ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ο Asaf Avidan θα σου χαϊδέψει την ψυχή, με φόντο το Ηρώδειο

Colin Young-Wolff /Invision/AP

Γιατί αγαπάμε αλήθεια τη μουσική; Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή; Τι απολαμβάνουμε τελικά στις συναυλίες; Παρόλο που ενδεχομένως να απευθύνω μια προσωπική ερώτηση, τολμώ να επιχειρήσω να την απαντήσω: το συναίσθημα που μας δημιουργεί. Και μιλώντας για συναίσθημα, οφείλω να χρησιμοποιήσω ένα ονοματεπώνυμο, αυτό του Asaf Avidan.

O Asaf Avidan είναι ένας τραγουδοποιός από το Ισραήλ. Εκτός από αυτό το σύντομο bio που θα μπορούσες να βρεις και με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο Asaf Avidan είναι ταυτόχρονα και ένας καλλιτέχνης που μπορεί με τη φωνή του να γεμίσει τα μάτια σου. Τον έχω δει τρεις φορές σε live εμφανίσεις του στην Ελλάδα και σίγουρα ανυπομονώ για την επόμενη, στο Ηρώδειο, την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου. O Asaf έχει έρθει σε αυτόν τον κόσμο για να κάνει το βίωμά του μουσική, να τραγουδά κι εμείς να ανατριχιάζουμε και να κλαίμε.

Οι συναυλίες του Asaf Avidan θυμίζουν ιεροτελεστίες. Μυσταγωγίες για όλους όσοι επέλεξαν εκείνο το βράδυ να ενώσουν την καρδιά τους με τη φωνή του καλλιτέχνη, που βγαίνει αλώβητη από το μεγαλύτερο δράμα, εκείνο που σε πονά και στη συνέχεια σε λυτρώνει και σε διαμορφώνει. Κάπως έτσι είναι και το συναισθηματικό rollercoaster όταν τον ακούς να ερμηνεύει, πονάς με τον λυγμό που συνοδεύει τις νότες και αγαλλιάζεις ξανά με κάθε φινάλε του. Αδιέξοδα διλήμματα βρίσκουν απάντηση, η μοναξιά παύει να σε αποτελειώνει και οι ραγισμένες καρδιές μαθαίνουν και πάλι ν’ αγαπούν. Αυτός είναι ο Asaf Avidan και τα τραγούδια του, υπόσχονται να σου χαϊδέψουν την ψυχή.   

«Μου είπατε “ευχαριστώ” για τα τραγούδια μου, αλλά τα τραγούδια μου είναι πολύ προσωπικά, τα γράφω τις στιγμές που νιώθω πολύ εγωκεντρικά! Τα γράφω για τους δικούς μου εγωιστικούς λόγους, για να ανακαλύψω κάτι που να βγάζει νόημα, για να μπορώ να αντέχω τον εαυτό μου και να συμβιώνω μαζί του. Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται! Βρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί και εγώ βγάζω τα εσώψυχά μου μπροστά σας, τους πιο μύχιους φόβους μου, και τους μοιράζομαι μαζί σας. Και συμβαίνει το εξής: όλα αυτά σαν να εξατμίζονται, να μαζεύονται ψηλά και να γίνονται σύννεφα, μετά βροχή που πέφτει πάνω στον καθένα σας, στις πεδιάδες και στις κορυφές σας, σε κάθε ξεχωριστή πτυχή, βρίσκοντας τις μυστικές σπηλιές σας. Αντηχεί σε κάθε ψυχή ξεχωριστά με διαφορετικό, αλλά μαγικό τρόπο, «πιάνοντας» τα όνειρα και τις ελπίδες, τους φόβους και τις αγάπες, τις προσδοκίες και τις αποτυχίες σας!», έλεγε ο Asaf Avidan, ενώ καθόταν μπροστά από ένα πιάνο στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στο κέντρο της Αθήνας.

3 λόγοι για να μην δεις τον Asaf Avidan live στο Ηρώδειο

Αν προτιμάς συνηθισμένες εκδηλώσεις που δεν τις θυμάσαι την επόμενη μέρα

Αυτό δεν θα συμβεί με τον Asaf, ειδικά όταν ανέβει στην ιστορική σκηνή του Ηρώδου Αττικού. Τα διαπεραστικά του φαλτσέτα θα γεμίσουν απ’ άκρη σ’ άκρη το αρχαίο θέατρο και -πίστεψέ με- κανείς δεν θα φύγει από εκεί ακριβώς όπως ήρθε. Έρωτες αρχίζουν, τελειώνουν και ξαναγεννιούνται πάντα με φόντο τη μαγευτική μουσική του.

Αν θες να μιλάς με τον διπλανό σου αντί να βλέπεις το live

Παρόλο που είναι σπουδαία επιλογή για ραντεβού, μην περιμένεις να ανοίξεις διάλογο, ενώ ακούς τον Asaf Avidan να ερμηνεύει. Δεν θα μπορείς να πάρεις τα μάτια σου πάνω από τον καλλιτέχνη που αδειάζει την ψυχή του στη σκηνή. Τις στιγμές που ερμηνεύει, δεν μπορείς απλά να τις προσπεράσεις. Η αληθινή ζωή, δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο καθηλωτική.

Αν δεν σου αρέσει η Janis Joplin και ο Jeff Buckley

H φωνή του Asaf Avidan είναι δύσκολο να περιγραφεί, αλλά έχει γραφτεί ότι θυμίζει θρύλους σαν την Janis Joplin, τη Nina Simone και τον Jeff Buckley. Το ανδρόγυνο παιχνίδι με τη φωνή του και η μοναδική γεμάτη ευαισθησία χροιά του, τον καθιστούν ανάμεσα σε εκείνους τους καλλιτέχνες που δεν χρειάζεται συστάσεις όταν τον ακούσεις στο ραδιόφωνο. Ξέρεις πως είναι εκείνος, κι αμέσως δυναμώνεις την ένταση για να ξαναζήσεις το ταξίδι μαζί του.

Ο Asaf Avidan θα δώσει μία μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου. Για εισιτήρια, κλικ εδώ.