ΠΟΛΗPOP

3 κήποι για exotic βόλτες, καφέ, ποτό και φαγητό

Όσο περισσότερο μπαίνουμε βαθύτερα στον Μάιο, τόσο περισσότερο μπασταρδεύεται η άνοιξη και θυμίζει καλοκαίρι. Είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που οι εποχές μπορεί να μπλέκονται μεταξύ τους, μα στο τέλος της ημέρας δεν έχει και καμία σημασία. Η πόλη είναι πάντα όμορφη μόλις ο ήλιος αρχίζει να τη λούζει για τα καλά και αποφασίσει να «κατεβάσει τα καλοκαιρινά της».

Ξέρω τι σκέφτεσαι. Πόσο ακόμα να κλειστούμε σε μπαρ και εστιατόρια; Φτου ξελευθερία. Ήρθαν οι μέρες του φωτός και μαζί μ’ αυτές, ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για κήπους, αυλές και ταράτσες (έρχονται κι αυτές σύντομα) που θα φιλοξενήσουν την ανάγκη σου για βόλτα, καφέ, γλυκό, ρομάντσο, χορό, φαγητό και παιχνίδι στην πόλη. 

Ο πιο ιστορικός, αθηναϊκός κήπος, είναι ένα all day bistro που ακούει στο όνομα Black Duck Garden. Όταν το 1836 ο Όθωνας και η Αμαλία εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Μουσείο Αθηνών, η βασίλισσα ανέλαβε τη φροντίδα του κήπου. Ο αστικός θρύλος λέει πως φύτεψε στον κήπο αυτό έναν φοίνικα για να ανθίσει συμβολικά, όπως τότε θα άνθιζε και η βασιλεία στην Ελλάδα. Αυτό δεν πήγε πολύ καλά για το δεύτερο σκέλος της πρότασης, αλλά ο φοίνικας της Αμαλίας υπάρχει ακόμα, κρυμμένος ανάμεσα στα τραπέζια του Black Duck Garden, στο κομμάτι εκείνου του ίδιου κήπου που έχει παραμείνει ζωντανό και ανθοφορεί.

Εδώ μπορείς να πιεις καφέ ή ποτό, αλλά και να φας ό,τι τραβάει η όρεξή σου από το all day menu. Εμείς δοκιμάσαμε την πολύ ελαφριά και ισορροπημένα τυρένια κρεμα mascarpone με crumble βρώμης και σιρόπι espresso.

Black Duck Garden, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα

Ανεβαίνουμε βόρεια και πάμε στη Νέα Ερυθραία. Το ταξίδι δεν είναι μόνο χιλιομετρικό, αλλά περισσότερο στον χρόνο, αφού θα πάμε για φαγητό στον Γάκια. Αυτό το καφενείο-μεζετζίδικο, θυμίζει παλιό μπακάλικο και φιλοξενεί στα τραπέζια της αυλής του παρέες που έχουν έρθει για να φάνε νόστιμους παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες, όπως εκείνοι που τρώγαμε παλιά. Πάρε στη μέση σαγανάκι, κολοκυθοκεφτέδες, πιπεριές γεμιστές, φρέσκιες πατάτες, μοσχαράκι, τηγανιά κοτόπουλο και απόλαυσε τη συντροφιά της παρέας σου και του κρασιού.

Extra tip: Κάνε οπωσδήποτε κράτηση. Τα τραπέζια εδώ είναι περιζήτητα, καθότι πολύ οικονομικά.

Καφενείον Γάκιας, Ευαγγελίστριας & Κρήνης, Νέα Ερυθραία

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους, αν και δεν θα το περίμενες, βρίσκεται στο Χαϊδάρι. Είναι ανοιχτός στο κοινό από το 1975 και πέρα από ένα ειδυλλιακό μέρος για περπάτημα, μας φέρνει σε επαφή με τον φυτικό πλούτο του πλανήτη, ενώ βοηθά και στην προστασία σπάνιων και απειλούμενων φυτών. Εδώ θα βρεις περισσότερα από 2500 είδη αυτοφυών και εξωτικών φυτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, σε ένα σκηνικό που θα σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι ακόμα στην Αθήνα. Ο κήπος είναι τεράστιος και χωρισμένος σε 6 τμήματα:

Το Ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.

Ο Ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.

Ο Δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.

Το Οικονομικό τμήμα με τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.

Το Φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.

Το Συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής. Λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ για την είσοδό σου θα πρέπει να έχεις βγάλει ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήριο από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι