ΣΙΝΕΜΑ

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ και τα νέα δεδομένα

Τα καλά νέα για τον Σεπτέμβριο είναι ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας θα λάβουν χώρα κανονικά και θα εγκαινιάσει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα σεζόν. Ραντεβού στις αίθουσες από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

«Όταν και η τελευταία προβολή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρωθεί για φέτος, ο κινηματογράφος και ο πολιτισμός θα έχουν προσφέρει το δικό τους αντίδοτο. Θα έχουν νικήσει την εσωστρέφεια και την ανασφάλεια, θα έχουν διώξει μακριά την καταστροφολογία και την κατήφεια και θα έχουν θωρακίσει τους θεατές με συναρπαστικές νέες εικόνες και μεγάλα αποθέματα αισιοδοξίας: απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουμε. Εύχομαι σε όλους ασφαλείς και αξέχαστες προβολές», ανακοίνωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λουκάς Κατσίκας.

Οι νέοι κανονισμοί και μέτρα στις Νύχτες Πρεμιέρας

Οι φετινές αλλαγές, που ακολουθούν τα νέα δεδομένα, είναι ότι το φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο σε χειμερινές αίθουσες. Έχεις τη δυνατότητα να δεις ταινίας στον Δαναό 1, στο Odeon Όπερα 1 και Ιντεάλ αλλά στους θερινούς κινηματογράφους Ριβιέρα, Στέλλα, Λαίς, Τριανόν και στην Τεχνόπολη.

Θα υπάρχει θερμομέτρηση στην είσοδο και όποιος ξεπερνά τους 37,2 βαθμούς Κελσίου, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος και θα του επιστρέφονται τα χρήματα. Δεν θα υπάρχει διάλειμμα στις ταινίες, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλες τις αίθουσες. Η προσέλευση του κοινού πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έναρξη ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος αφότου ξεκινήσει η ταινία. Στους θερινούς κινηματογράφους Λαίς, Ριβιέρα και Στέλλα, οι θέσεις δεν θα είναι αριθμημένες. Στο Τριανόν και την Τεχνόπολη θα είναι. Στις αίθουσες Δαναός 1, Ιντεάλ και Όπερα 1, θα υπάρχουν ακυρωμένες θέσεις με ειδική σήμανση από το Φεστιβάλ. Η έξοδος του κοινού θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με τις οδηγίες των ταξιθετών/ριών και ανά σειρά θέσεων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Μπες εδώ και βρες αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Μπορείς να προμηθευτείς κανονικά το εισιτήριό σου ή κάρτα διαρκείας μέσω του viva.gr, των φυσικών σημείων πώλησης αλλά και τους κινηματογράφους. Μέσα από την πλατφόρμα του φεστιβάλ, μπορείς να ενημερωθείς και για την ψηφιακή παρακολούθηση συγκεκριμένων ταινιών. Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία “Nomadland”, η οποία απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Μισέλ Δημόπουλο, που έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τη Πάμελα Χάτσινσον, κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου, τον ηθοποιό Χρήστο Στεργιόγλου, την κινηματογραφική επιμελήτρια Όλια Βερροιοπούλου και την κινηματογραφική ερευνήτρια Αναστασία Λουκόβνικοβα. Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι οι: Gagarine, Φρονιμίτης, Make Up, Η μικρή μου αδελφή, Παραμύθια με άσχημο τέλος, Μεταξύ ανδρών, Σε κουβαλώ πάντα μέσα μου, Ήχος από Μέταλλο, 16 φορές Άνοιξη, Φτερά στον άνεμο, Αυτό δεν είναι ταφή, είναι Ανάσταση, Γιοσεπ και Αύγουστος.

Ελληνικές Ταινίες Μικρού Μήκους

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Φεστιβάλ κάθε χρόνο, είναι οι Ελληνικές Μικρές Ιστορίες. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των συμμετοχών ξεπερνά τον προηγούμενο και υπάρχει αρκετά μεγάλο υλικό από νέους δημιουργούς. Οι ταινίες που θα προβληθούν φέτος ανέρχονται στις 47 και η νέα προσθήκη είναι η αύξηση του χρηματικού επάθλου. Τα βασικά βραβεία είναι η Χρυσή και η Αργυρή Αθηνά. Η κριτική επιτροπή για το 2020 αποτελείται από την Πρόεδρο Αντουανέττα Αγγελίδη, τον Άκη Γουρζουλίδη, τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τη Σοφία Μιχαηλίδου και την Αγγελική Παπούλια.

Η νέα κατηγορία “Talents 2020” στις Νύχτες Πρεμιέρας

H Nespresso και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεργάστηκαν στο Nespresso Talents 2020, έναν διεθνή κινηματογραφικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που έχει στόχο να αναδείξει εξαιρετικά ταλέντα από όλον τον κόσμο, ο οποίος διοργανώθηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Το φετινό θέμα, «Ενάρετοι Κύκλοι», ενέπνευσε δημιουργούς από όλον τον κόσμο και απέκτησε απήχηση μέσα από τους τοπικούς διαγωνισμούς σε 11 χώρες. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον βραβευμένο σεναριογράφο και σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, τον αρχισυντάκτη του cinemagazine.gr Πάνο Γκένα και τη σχεδιάστρια μόδας Βάσια Κωσταρά.