ΦΥΤΑ

3 λουλούδια που διώχνουν τις σφήκες από μπαλκόνι και κήπο

Unsplash

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι σφήκες (και οι μέλισσες) στην ισορροπία της φύσης. Ο ρόλος τους ως επικονιαστές βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θες σφήκες στο μπαλκόνι και τον κήπο σου. Άσε που ένα τσίμπημά τους αρκεί για να σου προκαλέσει οξύ πόνο. Τα πράγματα δε, γίνονται ακόμα χειρότερα όταν στο ενδιάμεσο «παίζουν» και αλλεργίες. Δεν παίζεις. Επομένως, εάν θες να απαλλαγείς από το άγχος και τον φόβο που προκαλούν οι σφήκες όταν θες να κάτσεις στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου, σημαντικό ρόλο παίζουν τα λουλούδια που θα φυτέψεις εκεί.

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά λουλούδια που απωθούν αυτά τα έντομα. Μαθαίνεις ποια είναι στην παρακάτω λίστα και δεν θα ξανακούσεις τον ύποπτο ήχο (zzz) που θα σε κάνει να σηκωθείς έντρομη από τον καναπέ.

Γεράνι

Η χαρακτηριστική μυρωδιά που απελευθερώνουν τα φύλλα αυτού του καλοκαιρινού φυτού -όταν τα ακουμπήσεις ή όταν είναι φυτεμένα σε ιδιαίτερα ζεστό και ηλιόλουστο σημείο- είναι ανυπόφορη για τις σφήκες. Αυτές οι τελευταίες έχουν εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση. Σύμφωνα με το Experimental Perfume Club, το γεγονός αυτό, πιθανότατα οφείλεται στις χημικές ουσίες που έχει το λάδι τους.

Φλησκούνι

Το δυνατό άρωμα μέντας που αναδίδεται από το ανθεκτικό φλησκούνι -ειδικότερα όταν αυτό τριφτεί- είναι ό,τι χειρότερο για τις σφήκες, αλλά και πολλά άλλα έντομα. Απλά δεν το αντέχουν.

Λουλούδια Vs Σφήκες: Κατιφές

Οι κατιφέδες, ένα από τα πιο όμορφα, καλοκαιρινά λουλούδια που αγαπούν τον ήλιο και τη ζέστη, έχουν ένα έντονο και ιδιαίτερα «πικάντικο» άρωμα, ικανό να κρατήσει τις σφήκες μακριά από τον εξωτερικό σου χώρο.