ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3 παραστάσεις, 1 ταινία και 4 συναυλίες που θα σε πάνε στη Μικρή Επίδαυρο

Karol Jarek

Επίδαυρος δεν σημαίνει μόνο το μεγάλο και σπουδαίο Αρχαίο Θέατρο. Σημαίνει και το υπέροχο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου που θα βρεις στην Παλιά Επίδαυρο να στέκεται ειδυλλιακό σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Κι εκεί ο πολιτισμός αναπνέει και πάλλεται. Στο 70ό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχεις πολλούς λόγους να επισκεφτείς το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Παρακάτω θα τους δεις.

3 παραστάσεις, 1 ταινία και 4 συναυλίες θα σε πάνε στην Επίδαυρο και στο Μικρό Θέατρό της. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Μικρό (αλλά θαυματουργό κάθε χρόνο) Θέατρο της Επιδαύρου ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου και την παράσταση Θήβα Μοναξιά σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου. Η σκυτάλη δόθηκε σε εξίσου ενδιαφέροντα θεάματα. Διάλεξε σε ποιο θα δώσεις το «παρών» συνδυάζοντας πολιτισμό με μία πολύτιμη εκδρομή στην πάντα φιλόξενη Παλιά Επίδαυρο, τον τόπο της Αργολίδας που από την πρώτη φορά που θα βρεθείς εκεί θα γίνει αγαπημένος σου καλοκαιρινός προορισμός.

3 παραστάσεις, 1 ταινία και 4 συναυλίες που θα σε πάνε στη Μικρή Επίδαυρο

Ιαχές, των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Μαριλένα Αναστασιάδου

Πώς θα μπορούσε άραγε να ηχήσει μουσική από τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια, όπως γράφει ο Σεφέρης στον Τελευταίο σταθμό· από τον θρήνο της Εκάβης που πάει να γίνει σκλάβα μετά την άλωση της Τροίας στις Τρωάδες του Ευριπίδη· από τον πόνο των ανθρώπων που έχουν βιώσει τη σκλαβιά σε όλη τους τη ζωή;

Ερωτήματα σαν αυτό αποτέλεσαν οδηγό σε μια σύνθετη έρευνα που επιχειρεί να οδηγήσει την αρχαία και νεότερη ποίηση και τη μουσική σε νέα, αχαρτογράφητα μονοπάτια, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μουσικό έργο που ασχολείται με διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα.

Οι Ιαχές είναι μια παράσταση που, με άξονα τη σκλαβιά, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση ανά τους αιώνες, διερευνά τα σημεία τομής και την οργανική συγγένεια ανάμεσα στην ποίηση, το Αρχαίο Δράμα και το μέλος, τη μουσική.

Αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες, στίχοι από τη δημοτική και νεότερη ελληνική και παγκόσμια ποίηση και πρωτότυπα κείμενα συνενώνονται και ενσωματώνονται σ’ ένα πρωτότυπο μουσικό έργο σε σύνθεση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Το έργο ερμηνεύει το Alex Drakos Quartet, σε μια επί σκηνής μουσική συνομιλία με χαρισματικούς ερμηνευτές τον Χρήστο Στέργιογλου, που σκηνοθετεί την παράσταση, και τον λυρικό τραγουδιστή Γιώργο Ιατρού.

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 11/07 έως 12/07/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Ηλέκτρα 7– Μία ταινία εμπνευσμένη από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Μικρή Επίδαυρος Δέσποινα Σπύρου

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ένωσε τις δυνάμεις του με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Μέρος του επιτυχημένου κύκλου Contemporary Ancients, που φέτος ανοίγεται και στην τέχνη του κινηματογράφου, η ταινία σε σενάριο Παναγιώτη Χριστόπουλου, θα αποτελείται από 7 κεφάλαια, το καθένα σκηνοθετημένο από διαφορετικό σκηνοθέτη/σκηνοθέτρια (Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σοφία Εξάρχου, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Μπάμπης Μακρίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Ελίνα Ψύκου).

Η υπόθεση:

Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τη μητέρα τους. Στη σύγχρονη Eλλάδα όμως, τον ρόλο της δικαιοσύνης δεν κρατούν οι θεοί αλλά οι άνθρωποι, που μοιάζουν ανήμποροι να συνθέσουν την αλήθεια.

Ένα έγκλημα. 7 αλήθειες.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Παπαθεμελή- Κλυταιμνήστρα, Κώστας Κορωναίος- Αγαμέμνων, Αυγουστίνος Κούμουλος- Αίγισθος, Μαρία Φιλίνη– Αξιωματικός ΔΕΕ, Έλσα Λεκάκου– Ηλέκτρα, Στέφανος Καλτζίδης– Ορέστης, Κατερίνα ΖησούδηΧρυσόθεμις, Νικόλας Χανακούλας– Φύλακας, Μαρία Καλλιμάνη- Γυναίκα, Φίλιππος Σαλάτας- Μωρό Χρυσόθεμις, Θάνος Αλεξίου- Βουλευτής, Λαέρτης Μαλκότσης- Παιδαγωγός, Δανάη Δεληγεώργη- Παιδοψυχολόγος, Ευγενία Σαμαρά- Παρουσιάστρια, Γιώργος Κουβαράς- Ρεπόρτερ, Ιωάννα Ραμπαούνη– Αστυνομικός Ηλέκτρα, Σεραφείμ Ράδης– Αστυνομικός Ορέστης, Βασίλης Δημητρούλιας- Πραγματογνώμων.

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 18/07/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Δεξιά της κοίτης του Γιάννη Παλαβού, Συνεδρία πολέμου του Άρη Αλεξανδρή

Μικρή Επίδαυρος Karol Jarek

2 γυναικείους μονολόγους εμπνευσμένους από το Αρχαίο Δράμα με την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, του Γιάννη Παλαβού και του Άρη Αλεξανδρή, παρουσιάζονται στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Γραμμένοι με ανάθεση του Φεστιβάλ, αντλούν και οι 2 ελεύθερα από τους αρχαίους μύθους αποκαλύπτοντας σύγχρονες πτυχές τους σε πρωτότυπα, ανατρεπτικά έργα.

Συγγραφέας των συλλογών διηγημάτων Αστείο (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2013) και Το παιδί (2019), ο Γιάννης Παλαβός αντλεί από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ για να φωτίσει την αρχετυπική σχέση πατέρα-κόρης μέσα από τον μονόλογο μιας γυναίκας που σκιαγραφεί το πορτρέτο του πατέρα της, περιπλανώμενου λαϊκού οργανοπαίκτη στην ελληνική επαρχία, διωγμένου και κατατρεγμένου, όπως ο ήρωας αναφοράς, μ’ εκείνη μοναδικό στήριγμά του.

Από την πλευρά του, ο Άρης Αλεξανδρής (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023 για το μυθιστόρημα Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα), έχοντας μόλις εκδώσει το 2ο βιβλίο του Τρία επί ψυχής (2024), εμπνέεται από τη Λυσιστράτη δίνοντας έναν σπαρταριστό μονόλογο για την παρακμή του σεξ στην εποχή των ψηφιακών μέσων κι έναν νέο, ιδιότυπο πόλεμο με πεδίο μάχης το ανθρώπινο σώμα. Εδώ, η Λυσιστράτη είναι μια αγανακτισμένη ψυχολόγος που έχει κουραστεί να ακούει τις θεραπευόμενες και τους θεραπευόμενούς της να κλαυθμυρίζουν για τα στραβά των σχέσεων και των επιλογών τους. Οργανώνει, λοιπόν, μια ομαδική διαδικτυακή συνεδρία για να δώσει στους συμμετέχοντες την πιο κρίσιμη συμβουλή: να απέχουν από το σεξ.

Παίζουν: Ρένια Λουιζίδου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης

Χορός: Μαριάμ Ρουχάτζε, Διονύσης Νικολόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Γιάννης Τσιπλακούλης– κλαρίνο, Άρτεμις Κωνσταντίνου- κρουστά, νταούλι.

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 25/07 έως 26/07/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Seeds (M. & C. Kalkanis) ft. Valasoglou & Alcmini: Η άλλη ματιά

Πώς η τέχνη της ποίησης και της αφήγησης αλληλεπιδρούν με τη μουσική για να συνθέσουν ένα νέο ηχητικό περιβάλλον; Πόση δύναμη έχει μια φωνή που τραγουδάει a capella και τι αλλάζει όταν συνομιλεί με ήχους και άλλα όργανα; Ταιριάζει περισσότερο το ηχόχρωμα των ακουστικών οργάνων με στίχους που έρχονται από παλιά και τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται ηλεκτρονικοί ήχοι και λούπες; Μπορεί η ποιητική απαγγελία ή η αφήγηση να ηχήσει ως μουσικό όργανο στα αυτιά μας;

Οι Seeds, το ντουέτο του Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη ιχνηλατούν τα όρια της συνύπαρξης της μουσικής με την τέχνη της ποίησης, της αφήγησης και του παραδοσιακού τραγουδιού. Μαζί τους, ο Μιχάλης Βαλάσογλου αφηγείται ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο και η Alcmini, από τις ανερχόμενες φωνές του παραδοσιακού τραγουδιού και μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Chóres, φέρνει διαχρονικές μελωδίες στο σήμερα. Πηγές έμπνευσης της παράστασης είναι η φύση και η μνήμη.

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 02/08/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Μίλτος Λογιάδης Αλίκη Καγιαλόγλου – The D Project: Αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα

Ένα αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα παρουσιάζει το σύνολο D Project, που δημιούργησε ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία ο σολίστ των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας. Στη συναυλία συνεργάζεται με την Αλίκη Καγιαλόγλου και, υπό την μπαγκέτα του Μίλτου Λογιάδη, μπαίνει στον μαγικό κόσμο του Nuevo Tango, σε μια μοναδική συνάντηση σπουδαίων Ελλήνων μουσικών με τον κορυφαίο Αργεντίνο δημιουργό.

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1940 όταν ο Άστορ Πιατσόλα συνέδεσε για πρώτη φορά το αργεντίνικο τάνγκο με την τζαζ και την κλασική μουσική, με ανεξάντλητη έμπνευση και νέους αριστουργηματικούς συνδυασμούς ηχοχρωμάτων, που ένωναν το πάθος με το όνειρο και τη δεξιοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια, σολίστ και σύνολα σε όλον τον κόσμο παρουσιάζουν τη μουσική του Πιατσόλα. Ο Μάνος Χατζιδάκις σύστησε τον Πιατσόλα στο ελληνικό κοινό το 1991, και το ελληνικό κοινό αγάπησε τη μουσική του από την πρώτη στιγμή.

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 09/08/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Μαρία Φαραντούρη Τάσης Χριστογιαννόπουλος: Νύχτα μαγικιά – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Με την αφορμή αυτή, η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, εμβληματικά ταυτισμένη με τον Μίκη, μαζί με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους λυρικούς μας ερμηνευτές, ενώνουν τις φωνές τους για να παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο που αναδεικνύει τον βαθύ λυρισμό του πολυσήμαντου μουσικού έργου του Θεοδωράκη. Όπως σημείωνε ο ίδιος: «Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των έργων μου -από το πιο απλό τραγούδι έως το πλέον περίτεχνο συμφωνικό- ανήκουν σε μια και μόνο μουσική ενότητα».

Στην παράσταση που φιλοξενείται στη Μικρή Επίδαυρο, θα ακουστούν αποσπάσματα από τον τελευταίο κύκλο τραγουδιών που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, την Οδύσσεια σε ποίηση Κώστα Καρτελιά (2006), καθώς επίσης και από τους κύκλους Τα Λυρικά σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη (1976) και Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν σε ποίηση Διονύση Καρατζά (1994).

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 16/08/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Μίλτος Λογιάδης Αντώνης Σουσάμογλου: Το φως ανάμεσα

Μικρή Επίδαυρος

Ο Μίλτος Λογιάδης και ο Αντώνης Σουσάμογλου παρουσιάζουν ένα καλειδοσκόπιο τραγουδιών της εποχής του μεσοπολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιας εποχής φαινομενικά ανέμελης, που όμως προμήνυε μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ανθρώπινη Ιστορία.

Μια εποχή που το αστικό τραγούδι συνυπήρχε με τους αμανέδες της Σμύρνης και το γερμανικό καμπαρέ σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να βρει τη μουσική της ταυτότητα στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής και της παράλληλης άνθησης της λόγιας δημιουργίας ενώ σε διαφορετικούς κόσμους συνυπάρχουν ο Κώστας Γιαννίδης με τον Σουγιούλ και τον Αττίκ, ο Νίκος Σκαλκώτας με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου.

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 23/08/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Μαρίνα Σπανού: Ο μικρός εαυτός

Μικρή Επίδαυρος Ανδρέας Σιμόπουλος

Μια μουσική παράσταση με θεατρικά στοιχεία παρουσιάζει στη Μικρή Επίδαυρο η γνωστή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαρίνα Σπανού, φέρνοντας στη σκηνή τραγούδια δικά της που γεννήθηκαν στην Παλαιά Επίδαυρο αλλά και συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών που έχουν περάσει από το αρχαίο θέατρο.

Έχοντας αναπτύξει βιωματική σχέση μ’ αυτό τον τόπο από παιδί, η καλλιτέχνιδα μεγάλωσε στις κερκίδες του θεάτρου, και τα τραγούδια που πλαισίωναν τις Επιδαύριες παραστάσεις έγιναν το soundtrack των παιδικών της αναμνήσεων. Έτσι, αποφάσισε να επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στην Επίδαυρο, «τη δική της γειτονιά», που την έχει συνδέσει με την εφηβεία της, την πρώτη ενηλικίωση, όλους τους ζεστούς έρωτες και, φυσικά, τις μουσικές που ενέπνευσαν αργότερα τη δισκογραφία της.

Ένα βράδυ Σαββάτου, λοιπόν, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον Αύγουστο, μας καλεί να ανατρέξουμε «στην όποια Επίδαυρο έχει ο καθένας στη ζωή του, στο όποιο καταφύγιο, και να δούμε πώς οι απλές μελωδίες που γράφονται σε μπαλκόνια εξελίσσονται και μοιράζονται πάνω στη σκηνή, πάντα με πυξίδα τις παιδικές μας μνήμες».

Πότε και πού: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 30/08/2025 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.