WATCHLIST

5 επικές ταινίες για να δεις και να καταλάβεις Πάσχα

Ο Charlton Heston στον ρόλο του Μωυσή στις 10 Εντολές. CBS via Getty Images/Ideal Image

Καλός και ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» αλλά να που ήρθε η Μεγάλη Πέμπτη και όπου να ‘ναι τελειώνει κι αυτή η επική μίνι σειρά που προβάλλεται στον ΑΝΤ1. Tι γίνεται αν θες για μία φορά να πεις «απεταξάμην» στη σειρά του Zeffirelli που ορίζει το ελληνικό Πάσχα, αν θες να δεις κάτι άλλο βρε αδερφέ πριν τσουγκρίσεις τα κόκκινα αυγά; Θα εμπιστευθούμε όπως πάντα την pop κουλτούρα και θα σου δώσουμε λύσεις. Γιατί υπάρχουν κάποιες ταινίες που μόλις αρχίζουν να παίζουν καταλαβαίνεις αμέσως ότι το Πάσχα είναι εδώ.

Από παιδιά ακόμα κάθε Πάσχα τι σήμαινε; Πολλή τηλεόραση. Και στην τηλεόραση δεν βλέπαμε ό,τι κι ο,τι. Αν δεν ήταν κάποιο έπος ή κάποιο θρησκευτικό δράμα, απλά δεν παιζόταν εκείνη την περίοδο στα κανάλια. Κι ούτε υπήρχε περίπτωση να θες να δεις κάποια τέτοια ταινία άλλη εποχή του χρόνου. Κι αν αυτό με τις επικές ταινίες δεν είναι ένα από τα παράδοξα του ελληνικού Πάσχα, τότε δεν ξέρω τι είναι.

5 ταινίες που θυμόμαστε σαν «χαλί» να παίζουν στην τηλεόραση αυτές τις ημέρες του Πάσχα κάθε χρόνο θα είναι αρκετές για να μας βάλουν στο κλίμα πριν βρεθούμε να «σκάμε» από το φαγητό στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Σπάρτακος

Γυρίστηκε το 1960 με τον Stanley Kubrick να τη σκηνοθετεί. Παρόλο που δεν είναι μια θρησκευτική ταινία, η επική ιστορία του Θρακιώτη σκλάβου Σπάρτακου που στην αρχαιότητα είχε ξεσηκώσει επανάσταση στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, είναι συνυφασμένη με το σχεδιασμό των ελληνικών καναλιών για τις ταινίες που προβάλλουν το Πάσχα. Ίσως αυτός να είναι ο πιο χαρακτηριστικός ρόλος του Kirk Douglas. Η ταινία είχε βραβευτεί με 4 Όσκαρ ενώ είναι η μόνη ταινία του Kubrick στην οποία δεν είχε τον απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο. Εκτός από τον Kirk Douglas παίζουν επίσης οι Laurence Olivier, Peter Ustinov, o John Gavim η Jean Simmons, ο Charles Laughton και ο Tony Kurtis. Η ταινία είναι διαθέσιμη για αγορά ή ενοικίαση μέσω YouTube.

Επικές ταινίες που σημαίνουν Πάσχα: Μπεν Χουρ

Η επική ταινία του 1959 γυρίστηκε από τον William Wyler με πρωταγωνιστή τον Charlton Heston στον ομώνυμο ρόλο. Η ταινία βασίστηκε στη νουβέλα Ben – Hur: A tale of the Christ του 1880. Το έπος του Μπεν Χουρ κέρδισε συνολικά 11 Όσκαρ για τη χρονιά που γυρίστηκε συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Judah Ben – Hur είναι ένας πλούσιος Ιουδαίος πρίγκιπας που ξαφνικά γίνεται σκλάβος όταν ο πάλαι ποτέ καλός του φίλος Messala (Stephen Boyd) ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στη Ρώμη και τον βλέπει ως επικίνδυνο. Ίσως βέβαια παίζει ρόλο το ότι φιλονικούν για την καρδιά της Esther (Haya Harareet). Ο Ben Hur συναντά τον Χριστό στην Ιερουσαλήμ και ξανά στο τέλος της ταινίας όταν τον βλέπει να οδεύει προς τον Σταυρό. Στο ενδιάμεσο έχει καταφέρει να γίνει ελεύθερος να νικήσει τους εχθρούς του και να επανενωθεί με την οικογένειά του και την Esther. Η ταινία είναι διαθέσιμη για αγορά ή ενοικίαση μέσω YouTube.

Επικές ταινίες που σημαίνουν Πάσχα: Quo Vadis

To Αμερικανικό δράμα εποχής γυρίστηκε το 1951 από τον Mervyn LeRoy. Ο Robert Taylor, η Deborah Kerr, ο Leo Genn και ο Peter Ustinov είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας που διαδραματίζεται στην εποχή της παρακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα χρόνια του Νέρωνα.

Το βασικό του θέμα είναι οι διώξεις των Χριστιανών από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και η μεταστροφή του Marcus Vinicius που ερωτεύεται μια Χριστιανή και καταφέρνει να βάλει ένα τέλος στην τυρανία του Νέρωνα. Η ταινία είναι διαθέσιμη για αγορά ή ενοικίαση μέσω YouTube.

Οι δέκα εντολές

Η ζωή του Μωυσή παρουσιάζεται δραματοποιημένη στην ταινία που σκηνοθέτησε κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του αφηγητή ο Cecil B. DeMille το 1956. Ο Charlton Heston πρωταγωνιστεί και σε αυτή την θρησκευτική ταινία. Η ταινία γυρίστηκε στην Αίγυπτο και το όρος Σινά, ενώ ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ.

Στον ρόλο του Ραμσή συναντάμε τον Yul Brynner, ενώ η Anne Baxter παίζει τη Νεφερτίτη. Η ταινία αυτή είναι για την Αμερική ότι για εμάς Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Παίζεται κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα από την Αμερικανική τηλεόραση από το 1973. Είναι διαθέσιμη για ενοικίαση ή αγορά στο YouTube.

O τελευταίος πειρασμός

Εντάξει αυτή δεν είναι μία ταινία που συνόδευε τις παιδικές μας αναμνήσεις, αφού στην Ελλάδα προβλήθηκε ελάχιστα στους κινηματογράφους λόγω των σφοδρών αντιδράσεων ομάδων φανατικών Χριστιανών. Τελικά οι τελευταίοι πέτυχαν με δικαστική απόφαση η προβολή της ταινίας να διακοπεί και να απαγορευτεί η διάθεσή της με κάθε άλλο τρόπο.

Για όποιον έχει διαβάσει το ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο βασίστηκε η ταινία και αγαπά τον κινηματογράφο του Martin Scorcese η ταινία αυτή επιβάλλεται να είναι ανάμεσα στα θεάματα που παρακολουθεί κάθε Πάσχα. Η ταινία γυρίστηκε το 1988 και στους κεντρικούς ρόλους της βλέπουμε τους Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Andre Gregory, Harry Dean Stanton αλλά και τον David Bowie στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Το soundtrack της ταινίας από τον Peter Gabriel έγινε ανάρπαστο και προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα και για Grammy. Στην ταινία του Scorcese όπως και στο βιβλίο του Καζαντζάκη ο Χριστός παρουσιάζεται πιο ανθρώπινος. Αρνείται επίμονα να αναλάβει την αποστολή της θεϊκής του υπόστασης αλλά τελικά υποτάσεται στο θεϊκό σχέδιο.