HACK MY LIFE

4 σωτήρια tips για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι

Unsplash

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας. Ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής, έχουν φέρει αρκετές αλλαγές στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι, πλέον, βασικό ζητούμενο.

Κάθεσαι, λοιπόν, και σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να σπαταλήσεις λιγότερη ενέργεια μέσα στο σπίτι (και κατ’ επέκταση χρήματα). Μην ψάχνεις άλλο. Γιατί σε αυτό εδώ το άρθρο συγκεντρώσαμε για σένα τους πιο εύκολους και καθημερινούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τα 4 σωτήρια tips που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας, να κάνεις αποταμίευση και να ζεις με πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και τη φύση. 3 σε 1!

Η θερμοκρασία του νερού παίζει μεγάλο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας

Είναι γνωστό ότι πλένοντας με πιο κρύο νερό, μειώνεις το αποτύπωμά σου στο περιβάλλον, καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια και τελικά πληρώνεις λιγότερο ρεύμα. Εντάξει. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το ζεστό νερό είναι κάτι που αρέσει σε όλους μας τώρα τον χειμώνα. Δεν είπαμε να κάνεις ντους με κρύο νερό, αλλά μπορείς να πλένεις τα πιάτα και τα ρούχα σου, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού.

Όταν έρθει η ώρα να πλύνεις τα πιάτα, απλά χαμήλωσε τη θερμοκρασία του νερού της βρύσης. Με μια τόσο απλή κίνηση εξοικονομείς ενέργεια. Ήξερες ότι γυρνώντας τη θερμοκρασία σε πιο κρύο νερό (23 βαθμούς) μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 50% από την ενέργεια που καταναλώνεις για να πλύνεις τα πιάτα;

Το FAIRY MAX POWER δεν χρειάζεται ζεστό νερό για καθαρά και αστραφτερά πιάτα

Και τώρα θα μου πεις ότι το ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματικό. Και εγώ έρχομαι να σε διαψεύσω γιατί το FAIRY MAX POWER, χάρη στην ανανεωμένη, απαλή του σύνθεση, ενεργεί γρήγορα και με περισσότερη δύναμη σε κάθε του σταγόνα, απομακρύνοντας το σκληρό λίπος με κρύο νερό. Εσύ παίρνεις ως αντάλλαγμα πιάτα καθαρά και αστραφτερά. Η P&G «έρχεται» με ακόμα ένα καινοτόμο προϊόν που καλύπτει την διπλή σου ανάγκη για πεντακαθαρά πιάτα και εξοικονόμηση ενέργειας.

εξοικονόμηση ενέργειας

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μειώσεις τη θερμοκρασία που πλένεις στους 23 βαθμούς (σε θερμοκρασία δωματίου) και να εξοικονομήσεις έως και 50% της ενέργειας που καταναλώνεις κατά το πλύσιμο* των πιάτων.
*από τους 36 βαθμούς στους 23 βαθμούς.

Και τώρα φεύγουμε από την κουζίνα για να πάμε στον χώρο του μπάνιου. Γιατί όπως είπα, η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορείς να πετύχεις με χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού, δεν αφορά μόνο το πλύσιμο των πιάτων. Εάν βάζεις πλυντήριο στους 40 βαθμούς, ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθεια. Από εδώ και στο εξής, καλύτερα να επιλέγεις πρόγραμμα σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Μια τόσο μικρή κίνηση αρκεί για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Σκέψου επίσης, ότι μια κρύα πλύση διατηρεί τα ρούχα σου σαν καινούργια για περισσότερο καιρό. Συμπέρασμα; Αγοράζεις λιγότερα.

Κλείσε την τηλεόραση – όχι μόνο από το τηλεκοντρόλ

Όχι. Δεν εννοώ να κλείσεις την τηλεόραση, απλά πατώντας το κουμπί στο τηλεκοντρόλ. Ακόμα και έτσι, η συσκευή συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Mόλις τελειώσει η ταινία που έβαλες να δεις, κλείσε την τηλεόραση από το κουμπί της παροχής ρεύματος που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Η εξοικονόμηση ρεύματος στο απόγειό της!

εξοικονόμηση ενέργειας Unsplash

Σβήσε τα φώτα για να απογειώσεις την εξοικονόμηση ενέργειας

Πολλές φορές, ασυναίσθητα, αφήνεις τα φώτα ανοιχτά σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς -έστω και για λίγα λεπτά όταν ετοιμάζεσαι για να πας βόλτα, λόγου χάρη. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αλλάξεις και αυτήν τη μικρή, αλλά σημαντική συνήθεια.

Unsplash

Αν θες μπορείς να το πας ένα level παρακάτω και να βγάλεις από την πρίζα φωτιστικά ή οποιονδήποτε άλλο ανεξάρτητο φωτισμό υπάρχει στον χώρο.

Bγάλε τον φορτιστή απ’ την πρίζα όταν δεν φορτίζεις το κινητό

Ξέρω ότι είναι πολύ εύκολο και βολικό να τραβάς το καλώδιο από το κινητό και όχι τον φορτιστή από την πρίζα, όταν αυτό έχει φορτίσει επαρκώς. Ωστόσο, και αυτή η συνήθεια θα πρέπει να αλλάξει. Οι φορτιστές συνεχίζουν να «ρουφάνε» ενέργεια για όσο βρίσκονται στην πρίζα, ακόμα και όταν δεν φορτίζεις ή εάν το κινητό σου είναι 100% φορτισμένο.

Unsplash