ΣΥΝΤΑΓΕΣ

4 έξυπνοι τρόποι να κάνεις το γιαούρτι ακόμα πιο απολαυστικό

Unsplash

Ας μπει μία τάξη. Ψάχνουμε τα εξής απλά αλλά σημαντικά. Νόστιμο, εύκολο, λίγες θερμίδες, όχι βαρετό, οικονομικό. Σημείωσες τις λέξεις κλειδιά; Το γιαούρτι είναι η απάντηση στα παραπάνω. Όταν έχεις λιγούρα και πλησιάζεις το κουτί με τα μπισκότα απειλητικά σκέψου πως το γιαούρτι με κάποιες παραλλαγές μπορεί να γίνει το ιδανικότερο πρωινό, σνακ, βραδινό, γλυκό.

Βάλε το γιαούρτι στη ζωή σου, στη διατροφική σου ρουτίνα και πάψε να το έχεις συνδυασμένο με αντιβίωση, πυρετό και χαρτομάντιλα.

Το σημαντικό είναι να ανακαλύψεις ποιες είναι εκείνες οι γεύσεις που σε κάνουν να ευχαριστιέσαι. Το γιαούρτι ως μία αρκετά ουδέτερη βάση είναι κατάλληλο για πειραματισμούς. Ταιριάζει με πολλά και κάνει εξαιρετικούς συνδυασμούς σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις δεύτερες που είναι και πιο επιτακτικές, ένεκα της συχνής ανάγκης μας για γλυκό.

Με φράουλες, μέλι και χαλβά

Σε ένα μπολ (να χορτάσει και το μάτι) βάζεις μία γενναία δόση γιαούρτι, κομμένες φράουλες, μία κουταλιά μέλι, λίγο χαλβά (της δικής σου προτίμησης) και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Με βερίκοκο και φιστίκια

Φρεσκοκομμένα, αποξηραμένα, κομπόστα ή ακόμα και καραμελωμένα βερίκοκα. Διαλέγεις και παίρνεις. Σε αυτόν τον συνδυασμό ταιριάζουν πάρα πολύ τα φιστίκια Αιγίνης. Ωμά χωρίς αλάτι. Μπορείς να βάλεις και ελάχιστο φρέσκο θυμάρι, έτσι για την τσαχπινιά.

Με μπανάνα

Κλασικός και αγαπημένος συνδυασμός. Γιαούρτι με μπανάνα σε μία εκτέλεση λίγο διαφορετική. Λιώσε με το πιρούνι μία ώριμη μπανάνα και ανακάτεψε με το γιαούρτι. Άφησε το στο ψυγείο για 2 ώρες και μετά πρόσθεσε ελάχιστη μαύρη ζάχαρη ή μέλι και λίγο κάρδαμο. Μπορείς να το σερβίρεις με κανέλα.

Με καρύδα

Για να θυμίζει πάντα καλοκαίρι. Δύο φλιτζάνια γιαούρτι, αποξηραμένη καρύδα, λίγο μέλι και 3-4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας. Ταιριάζει πολύ με μάνγκο και ανανά.

Διατροφική αξία

Κάθε 100 γραμμάρια γιαουρτιού περιέχουν:

Ενέργεια: 61 θερμίδες

Υδατάνθρακες 4,7 γρ. εκ των οποίων

Σάκχαρα: 4,7 γρ.

Λίπος: 3,3 γρ. εκ των οποίων

κορεσμένα: 2,1 γρ.

μονοακόρεστα: 0,9 γρ.

Πρωτεΐνες: 3,5 γρ.

Βιταμίνη Α: 27μg (3% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): 0,14μg(9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)

Ασβέστιο: 121 mg (12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)

Οφέλη

Το γιαούρτι είναι ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα μη στραγγισμένα γιαούρτια). Βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.

Επίσης τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.

Aποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου, όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα.

Bοηθά ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι περισσότερο αποτελεσματικές, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους και στη μείωση του βάρους.