ΓΕΥΣΗ

3 συνταγές για τα πιο γευστικά και υγιεινά πιάτα του χειμώνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

Το βέβαιο είναι ότι λατρεύεις να μαγειρεύεις όλο τον χρόνο για τον λιχούδη εαυτό σου και τους αγαπημένους σου, που θέλεις να φροντίσεις. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο όταν δημιουργείς μαγικά πιάτα στην κουζίνα σου τον χειμώνα, που άρχισε επιτέλους να δείχνει το πρόσωπο του στις θερμοκρασίες που επικρατούν έξω από το σπίτι μας. Μέσα, το μαγείρεμα δημιουργεί έξτρα θαλπωρή. Οι φούρνοι ανάβουν και η κουζίνα γίνεται το ζεστό μέρος, όπου όλοι οι αγαπημένοι μας θέλουν να βρίσκονται μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό που αχνίζει και γεμίζει ζεστασιά την ψυχή και το σώμα μας.

Εκτός απο ζεστασιά, τα φαγητά του χειμώνα είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να απολαμβάνουμε απρόσκοπτα κι αυτή την εποχή του χρόνου. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι σίγουρα το «όπλο» του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι στους ιούς που καραδοκούν τον χειμώνα. Βάζοντας τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας στην καθημερινότητά μας, κάνουμε ένα απαραίτητο βήμα για να φροντίσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας, αλλά κι αυτούς που αγαπάμε. Γιατί αν το φαγητό μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα συναίσθημα, αυτό είμαι βέβαιη ότι θα ήταν το νοιάξιμο που μοιραζόμαστε με όλους τους συνδαιτημόνες μας, κάθε μας στιγμή μαζί.

Το μαγείρεμα, λοιπόν, είναι μία πράξη φροντίδας και μοιράσματος. Καθώς ανάβεις τον φούρνο και αρχίζει να ζεσταίνει το δωμάτιο γύρω σου, έτσι ανάβει και η καρδιά σου και ζεσταίνει αυτές των ανθρώπων που σύντομα αρχίζουν να συγκεντρώνονται γύρω, για να σε βοηθήσουν ψιλοκόβοντας υγιεινά λαχανικά, ετοιμάζοντας το κοτόπουλο για να μπει στο ταψί, ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί, δυναμώνοντας την ένταση στο ραδιόφωνο, χορεύοντας, ενώ στις κατσαρόλες και τα τηγάνια συμβαίνει ένας άλλος μαγικός χορός, αυτός της χημείας μεταξύ των υλικών και των Κύβων Knorr που θα γίνουν αρωγοί μας και σε αυτές τις συνταγές. Ώστε να προσφέρουμε τη ζεστασιά, την αγάπη και το νοιάξιμό μας μέσα στα πιο γευστικά και υγιεινά πιάτα του χειμώνα, σε όλους όσους αγαπάμε.

Φακές: Ένας θησαυρός θρέψης και γεύσης

Οι φακές είναι γεμάτες με βιταμίνες Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ενώ ειναι μία εξαιρετική πηγή σιδήρου. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου, ενώ παράλληλα οι φακές διαθέτουν πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγομώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα. Και τώρα που σε γενικές γραμμές σου έδωσα πολλούς λόγους να βάλεις τις φακές στη διατροφή σου, ας μιλήσουμε και για γεύση.

Οι φακές σε σούπα είναι ένα από τα αγαπημένα, παραδοσιακά χειμωνιάτικα πιάτα που έχουν τη δύναμη να μας γυρίσουν κατευθείαν στα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας, τότε που κάποιος άλλος φρόντιζε να τις βρούμε στο πιάτο μας. Καιρός να ανακαλύψουμε πόσο εύκολο, γευστικό και υγιεινό φαγητό είναι για τους αγαπημένους μας. Συνδυάζουμε την πλούσια, γήινη γεύση των φακών με λαχανικά του χειμώνα όπως τα πράσα, μπαχαρικά που τις κάνουν πικάντικες και τον απαραίτητο Knorr Κύβο για Όσπρια, που είναι σχεδιασμένος για να αναδεικνύει τη γεύση στις συνταγές με φακές, ρεβίθια, φασόλια και κάθε πιάτο με όσπρια. Χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητούς χρωματισμούς και χωρίς συντηρητικά ο Knorr Κύβος για Όσπρια, έρχεται να υπογραμμίσει γευστικά τις φακές σε σούπα που θα ετοιμάσουμε.

Υλικά

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
  • 300 γρ. κόκκινες φακές
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.τ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.τ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 800 ml ζεστό νερό
  • 1 Knorr κύβο για Όσπρια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 6 κριτσίνια
  • ½ κ.τ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα.

 

 

  • Πλένουμε καλά τις φακές, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό, την κρέμα γάλακτος και τον Knorr Κύβο για Όσπρια και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Μπλεντάρουμε με ραβδομπλέντερ.
  • Γαρνίρουμε με γιαούρτι, μπούκοβο και κριτσίνια.

Κοτόπουλο για γερό ανοσοποιητικό

Μπορεί να μην το ήξερες, αλλά το κοτόπουλο είναι βασική πηγή πρωτεΐνών υψηλής αξίας, ενώ επιπλέον περιέχει φώσφορο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, σελήνιο και ψευδάργυρο, στοιχεία που βοηθούν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού και στη ρύθμιση της όρεξης και στην επούλωση των τραυμάτων. Όλα αυτά μαζί με τη μικρή του περιεκτικότητα σε λιπαρά, το κάνουν ιδανικό κρέας για τα θρεπτικά και υγιεινά γεύματα του χειμώνα.

Το κοκκινιστό κοτόπουλο που θα μαγειρέψεις έχει γεύση από κάθε κυριακάτικο τραπέζι που αγάπησες. Και σε αυτό δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χοντρά μακαρόνια που θα συνοδέψουν το κοτόπουλό σου, και η ντομάτα στον τρίφτη που θα φτιάξει την πιο ωραία σάλτσα, αλλά και ο Knorr Κλασικός Κύβος Κότας που θα φέρει αυτό το extra something στο πιάτο σου. Ταιριάζει σε όλα τα πιάτα με κοτόπουλο, ψητά, μαγειρευτά, σούπες ή τηγανιτά. Με πλούσιο ζωμό κότας, μπαχαρικά και πολλά μυρωδικά, αλλά χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητούς χρωματισμούς και χωρίς συντηρητικά o Knorr Κλασικος Κύβος Κότας, κάνει το κοκκινιστό σου αξέχαστο.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια από τον χασάπη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 Knorr Κλασικός Κύβος Κότας
  • 800 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 συσκευασία μακαρόνια χοντρά Νο 2
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζητάμε από τον χασάπη να κόψει το κοτόπουλο σε κομμάτια. Εναλλακτικά το κόβουμε εμείς σε 6-8 κομμάτια.
  • Ταμπονάρουμε ελαφρά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αλευρώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο και ανακατεύουμε να πάει παντού το αλεύρι.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
  • Στη συνέχεια κάνουμε ένα κενό στο κέντρο της κατσαρόλας και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, σοτάρουμε και σβήνουμε με κρασί.
  • Προσθέτουμε το καρότο, την τριμμένη ντομάτα, τον Knorr Κλασικό Κύβο Κότας κι ένα ποτήρι νερό.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση κι έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε. Αν το κοτόπουλο είναι αλανιάρικο θα χρειαστεί 1,5 ώρα, διαφορετικά θα χρειαστεί 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο με μια λαβίδα σε μια πιατέλα.
  • Στη συνέχεια, βράζουμε ένα ποτήρι νερό και τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Το άμυλο των ζυμαρικών θα δέσει τη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα βάζοντας τη βάση τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο από πάνω.
  • Γαρνίρουμε με ένα σκληρό τυρί τριμμένο όπως κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.

Τα προϊόντα της γης στο τραπέζι μας

Τα λαχανικά γίνονται πρωταγωνιστές στο πιάτο μας και σύμμαχοι στην υγεία μας. Στη συνταγή που θα βρεις παρακάτω οι μελιτζάνες, με την περιεκτικότητά τους σε νιασίνη, τις ευεργετικές ιδιότητές τους για τη μείωση της χοληστερίνης, και της αρτηριακής πίεσης αλλά και τις detox ιδιότητές τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, καροτονεοειδή, βιταμίνη C και Α κολοκύθια, αλλά και τα μανιτάρια που αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, πρεβιοτικών, καλίου και εργοθειονεΐνης. Όπως καταλαβαίνεις το combo που δημιουργείται, έχει μόνο καλά να σου προσφέρει. Κι ανάμεσα σε αυτά τα καλά βάλε και τη σπουδαία γεύση τους σε ένα γιουβέτσι φτιαγμένο για να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Ο Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών, χωρίς συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης έρχεται φτιαγμένος από λαχανικά αειφόρου γεωργικής καλλιέργειας όπως τομάτα, κρεμμύδι, πράσο και καρότο, μπαχαρικά και μυρωδικά που χαρίζουν πλούσια γεύση, έρχεται να απογειώσει τη γεύση της συνταγής σου.

Υλικά

  • 400 γρ. κριθαράκι
  • 2 μέτριες μελιτζάνες, σε κύβους
  • 2 baby κολοκυθάκια, σε κύβους
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, στο μπλέντερ
  • 1 Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών
  • 1 ματσάκι βασιλικο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 900 ml νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ με νερό προσθέτουμε τις μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια και τις αφήνουμε για 60 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον Knorr Κλασικό κύβο Λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε
  • Μεταφέρουμε σε ταψί και ρίχνουμε τον βασιλικό.
  • Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς το κριθαράκι.
  • Το προσθέτουμε στο ταψί μαζί με το νερό.
  • Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 45 λεπτα.
  • Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στον φούρνο να κάνει κρούστα το τυρί.
  • Σερβίρουμε απευθείας.

Ο χειμώνας θέλει γεύση και ζεστασιά και θα τον απολαύσουμε με γερό οργανισμό, έτοιμο να μοιραστεί τις πιο ωραίες χειμερινές εμπειρίες με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι κύβοι Knorr και οι παραπάνω συνταγές φρόντισαν γι’ αυτό. Εμείς ας φροντίσουμε για την αγάπη και το μοίρασμα.

Καλή μας όρεξη.