TIPS

5 λάθος κινήσεις που ίσως κάνεις όταν συνδυάζεις κρασί με τυριά

Shutterstock

Για αρχή να σου πω ότι το να συνδυάσεις το κρασί με τυριά δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνο αν είσαι επαγγελματίας. Δηλαδή ακόμα και να συνδυάσεις «λάθος» κρασί με «λάθος» τυρί το αποτέλεσμα θα συνεχίσει να είναι γευστικό. Με τα 5 tips που ακολουθούν το ζητούμενο είναι να καταφέρεις να κάνεις τον συνδυασμό αυτών των δύο να απογειωθεί. Και να το απολαύσεις ακόμα περισσότερο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μία από τις δικές μου πολυτέλειες. Ένα ποτήρι λευκό κρασί και το τέλειο πλατό τυριών. Μέχρι πρόσφατα η επιλογή τόσο του κρασιού, όσο και των τυριών γινόταν με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο κριτήριο. Το τι μου αρέσει γευστικά. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα, ανακάλυψα πως υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορεί να κάνουν την πολυτέλειά μου ακόμα πιο ευχάριστη. Υπάρχουν δηλαδή λάθη που ίσως να κάνεις κι εσύ όταν συνδυάζεις να πιεις το κρασί σου με τη συνοδεία των αγαπημένων σου τυριών. Η αποφυγή τους θα κάνει την απόλαυση μεγαλύτερη.

Συνδυάζεις κόκκινο κρασί με μαλακό τυρί

Το κόκκινο κρασί έχει συνήθως περισσότερες τανίνες (ομάδα χημικών ουσιών) και χαμηλή οξύτητα. Αυτό μπορεί να κάνει το μαλακό τυρί να χάσει τη γεύση του. Αντί για αυτό, δοκίμασε να συνδυάσεις το κόκκινο κρασί με ένα εξίσου γευστικό τυρί, όπως είναι το παλαιωμένο τσένταρ. Οι τανίνες λειτουργούν και ως καθαριστικό του ουρανίσκου. Οπότε κάθε μπουκιά και γουλιά θα είναι το ίδιο νόστιμη.

Αταίριαστη ένταση και γεύση

Σε έναν γενικό κανόνα τα λευκά κρασιά συνδυάζονται καλύτερα με ελαφρύτερα, πιο ήπια τυριά. Αυτό επιτρέπει στις φρέσκες, συχνά φρουτώδεις νότες του λευκού κρασιού να ενισχύσουν τη γλυκιά κρεμώδη υφή του τυριού. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα τυριά ταιριάζουν με λευκά κρασιά. Για παράδειγμα το Chardonnay ταιριάζει καλύτερα με πιο βουτυρένια και ελβετικά τυριά, ενώ το Sauvignon Blanc ταιριάζει με τσένταρ και γκούντα.

Δεν «καθαρίζεις» τον ουρανίσκο σου

Όταν δοκιμάζεις μεγάλη ποικιλία τυριών με κρασί είναι πάντα καλό να έχεις κοντά σου ένα palate cleanser, δηλαδή μία τροφή που να καθαρίζει τον ουρανίσκο σου. Όπως για παράδειγμα κράκερ ή μία απλή μπαγκέτα που λειτουργούν σαν «σφουγγάρι» για να απορροφήσουν γεύσεις που έχουν παραμείνει. Και απόφυγε οτιδήποτε αρωματισμένο ή υπερβολικά αλμυρό.

Βιάζεσαι και δεν απολαμβάνεις τη διαδικασία

Πριν ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε μια ποικιλία από νόστιμα τυριά, για αρχή θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Θυμήσου να γεύεσαι και να δοκιμάζεις. Μην βιάζεσαι, κοίταξε, μύρισε και μετά δοκίμασε. Απομόνωσε και προσδιόρισε τις γεύσεις καθώς δοκιμάζεις και πριν συνεχίσεις. Δώσε προσοχή σε κάθε υφή και γεύση -τόσο στο κρασί, όσο και στα τυριά.

Παίρνεις πολύ σοβαρά τη διαδικασία

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι να φας κάτι λιγότερο νόστιμο. Κι αυτό από μόνο του είναι κίνητρο να αγοράσεις περισσότερο τυρί και να δοκιμάσεις ξανά. Μην μένεις στην comfort zone σου. Μόλις δοκιμάσεις τον συνδυασμό που θέλεις, πήγαινε ένα βήμα παρακάτω τη διαδικασία και τον ουρανίσκο σου, δοκιμάζοντας ένα λιγότερο αναμενόμενο ταίριασμα και δες τι θα συμβεί.

Χρειάζεσαι μία ακόμα ιδέα; Συνδύασε ένα κομμάτι blue cheese με το αγαπημένο σου αφρώδες κρασί, που θα μειώσει την υγρασία του τυριού. Όνειρο.