ΤΑΞΙΔΙ

4 πράγματα που αξίζει να κάνεις στην Ικαρία εκτός από μπάνιο

iStock

4 προτάσεις για να καλοπεράσεις στο νησί της χαλαρότητας. Γιατί πολύ ωραία τα μπάνια, το surf και οι καταδύσεις, αλλά στην Ικαρία αξίζει να κάνεις πολλά, με το πάσο σου εννοείται και όχι απαραίτητα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δεν χωράει πολλές βιασύνες ο τόπος, ρυθμό θα ανεβάσεις μόνο στον Ικαριώτικο.

Στην Ικαρία προφανώς θα πανηγυρίσεις

Δίπλα στη λέξη «πανηγύρι», ένα νησί έχει θέση. Για την Ικαρία τα φημισμένα της πανηγύρια είναι πηγή έκφρασης, οργανώνονται όλο τον χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι που σπεύδουν οι περισσότεροι. Δεν χρειάζεται να σου αρέσει να χορεύεις νησιώτικα σε ομόκεντρο κύκλο- ή βαλς γιατί συμβαίνει και αυτό- για να τα τιμήσεις, είναι μία εμπειρία που αξίζει να την δεις ακόμα και ως ο πιο αποστασιοποιημένος θεατής, μία εκστατική κατάσταση γλεντιού που φέρνει τον άνθρωπο κοντά με τον διπλανό του, και κάπως έτσι πολλές «φυλές», μαζί γιορτάζουν τη ζωή με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Highlight, το διονυσιακό πανηγύρι στη Λαγκάδα.

Να πάρεις τα βουνά και τα χωριά

Η άγρια ομορφιά της Ικαρίας, ως νησί που συνδυάζει ύψη και βάθη αγριάδας, απογειώνεται στα χωριά της. Πανέμορφοι, γραφικοί οικισμοί χαμένοι στον χρόνο, με πλατείες που σε δροσίζουν κάτω από τη σκιά αιωνόβιων δέντρων. Η Ακαμάτρα, η Αρέθουσα και φυσικά ο περίφημος Χριστός, το κεφαλοχώρι των Ραχνών (που όλοι ξέρουν γιατί οι κάτοικοι και τα μαγαζιά του ζουν τη νύχτα και απέχουν τη μέρα) είναι μερικές από τις απαραίτητες στάσεις για ελληνικό καφεδάκι και ρακές στην Ικαρία.

Να διασχίσεις το φαράγγι Χάλαρη στον Να

Ο Νας στα βορειοδυτικά είναι γνωστός ως η παραλία των γυμνιστών στην Ικαρία- η θάλασσα έχει ρεύματα, έχει χαθεί κόσμος, οπότε θέλει μια προσοχή όταν πιάνει κύμα-. Εδώ καταλήγει ο ποταμός Χάλαρης που έχει πάρει το όνομά του από το φαράγγι που θα βρεις στο βάθος, πίσω από την παραλία. Από εδώ λοιπόν, ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που πάει όσο αντέχεις κι έχεις όρεξη. Διασχίζοντας το φαράγγι, θα κινηθείς ανάμεσα σε υψώματα, θα περάσεις δίπλα από κατασκηνωτές- γυμνιστές ή μη- και θα φτάσεις στον καταρράκτη που είναι ό,τι πρέπει για βουτιά. Η διαδρομή έχει πολλά παρακλάδια, περιλαμβάνει γεφυράκια, λιβάδια και λίμνες. Το μονοπάτι φτάνει μέχρι τον Χριστό Ραχών.

Να κάνεις wine tasting στα οινοποιεία. Η Ικαρία έχει από τα καλύτερα

Μπορεί να μιλάμε για το νησί που φημίζεται σαν ο ορισμός του «χύμα», στο κρασί του όμως είναι βασιλιάς, αφού διαθέτει καρπερά αμπέλια και οινοποιεία με αξιόλογες ετικέτες που αξίζουν μια αφορμή αγροτουρισμό. Βασικοί σταθμοί για wine tasting, οι Ράχες και ο Εύδηλος και ανάμεσα στα οινοποιεία που αξίζει να επισκεφτείς και να μυηθείς στην ιεροτελεστία του κρασιού, οι Εκλεκτοί Οίνοι Αφιανέ, η Οινοποιία Τσαντίρη και το Κτήμα Καρίμαλη . 

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!