ΣΠΙΤΙ

3 dos και 3 don’ts για το σωστό ξεπάγωμα τροφών

Unsplash

Αν υπήρχαν πράγματα που δεν γνώριζες για την κατάψυξη και το ξεπάγωμα των τροφών, αυτή η περίοδος σε αναγκάζει να μάθεις. Αυτές τις μέρες ειδικότερα, χρειάζεται να ξέρουμε βασικές πληροφορίες για τη σωστή απόψυξη των τροφών, εφόσον έρχεται και το Πάσχα.

Η κατάψυξη γεμίζει με κρέατα, θαλασσινά αλλά και λαχανικά που θες να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ώστε να μην χρειάζεσαι να πηγαίνεις συνέχεια σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις όταν θέλεις να ξεπαγώσεις τροφές για να τις μαγειρέψεις. Για την ακρίβεια, 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις και 3 που απαγορεύονται στο ξεπάγωμα.

3 dos στο ξεπάγωμα

Πρώτα στο ψυγείο

Η κίνηση που μπορείς να κάνεις το προηγούμενο βράδυ όταν θες να μαγειρέψεις την επόμενη μέρα. Είναι must, ειδικά για τις τροφές με πρωτεΐνη, όπως τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Αν τα αφήσεις έξω, επιτρέπεις στα βακτήρια να τραφούν. Όσο μεγαλύτερη σε μέγεθος η τροφή, τόσο περισσότερο χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο.

Μπολ με κρύο νερό

Το tip για εκείνους που δεν θυμούνται να ξεπαγώσουν το φαγητό από την προηγούμενη μέρα. Το βγάζεις από την κατάψυξη 1-3 ώρες πριν το μαγειρέψεις. Το βάζεις σε ένα μπολ με κρύο νερό, το οποίο αλλάζεις κάθε μισή ώρα. Επίσης, πρέπει να είναι σε πλαστική ή αδιάβροχη συσκευασία.

Κατευθείαν για μαγείρεμα

Αν δεν έχεις χρόνο και βιάζεσαι, είναι ασφαλές να μαγειρεύεις κατεψυγμένες τροφές. Απλώς να θυμάσαι ότι θα σου πάρει επιπλέον χρόνο. Αν το βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων, φρόντισε να το μαγειρέψεις με το πού θα το βγάλεις από μέσα.

3 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις

Όχι καυτό νερό στις τροφές

Όταν βάζεις παγωμένη τροφή κάτω από το καυτό νερό, αυξάνεται απότομα η θερμοκρασία και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.

Προσοχή στη θερμοκρασία

Αν το ξεπαγώνεις για να το μαγειρέψεις, πρέπει να τσεκάρεις ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία. Η επικίνδυνη ζώνη είναι από 4 έως 60 βαθμούς Κελσίου, γιατί εκεί τρέφονται κυρίως τα βακτήρια. Ιδανικά, φρόντισε η θερμοκρασία να είναι κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου.

Μην μαγειρεύεις τρόφιμα που ξέχασες έξω

Οι τροφές με πρωτεΐνη δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα εκτός, εξαιτίας των βακτηρίων που αναπτύσσονται. Δεν είσαι σίγουρη για το αν πρέπει να καταναλωθεί; Πέτα το.