LIFE
SPONSORED

5 ιδέες για ένα εναλλακτικό cocktail pairing

Πίσω από ένα cocktail κρύβεται μία δημιουργική διαδικασία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα έργο τέχνης.

Αυτό ακριβώς σκέφτηκε ο σπουδαίος και ιστορικός Οίκος Μεταξά, όταν αποφάσισε να επανασυστήσει το ιστορικό έμβλημα του Σαλαμινομάχου, τη μορφή του αρχαίου πολεμιστή που συμβολίζει τον Οίκο και που βρέθηκε στον Πειραιά το 1888, στα θεμέλια του αποστακτηρίου METAXA από τον ιδρυτή, Σπύρο Μεταξά.

Η μορφή αυτή ακολουθεί το αγαπημένο μας brand τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Η επέτειος της ιστορικής μάχης της Σαλαμίνας ενέπνεσε τον οίκο για αλλαγή και εξέλιξη. Με τα μάτια στο μέλλον, και διατηρώντας τον σεβασμό για την παράδοση, ο Οίκος Μεταξά αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά, να οραματιστούν τον Σαλαμινομάχο και να τον αποτυπώσουν με τη δική τους ματιά και αισθητική.

Όταν η παράδοση συναντά τη φρέσκια καλλιτεχνική ματιά

5 σπουδαστές της σχολής ΑΚΤΟ διακρίθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που κέρδισαν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους δημιουργική εκδοχή του εμβληματικού Σαλαμινομάχου, ακολουθώντας τα παραδείγματα του Γιάννη Τσεκλένη τη δεκαετία του ’60 αλλά και του street artist Cacao Rocks την προηγούμενη χρονιά. Έλαβαν τις πρώτες 5 θέσεις του ανοιχτού διαγωνισμού και ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και βοηθά το μυαλό να ταξιδέψει, έτσι όπως κάνουν και τα cocktails METAXA. Δύο τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο δημιουργικές μορφές τέχνης, που μάς υπενθυμίζουν ότι δεν χρειαζόμαστε μεταφορικό μέσο για να ταξιδέψουμε. Η απόλαυση που εισπράττουμε από το cocktail Sun goes down αποκτά την ίδια αξία με έναν πίνακα ή με ένα έργο τέχνης που συγκινεί την καρδιά και το πνεύμα σου.

Έργα τέχνης που ταιριάζουν με το cocktail σου

Κάθε έργο αποτυπώνει την προσωπική αισθητική των συμμετεχόντων και έχει ένα στοιχείο που το κάνει ιδιαίτερο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα cocktails METAXA. Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από κορυφαίους δημοσιογράφους και εξαιρετικούς καλλιτέχνες του illustration, της αρχιτεκτονικής, της σκηνοθεσίας και του design.

1ο  βραβείο, Γιώργος Κατσαρέλιας (απόφοιτος graphic design)

Η παράδοση και η διαχρονικότητα συναντούν τον σύγχρονο κόσμο και τη μοντέρνα ματιά ενός νέου ανθρώπου. Η πρώτη θέση δεν δόθηκε τυχαία στον Γιώργο Κατσαρέλια. Κάθε στοιχείο έχει τη δική του θέση σε αυτή τη σύνθεση, μέσα από κυκλικά και καμπυλωτά σχήματα. Θα ταιριάξει σίγουρα με ένα cocktail για εξερευνητές. Το Pole2Pole σε εκπλήσσει ευχάριστα με τη σκόνη από κανέλα και το λικέρ από ροδάκινο. Ωστόσο το METAXA 12 Stars είναι αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις και σε κάνει να θέλεις να το εξερευνήσεις.

2ο βραβείο, Αιμίλιος Κιλτσίκης (απόφοιτος sketch-comics-cartoon)

Η ελληνική ψυχή πρωταγωνιστεί στο project του Αιμίλιου Κιλτσίκη. Το μεγαλείο των πολεμιστών, το πείσμα για νίκη, η ελευθερία και ο ήλιος, όλα σε μία απόλυτη συμμετρία και ένα στρογγυλό σχήμα, για να θυμίζει την ελληνικότητα του λογότυπου. Ταιριάζει γάντι με το Olive Brunch. Ένα κλαδί ελιάς με χυμό λεμόνι και σέρι για απλές αλλά σπουδαίες γεύσεις που κυλούν στον ουρανίσκο, με ελληνική υπογραφή, πάντα με βάση το METAXA 12 Stars.

3ο βραβείο , Μαρία Γιάννη (απόφοιτος graphic design)

Το έργο της Μαρίας Γιάννη απαρτίζεται από 3 βασικά στοιχεία. Τον Σαλαμινομάχο, την τριήρη και το πτηνό της σοφίας, που βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο και δηλώνει το δρόμο για το μέλλον. Αυτό που συμβολίζει για εμένα ένα cocktail Lemon Spring. Η Άνοιξη (κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι κοντά) με λίγο φρέσκο τζίντζερ, χυμό λεμόνι, υγρή ζάχαρη και tonic και σερβίρεται σε ποτήρι για κόκκινο κρασί.

4ο βραβείο, Γιάννης Τουρνόγλου (απόφοιτος graphic design)

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τουρνόγλου, ο Σαλαμινομάχος ήταν ένας άνθρωπος σαν όλους τους υπόλοιπους. Ο δυναμισμός του βέβαια, η ύπαρξή του στο κέντρο της εικόνας, τα υπόλοιπα στοιχεία που υπάρχουν στο λογότυπο του brand (πλοίο, κουκουβάγια), αποκτούν δευτερεύοντα ρόλο, δυναμώνουν τη θέση και τη συμβολή του Σαλαμινομάχου στην ιστορία που δημιουργήθηκε. Μία ακινητοποίηση που σε προκαλεί να βουτήξεις στα βαθιά νερά της θάλασσας. Ή να γευτείς το Deep Dive με METAXA 12 Stars, mediterranean tonic, φρέσκο χυμό λεμόνι και φέτες αγγουριού, γιατί κάποια στιγμή θα καλοκαιριάσει.

5ο βραβείο, Μαρία Καλαμπαλίκα (απόφοιτος sketch-comics-cartoon)

 

Tο έμβλημα του METAXA ζωντανεύει μέσα από το έργο της Μαρίας Καλαμπαλίκα,συμβολίζοντας το ταξίδι και την εξερεύνηση που συνδέονται στενά με το brand. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν κυρίως αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου, που θυμίζουν το διάσημο μπουκάλι του ποτού, καθώς και ζεστές αποχρώσεις παρόμοιες με το κεχριμπαρένιο χρώμα του. Ένας τρόπος να συνδεθεί το μέλλον με το παρελθόν. Το κοιτάς και αναδύονται οι μυρωδιές από το cocktail Smooth Ride, με βάση το κλασικό METAXA 12 Stars και πουρέ από passion fruit για να γλυκαθούμε λίγο. Η αλατισμένη καραμέλα είναι η σύγχρονη πινελιά, ενώ η σαμπάνια ολοκληρώνει το επικό αυτό cocktail.

Απολαύστε υπεύθυνα.