ΤΑΙΝΙΕΣ

5 ελληνικές ταινίες για τον Αύγουστο στην πόλη

Unsplash

Κύλησε ένα ακόμα καλοκαίρι γρήγορα και φτάσαμε στον Δεκαπενταύγουστο. Αυτόν που στα παιδικά μας χρόνια ίσως θύμιζε απότομα το επικείμενο τέλος των διακοπών. Αυτόν που σχεδόν πάντα μας έβρισκε σε κάποια παραλία νησιού να απολαμβάνουμε την άδειά μας. Αν φέτος σε έχει βρει στην πόλη σου έχω τις κατάλληλες ταινίες για να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνη ούτε η μόνη.

Ο Αύγουστος στην πόλη είχε τη δική του γοητεία πάντα. Γι αυτό και συχνά προκαλούσε τους δημιουργούς να φανταστούν τις ιστορίες που λάμβαναν χώρα μέσα σε μια πόλη σχεδόν άδεια, σχεδόν δίχως λόγο ύπαρξης. Μια πόλη σε αναμονή της επιστροφής των εκδρομέων. Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου που υμνούν με τον δικό τους τρόπο τον Δεκαπενταύγουστο στην πόλη.

Ήσυχες μέρες του Αυγούστου

Ο Παντελής Βούλγαρης στην ταινία του Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου είναι σαν να αφουγκράζεται προσεκτικά τις σκέψεις όσων έμειναν στην έρημη Αθήνα τον Αύγουστο και τις μετουσιώνει σε τρεις ιστορίες που διαδραματίζονται σε αυτήν.

Η μία ιστορία αφορά έναν τραπεζικό υπάλληλο, που αναπτύσσει τηλεφωνικές σχέσεις με μία άγνωστη, η δεύτερη μία ηλικιωμένη γυναίκα που αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με μία νεαρή κοπέλα που μόλις μετακόμισε στη γειτονιά της και η τρίτη αφορά έναν άντρα που περιθάλπει μία γυναίκα που μόλις έχασε τον άντρα της.

Τον ρομαντισμό και τη μελαγχολία της ταινίας, ντύνει μουσικά ο Μάνος Χατζιδάκις.

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος (απέσπασε Κρατικό βραβείο Ερμηνείας Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του), Αλέκα Παΐζη, Θέμις Μπαζάκα, Χρυσούλα Διαβάτη, Μίρκα Καλατζοπούλου, Αλέκος Ουδινότης, Ειρήνη Ιγγλέση κ.α. Ένα μικρό δείγμα της ταινίας βλέπεις στο παρακάτω video.

Δεκαπενταύγουστος

Το 2001 ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο της δραματικής ταινίας Δεκαπενταύγουστος. Πιο ελληνικό θέμα και πιο έντονη απεικόνιση των ημερών γύρω από την γιορτή του Δεκαπενταυγούστου δεν θα βρεις. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας και η ιστορία τους, ξεκινά από μία τριώροφη πολυκατοικία της Αθήνας που αδειάζει σιγά σιγά από τους κατοίκους της.

Στον πρώτο όροφο κατοικεί ένα ζευγάρι με τα δύο τους παιδιά. Φεύγουν από την Αθήνα με προορισμό την Παναγία Σουμελά, καθώς η κόρη τους πάσχει από καρκίνο και ευελπιστούν σε ένα θαύμα. Στον δεύτερο όροφο κατοικεί ένα ζευγάρι με προβλήματα και φεύγουν να αναζητήσουν μια ανανέωση στη σχέση τους. Στον τρίτο όροφο κατοικεί ένα ζευγάρι μεσοαστών, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Φεύγουν από την Αθήνα για να πάνε στο εξοχικό τους. Στα άδεια διαμερίσματά τους εισβάλει ένας έφηβος διαρρήκτης που ανακαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά και τις επιθυμίες τους.

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Καστάνη, Ακύλλας Καραζήσης, Αμαλία Μουτούση, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Κώστας Κοτσιανίδης.

Τσίου

Τις ημέρες του Αυγούστου στην Αθήνα εξελίσσεται και η ταινία Τσίου του Μάκη Παπαδημητράτου. Ο Τσίου είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες και ψάχνει τη δόση του Αύγουστο στην Αθήνα ενώ όλοι έχουν φύγει για διακοπές. Με μαύρο χιούμορ και μεγάλες δόσεις αλήθειας για την μοναξιά στην πόλη τον Αύγουστο, ο Τσίου είναι η μαύρη κωμωδία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ ότι είδες. Η ταινία απέσπασε βραβεία σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Παρίσης, Μάκης Παπαδημητράτος, Αναστάσης Κολοβός, Τζένη Θεωνά, Ερρίκος Λίτσης

Η ταινία μεταφέρθηκε και στο θέατρο με πρωταγωνιστή και πάλι τον Αλέξανδρο Παρίση και μετέφερε το κλίμα της άδειας Αθήνας του Αυγούστου στη θεατρική σκηνή.

Οι απέναντι

Το Αθηναϊκό καλοκαίρι συναντά τη νεανική κουλτούρα των 80s και δημιουργούν την ταινία Οι Απέναντι του Γιώργου Πανουσόπουλου. μοναχικός φοιτητής αναπτύσσει ερωτική εμμονή με μια άγνωστη παντρεμένη γυναίκα η οποία ζει σε διαμέρισμα της απέναντι πολυκατοικίας. Η επαφή τους περνά προοδευτικά από το τηλεσκόπιο στην τηλεφωνική γραμμή και τελικά στην εφήμερη σωματική εγγύτητα, καθώς εμείς παρακολουθούμε την αθηναϊκή πραγματικότητα της δεκαετίας του ΄80.

Παίζουν: Άρης Ρέτσος, Μπέττυ Λιβανού, Δημήτρης Πουλικάκος, Ντόρα Βολανάκη, Θέμης Μάνεσης, Γιώργος Σίσκος, Κωνσταντίνος Τζούμας κ.α.

Μία χαρακτηριστική σκηνή του έργου βλέπεις παρακάτω:

Φτηνά Τσιγάρα

Η ταινία του 1999 γυρίστηκε Αύγουστο στην Αθήνα οπότε σου μεταφέρει το κλίμα της άδειας πόλης αυτούσιο κι ας είναι οι εικόνες που βλέπεις σε αυτήν τραβηγμένες πριν από 24 χρόνια. «Το 1999 η Αθήνα ήταν ακόμη μια πόλη που άδειαζε τον Δεκαπενταύγουστο, μια πόλη όπου μπορούσες να χαθείς (σ.σ. όπως χάνεται ο ίδιος και η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, μεταξύ τους άγνωστοι, στην τυχαία τους συνάντηση στο κέντρο της Αθήνας). Είχαμε ακόμη δραχμές και δεν είχαμε μετρό. Κανείς δεν περνούσε από την πλατεία Συντάγματος», είχε πει ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Ρένος Χαραλαμπίδης στην Καθημερινή γι’ αυτές τις εικόνες.

Στην ταινία ένας σύγχρονος μποέμ φλερτάρει με μια κοπέλα που γνώρισε σε τηλεφωνικό θάλαμο. Ταυτόχρονα βλέπουμε σκηνές από την καθημερινή του ζωή. Ο ρομαντισμός, η άδεια Αθήνα, το παράλογο και το ποιητικό όλα μαζί σε μία ταινία.

Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης.