρχίσουν να μαδάνε, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Η μία λύση, λοιπόν, είναι να επιλέξεις λουλούδια που αντέχουν αλλά η καλύτερη επιλογή που έχεις να κάνεις αν δεν αντέχεις τους αποχωρισμούς είναι να προτιμήσεις λουλούδια που επιβιώνουν μέσα σε βάζο με ελάχιστο ή και καθόλου νερό. Και ένα δώρο-έκπληξη: Ακόμα και αν μαραθούν, θα διατηρήσουν το χρώμα του άνθους τους ολοζώντανο, σαν να μην συνέβη τίποτα. Τα ανακαλύπτεις παρακάτω.

Ανθεκτικά λουλούδια για βάζο

Γυψόφυλλο ή Γυψοφίλη

Η γυψοφίλη κατάγεται από την Ευρώπη και την Ασία και ανήκει στην οικογένεια Caryophyllaceae. Στο γένος Gypsophila ανήκουν 80-100 είδη ετήσια ή πολυετή. Το εν λόγω λουλούδι χρησιμοποιείται για ανθοσυνθέσεις σε γάμους (δεν νοείται η ανθοδέσμη να μην έχει γυψόφυλλο) και βαφτίσεις.

Instagram.com/marionised/

Ωστόσο, ένα μπουκέτο από γυψόφυλλο θα δείχνει εξίσου υπέροχο σε βάζο και θα διατηρήσει το χρώμα του άνθους του για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελάχιστο νερό.

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ήδη από το 40 μχ. Ο Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος Διοσκουρίδης ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτές. Παράλληλα, βέβαια, είναι και ένα εντυπωσιακό, καλλωπιστικό φυτό που μπορείς να διατηρήσεις μέσα σε βάζο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσει το μωβ χρώμα του άνθους του.

Όσον αφορά τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυσικό βότανο που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα, προστατεύει το ήπαρ. Παράλληλα, συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνει τη χοληστερόλη, ελέγχει και προλαμβάνει τον διαβάτη και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Αμάραντος ή αλλιώς Siempreviva. Το γνωστό λουλούδι για την αθανασία του – ορόσημο των Κυθήρων

Σύμβολο της αιώνιας αγάπης στην Αρχαία Ελλάδα και συνδεδεμένος με το μύθο του Πάρη και της ωραίας Ελένης, ο αμάραντος, αυτό το άγριο αυτοφυές (δηλαδή φυτρώνει μόνο του) φυτό της ελληνικής υπαίθρου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ανθεκτικότερα λουλούδια για βάζο. Ακόμα και αν κόψεις ένα κλωνάρι του, αυτό διατηρεί το άρωμα, το χρώμα και την ομορφιά του. Θα το βρεις αλλιώς και ως siempreviva (Σεμπρεβίβα στα ελληνικά).

Το όνομά του, το έδωσαν οι Βενετσάνοι κατακτητές και προέρχεται από τον συνδυασμό των ιταλικών λέξεων «sempre» που σημαίνει πάντα και τη μετοχή του ρήματος, «vivere»- που σημαίνει ζω. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει «ζωντανό για πάντα».

Το άνθος του διατηρεί το χρώμα του για πάρα πολύ καιρό χωρίς νερό και χωρίς να μαραίνεται. Στην πραγματικότητα, αυτό που δεν μαραίνεται είναι τα κίτρινα, αχυρώδη και ξηρά φύλλα που περιβάλλουν τα άνθη του.

Λουλούδια που αντέχουν: Λεβάντα

Ακόμα και αν μαραθεί, η λεβάντα με τα ωραία της άνθη που κυμαίνονται στις αποχρώσεις του μωβ και του σκούρου μπλε, διατηρεί το ωραίο της χρώμα για πολύ καιρό μέσα σε ένα βάζο.

Εκτός από το υπέροχο χρώμα και το ανάλαφρο άρωμά της, η λεβάντα με καταγωγή από τη Μεσόγειο, την Αραβική Χερσόνησο και τη Ρωσία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βασικά βότανα που μπορείς να έχεις σπίτι σου. Το εκλεπτυσμένο άρωμα της λεβάντας είναι γνωστό για τις ανακουφιστικές του ιδιότητες. Μειώνει το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Για να μάθεις και τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας, πάτα εδώ.

Βαμβάκι

Ένα μεγάλο εντυπωσιακό βάζο είναι το μόνο που χρειάζονται τα 3-4 κλαδιά από βαμβάκι για να δείχνουν εντυπωσιακά και να μην σε κουράσουν καθόλου με τη φροντίδα τους. Τα φυσικά κλαδιά από βαμβάκι, δεν χρειάζονται καμία απολύτως περιποίηση.