ΦΕΣΤΙΒΑΛ

4 λόγοι για να επισκεφθείς το Vegan Life Festival ακόμα κι αν δεν είσαι vegan

Unsplash

Οι επιλογές που κάνει ο καθένας στη διατροφή του είναι προσωπικές και ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, αντανακλούν μέρος του χαρακτήρα και των αξιών μας. Πολλοί (ανάμεσα στους οποίους και η γράφουσα) αντιμετωπίζουν τα διάφορα διατροφικά trends και τις κουλτούρες γύρω από τη διατροφή, με καχυποψία και κυνισμό. Ανάμεσα σε αυτά και ο βιγκανισμός.

Μήπως όμως αυτή η καχυποψία μάς εμποδίζει να γνωρίσουμε νέες αξίες και απόψεις για τη ζωή και τον κόσμο; Δεχόμενη την πρόκληση, αποφάσισα να γνωρίσω την κουλτούρα του βιγκανισμού, σε ένα διήμερο φεστιβάλ.

Η ιστορία του Vegan Life Festival

Πριν από 6 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2016, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Vegan Life Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 10 φεστιβάλ, σε τρεις πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά).

Το Vegan Life Festival αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο vegan φεστιβάλ της Ευρώπης με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διήμερη γιορτή. Χαρακτηριστικά το Vegan Life Festival Athens 2019, επισκέφθηκαν 35.000 άτομα σε δύο μόλις ημέρες, επιτυχία που συνεχίστηκε και το 2021, όταν επισκέφθηκαν το φεστιβάλ της Αθήνας, 38.000 άτομα.

​Στόχος του Vegan Life Festival είναι η διάδοση του vegan τρόπου ζωής, μέσα από ομιλίες, εργαστήρια, παιδικές δραστηριότητες, εικαστικά δρώμενα, καθώς και τη μεγαλύτερη έκθεση vegan προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Vegan Life Festival 2022: Το κλίμα αλλάζει. Γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;

Έξι χρόνια μετά, το Vegan Life Festival επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για ακόμα μια χρονιά, σε ένα συναρπαστικό vegan διήμερο, με τη φετινή εκδήλωση να είναι αφιερωμένη στην κλιματική κρίση που μας αφορά περισσότερο από ποτέ.

Έτσι, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, μικροί και μεγάλοι που θα βρεθούν στην Τεχνόπολη, μπορούν να παρακολουθήσουν oμιλίες για το περιβάλλον, την υγεία, τον αθλητισμό και τον ακτιβισμό. Να συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής από vegan chefs και food bloggers. Να παρακολουθήσουν έκθεση τέχνης με θέμα την κλιματική κρίση με έργα καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Να ενημερωθούν από ακτιβιστικές ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους, μέσα από το ανταλλακτικό bazaar ρούχων και να ενημερωθούν για νέα vegan προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από τη μεγαλύτερη vegan έκθεση της Ελλάδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και στον χώρο της έκθεσης, και στον χώρο των ομιλιών και των εργαστηρίων, αλλά και στις παιδικές δραστηριότητες.

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Vegan Life Festiva ακόμα και αν δεν είσαι vegan

Μια ιδανική ευκαιρία να ανακαλύψεις τον βιγκανισμό

Με βάση το Vegan Society ,ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που στοχεύει στο να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, αλλά και βίας απέναντι στα ζώα, για την παραγωγή τροφίμων, ειδών ένδυσης, αλλά και για κάθε άλλο σκοπό.

Έτσι, ο vegan τρόπος ζωής οδηγεί σε μία διατροφή χωρίς συστατικά που προέρχονται από ζώα, αλλά και ευρύτερα στην αποφυγή κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας που απαιτεί χρήση ζώων, όπως είναι ο πειραματισμός σε ζώα ή η χρήση ζώων για διασκέδαση. Σκοπός του vegan τρόπου ζωής, είναι η έμπρακτη εφαρμογή της ιδέας ότι ο άνθρωπος δεν είναι ανώτερος από τα άλλα ζώα, και έτσι δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα εκμεταλλεύεται και να τα μεταχειρίζεται σαν να του ανήκουν.

Για την αλληλεγγύη

Το Vegan Life Festival πρεσβεύει την αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε ανθρώπινο και μη ανθρώπινο ζώο που τη χρειάζεται. Υποστηρίζει άτομα, ομάδες, οργανώσεις και συλλογικότητες που δρουν υπέρ της προστασίας όσων έχουν ανάγκη και τα μέλη του πιστεύουν ότι η αλληλεγγύη δεν έχει και δεν πρέπει να έχει κανένα όριο όταν απέναντί μας βρίσκονται πλάσματα που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Στη διάθεση του τομέα αλληλεγγύης, πηγαίνει μέρος των εσόδων του Vegan Life, προς την έμπρακτη στήριξη εγχειρημάτων αλληλεγγύης προς ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα -με γνώμονα βέβαια πάντα τη συμβατότητα αυτών με το vegan τρόπο ζωής.

Για την ισότητα

Το Vegan Life Festival υποστηρίζει την ισότητα όλων των ατόμων (ανθρώπινων και μη) που έχουν την ικανότητα να νιώθουν πόνο. Αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα σε κάθε άτομο, είτε αυτό είναι άνθρωπος (οποιουδήποτε φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, ικανοτήτων, εμφάνισης, καταγωγής), είτε οποιοδήποτε άλλο ζώο, να μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό σαν ιδιοκτησία κανενός ή μέσο για την επίτευξη σκοπών άλλων ατόμων.

Για την προστασία του περιβάλλοντος

Ένα μέρος των ομιλιών και των εργαστηρίων του Vegan Life Festival, είναι αφιερωμένο πάντα στη θεματική της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ σημαντικό κομμάτι των εκθετών μάς παρέχει οικολογικά προϊόντα. Παράλληλα, σε κάθε εκδήλωση, επιδιώκεται η μείωση του πλαστικού μίας χρήσης, ενώ σταδιακά έχει απαγορευτεί η διάθεση πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών και σακούλας από τους πάγκους των εκθετών.

Στο Vegan Life Festival θα βρεις ψύκτες με πόσιμο νερό, ενώ οι διοργανωτές προτρέπουν τους επισκέπτες να φέρνουν μαζί τους σκεύη και τσάντες πολλών χρήσεων για τη συνολική μείωση των απορριμμάτων. Στα πλαίσια του φεστιβάλ επίσης και σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει καθιερωθεί ένα ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και αξεσουάρ για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των ειδών ένδυσης. Τέλος, η πλειοψηφία των προϊόντων που φέρουν το λογότυπο του Vegan Life Festival, είναι κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά.

Vegan Life Festival 2022 Info

4 λόγοι για να επισκεφθείς το Vegan Life Festival ακόμα κι αν δεν είσαι vegan

Ημερομηνία και μέρος διεξαγωγής:
Σάββατο & Κυριακή 1 & 2 Οκτωβρίου 2022
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρες διεξαγωγής: 11:00 – 23:00

Για περισσότερες πληροφορίες:

facebook.com/events/1080151559272216
www.veganlife.gr
facebook.com/veganlifengo
instagram.com/veganlifengo