ΘΕΑΤΡΟ

25 παραστάσεις που εάν έχασες πέρυσι μπορείς να δεις αυτό το φθινόπωρο

Ελίνα Γιουνανλή

Το φθινόπωρο στα θέατρα της Αθήνας δεν σημαίνει μόνο νέες παραστάσεις που θα δεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Σημαίνει ότι έχεις μία ακόμα ευκαιρία να δεις θεατρικές παραστάσεις που επαναλαμβάνονται μετά την επιτυχία των περασμένων ετών. Θεατρικές παραστάσεις που δεν μπόρεσες να κλείσεις εισιτήριο λόγω των απανωτών sold out, άλλες για τις οποίες έχεις ακούσει τα καλύτερα λόγια απ’ όποιον πήγε αλλά δεν κατάφερες να βρεις τον χρόνο να δεις κι εσύ, παραστάσεις που αμέλησες να δεις και το μετάνιωσες αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν τη σεζόν τους. Το θεατρικό φθινόπωρο στην Αθήνα σού δίνει μια 2η ευκαιρία. Μην τη χάσεις.

25 παραστάσεις σε επανάληψη που αξίζει να δεις το φθινόπωρο

Δίκη

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο Ελίνα Γιουνανλή

Μετά από τις συνεχείς εξαντλήσεις εισιτηρίων επί έναν ολόκληρο χρόνο, η Δίκη του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, επιστρέφει στο Θέατρο ARK για δεύτερη σεζόν, από τον Οκτώβριο του 2026.

Η παράσταση, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον ρόλο του Γιόζεφ Κ., επαναφέρει στη σκηνή ένα από τα πλέον ανήσυχα και διεισδυτικά έργα του 20ού αιώνα: έναν κόσμο όπου η κατηγορία προηγείται της απόδειξης, η ενοχή προηγείται της πράξης και η εξουσία, αδιάκοπα παρούσα, δρα με όρους αόρατους. Στο σύμπαν του Κάφκα, το άτομο βρίσκεται εκτεθειμένο απέναντι σε έναν μηχανισμό ακατανόητο, που δεν παύει ωστόσο να το παρακολουθεί, να το πιέζει ασφυκτικά και τελικά να το εγκλωβίζει.

Στη Δίκη, ο Γιόζεφ Κ. συλλαμβάνεται χωρίς να γνωρίζει το αδίκημά του. Του επιτρέπεται να συνεχίσει τη ζωή του, όχι όμως και να την ορίζει. Γύρω του, πρόσωπα, θεσμοί και περιστάσεις συνθέτουν ένα πλέγμα αβεβαιότητας και ασφυκτικού ελέγχου, μέσα στο οποίο η αναζήτηση της αλήθειας μετατρέπεται σταδιακά σε βίωμα διάλυσης. Ο Κάφκα συλλαμβάνει με οξυδέρκεια ένα τοπίο όπου η δικαιοσύνη απομακρύνεται, η διαφάνεια εκλείπει και η ελευθερία γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη.

Στη σκηνή, μαζί με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, εμφανίζονται οι Εβίτα Αγαΐτση, Αλέξης Βιδαλάκης, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Καζής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Σωτήρης Τσακομίδης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης και Κώστας Phoenix.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Ark

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη- Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και τις 21:00 και Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια εδώ.

Ο Κύριος Ζυλ

Μια νέα, σύγχρονη σκηνική ανάγνωση, μεταγραφή της εμβληματικής Δεσποινίδος Τζούλιας του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, έρχεται ξανά στο Θέατρο Πόρτα, από 20 Οκτωβρίου, με τον Γιάννη Καράμπαμπα, τον Νίκο Κοσώνα και τη Θεόβη Στύλλου.

Στο επίκεντρο της παράστασης, Ο Κύριος Ζυλ, βρίσκεται η εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ, έναν νεαρό αριστοκράτη, και τον Ζαν, τον υπηρέτη του – μια σχέση όπου η έλξη, η επιθυμία και ο ανταγωνισμός μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας. Μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα (από θηλυκό σε αρσενικό, Ο Κος Ζυλ προσεγγίζει, με νέα ματιά, την ανάγκη για κυριαρχία και επιβίωση, σε μια μεταγραφή του κλασικού έργου, όπου τίποτα δεν μένει σταθερό και κάθε επιλογή έχει κόστος.

Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Πόρτα

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Εισιτήρια εδώ

Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο Δομνίκη Μητροπούλου

Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης. Από τις 5 Οκτωβρίου, η υπαρξιακή κωμωδία της Φωτεινής Αθερίδου, σε σκηνοθεσία του Προμηθέα Αλειφεροπούλου, θα ξανασυναντήσει το κοινό για να χαρίσει και πάλι άφθονο γέλιο, μέσα από μία καταιγίδα σκέψεων, λέξεων και νεύρων. Επί σκηνής η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, στον κεντρικό ρόλο της Αγάπης, μαζί με τον Μιχάλη Τιτόπουλο και τη Φωτεινή Αθερίδου να αλλάζουν ρόλους με καταιγιστικό ρυθμό.

Η Αγάπη προσπαθεί απλώς να επιβιώσει. Σε δουλειές που στραβώνουν, σε σχέσεις που μπλέκουν, σε σώματα που δεν συνεργάζονται, σε μυαλά που δεν το βουλώνουν ποτέ. Απ’ τη σκηνή περνούν σαν φλας οι άνθρωποι που τη διαμόρφωσαν — γονείς, φίλοι, έρωτες, ψυχολόγοι και θεραπευτές, οδηγώντας την Αγάπη, μέσα από φόβο και παράνοια, στην Εντατική.

Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου δεν ζητά άδεια, δεν φιλτράρει τίποτα και δεν υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι μια παράσταση για το άγχος, τις κρίσεις, τις εμμονές, τις συγκρίσεις, το θεϊκό σεξ, το φρικτό σεξ, τα χάπια για την ακμή και την παρακμή. Χωρίς φίλτρα. Χωρίς προστατευτικά. Με χιούμορ που τσιμπάει και με τρυφερότητα που φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Ιλίσια- Βολανάκης

Παράστασεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Εισιτήρια εδώ.

Μένγκελε

Το έργο του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη, επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ για 7 μοναδικές παραστάσεις από 8 Οκτωβρίου – 17 Οκτωβρίου.

Ένα καθηλωτικό έργο που ακολουθεί τους κανόνες του ψυχολογικού θρίλερ, με απρόβλεπτες ανατροπές και ανατριχιαστικές προεκτάσεις για τη φύση του ανθρώπου, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Νάσιο και Εύα Πιάδη, ενώ τη ζωντανή μουσική επιμέλεια (Live Textures) υπογράφει ο Orestis.

Σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο ηλεκτροκίνητου τρένου, ένας διοικητικός υπάλληλος και μια υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας — 2 άγνωστοι μεταξύ τους — μοιράζονται το ίδιο κουπέ. Μια ξαφνική διακοπή ρεύματος τους οδηγεί σε ένα παιδικό παιχνίδι ρόλων: εκείνος γίνεται ο διαβόητος «Άγγελος του Θανάτου» Γιόζεφ Μένγκελε, ενώ εκείνη η Εσθήρ, εγγονή μιας Εβραίας επιζήσασας από τα πειράματά του.
Το παιχνίδι όμως σύντομα ξεπερνά τα όρια. Μήπως οι 2 «παίκτες» δεν υποδύονται απλώς, αλλά αποκαλύπτουν μια τρομακτική αλήθεια; Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν όταν παίζουν με την Ιστορία, την ηθική και την ίδια την ανθρώπινη φύση;

Πάραστάσεις: 8, 9, 10, 11, 15, 16 και 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο ΠΛΥΦΑ

Ώρα έναρξης: Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00 / Σάββατο και Κυριακή: 20:00

Εισιτήρια εδώ.

Η Φώκια

Ο μονόλογος του Μάνου Θηραίου, Η Φώκια, επιστρέφει για 2ο χρόνο στο Θέατρο Άβατον με τον Βλάση Πασιούδη να τον ερμηνεύει μοναδικά.

Ένας πατέρας και ο τριών μηνών γιος του σε μία παραλία, κάποιο φθινοπωρινό δειλινό. Μπροστά στη θάλασσα που μένει πάντα ίδια και που με κάθε κύμα της ξεβράζει μνήμες και στιγμές μιας ολόκληρης ζωής, εκείνος ξετυλίγει το κουβάρι που τον οδήγησε μέχρι εκεί, δίνει υποσχέσεις, συναντά όσους αγάπησε και όσους τον αγάπησαν και βιώνει ξανά έρωτες, απορρίψεις, θυμό και σφάλματα, αναζητώντας τη δύναμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Ο Μάνος Θηραίος και ο Βλάσης Πασιούδης συναντιούνται ξανά μετά τις Λέξεις των Άλλων σε έναν παραληρηματικά αποκαλυπτικό μονόλογο για όλα όσα δεν κατορθώσαμε, όσα αφήσαμε να κυλήσουν μακριά, όσα λάθη διεκδικήσαμε και για όλα όσα δεν τολμήσαμε να γίνουμε.

Τα διαδοχικά «τότε» συναντούν το «τώρα» χωρίς συγκεκριμένη σειρά, σαν τις εικόνες και τα στιγμιότυπα που αναδύονται από το μυαλό του, όσο ο ήλιος δύει αργά απέναντί του, φωτίζοντας τα χρώματα στα χαλίκια μαζί με τις αναμνήσεις και τα πρόσωπα που τον συνόδευσαν. Σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον νεογέννητο γιο του, ανακαλύπτει τις αλήθειες που έκρυβε ακόμη και από τον εαυτό του μέχρι τότε, σε ένα αέναο ταξίδι ενηλικίωσης από τα χρόνια που εκείνος έστεκε απέναντι από τη σκιά του δικού του πατέρα, έως το σήμερα όπου καλείται να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, χωρίς άλλες σκιές.

Πρεμιέρα: Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 21:30 στο Θέατρο Άβατον

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:30

Εισιτήρια εδώ.

Ιεροτελεστία

Η Ιεροτελεστία του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και δραματουργού Guillaume Poix, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, επιστρέφει από την 1 Οκτωβρίου στη Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Κτηρίου Τσίλλερ. Μια παράσταση για τη θνητότητα, την απώλεια και ταυτόχρονα μία παρέλαση ανθρωπινότητας, μια γιορτή της ζωής.

Αντλώντας έμπνευση από 300 συνεντεύξεις που πάρθηκαν μεταξύ 2020 και 2021, μια περίοδο αυξημένης συλλογικής μοναξιάς, ο Guillaume Poix γράφει την Ιεροτελεστία (Un Sacre), σε μια ιδέα της Γαλλίδας σκηνοθέτριας θεάτρου και όπερας Lorraine de Sagazan, υφαίνοντας ένα χρονικό απώλειας που – μέσα από «μικρές» ιστορίες ανθρώπων – καταλήγει στη «μεγάλη» Ιστορία της ανθρωπότητας. Μια Ιστορία, η οποία σήμερα μοιάζει να τρέχει με τρόπους που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Μια Ιστορία που σήμερα πλήττεται από άλλες κρίσιμες απώλειες: της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων, της ενσυναίσθησης, της δικαιοσύνης.

Η Ιεροτελεστία, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, ακολουθεί τη λογική συνεντεύξεων του συγγραφέα, προσθέτοντας στο τελικό αποτέλεσμα και τρεις νέες ιστορίες εμπνευσμένες από την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων, γραμμένες από την τακτική συνεργάτιδα του σκηνοθέτη, Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου.

Παίζουν: Ελευθερία Αγγελίτσα, Χαράλαμπος Αθανασόπουλος, Ειρήνη Δάμπαση, Γιώργος Εξακοΐδης, Κωνσταντίνος Κρομμήδας, Θάνος Μαγκλάρας, Χρήστος Τζον Μούσλλι, Μαρία Μπαγανά, Ανδρέας Νάτσιος, Ηλίας Σγουραλής, Θεοδώρα Τζήμου, Θωμάς Τσακνάκης, Γιώργος Χριστοδούλου

Πρεμιέρα: Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2026 στις 20:30 στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου- Κτήριο Τσίλλερ

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη- Σάββατο στις 20:30

Εισιτήρια εδώ.

Οι μικρές ταπεινώσεις

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο

Μετά τον περσινό επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, οι Μικρές Ταπεινώσεις των Πάνου Παπαδόπουλου και Νεφέλης Φασούλη επιστρέφουν στη σκηνή του Baumstrasse από τις 12 Οκτωβρίου και για 11 συλλεκτικές παραστάσεις.

Μια τρυφερή και μοναδική παράσταση έρχεται ξανά αυτή τη σεζόν. Ένα ημερολόγιο ενός ανθρώπου που καταγράφει μέρα προς μέρα τη ζωή του, δυο μουσικοί, η Νεφέλη, ο Πάνος και όλες οι μικρές ταπεινώσεις της ζωής.

«Ένα ημερολόγιο του παππού μου Νίκου, στάθηκε σαν αφορμή για να φτιάξουμε με τη Νεφέλη αυτή την παράσταση. Η λεπτομερής καταγραφή των περιστατικών της καθημερινότητας του, μέσα από την ευγενική του ματιά, με κάνει να σκέφτομαι πόσο πολύπλοκος και όμορφος μηχανισμός είναι στο βάθος του ο άνθρωπος.

Με τη ξεχωριστή γραφή της Λένας Κιτσοπούλου και δύο εξαιρετικούς μουσικούς επί σκηνής, τον Κωστή Χριστοδούλου και τον Κίμωνα Καρούτζο, θα επιχειρήσουμε να εκφράσουμε όλα εκείνα τα “σ’ αγαπώ” που δεν τολμήσαμε να εκμυστηρευτούμε στην ώρα τους», γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Baumstrasse

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00

Εισιτήρια εδώ.

Ο Αρχιτέκτων

Η σουρεαλιστική κωμωδία της Φώφης Τρέζου σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, επιστρέφει για 2η χρονιά στο Θέατρο 104 τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Ένας αρχιτέκτονας παραδίδει σε ένα ζευγάρι το σπίτι που έχει σχεδιάσει για εκείνους. Δεν πρόκειται όμως για έναν απλό χώρο κατοίκησης, αλλά για ένα απολύτως ελεγχόμενο σύστημα: ένα σπίτι-σύνθεση, με αυστηρές αναλογίες, συγκεκριμένες διαδρομές, επιτρεπόμενες στάσεις και απαγορευμένες κινήσεις.

Καθώς το ζευγάρι προσπαθεί να ζήσει μέσα στο σπίτι, να μετακινήσει έπιπλα, να καθίσει, να φιληθεί, να ξεκουραστεί, ο Αρχιτέκτονας παρεμβαίνει διαρκώς. Διορθώνει, απαγορεύει, επιβάλλει. Κάθε ανθρώπινη ανάγκη θεωρείται παραβίαση της αρμονίας. Κάθε μικρή αλλαγή αντιμετωπίζεται ως απειλή για τη συνοχή του χώρου.

Σταδιακά αποκαλύπτεται ότι ο Αρχιτέκτονας δεν έχει απλώς σχεδιάσει το σπίτι: έχει δεθεί υπαρξιακά μαζί του. Πιστεύει πως το σπίτι ζει, αναπνέει, θυμάται και αμύνεται. Οι άνθρωποι, αντίθετα, είναι ασταθείς, μεταβαλλόμενοι, αναξιόπιστοι. Αλλάζουν βάρος, στάση, επιθυμίες· κι αυτή η αλλαγή, για τον ίδιο, ισοδυναμεί με καταστροφή.

Το ζευγάρι, παγιδευμένο σε έναν χώρο που δεν τους ανήκει πραγματικά, προσπαθεί να αντιδράσει, να ξεφύγει, ακόμη και να καταστρέψει το σπίτι για να σωθεί. Όμως ο Αρχιτέκτονας εμφανίζεται παντού, σαν φάντασμα δεμένο με το μπετόν, ανίκανος να εγκαταλείψει το δημιούργημά του. Η σύγκρουση κορυφώνεται βίαια…..

Ένα έργο υπαρξιακό, πολιτικό και βαθιά ανθρώπινο.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 21:15 στο Θέατρο 104- Black Box

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Εισιτήρια εδώ.

Kontakthof

Μετά τη θριαμβευτική της πορεία τη φετινή θεατρική περίοδο, το Kontakthof της Pina Bausch επιστρέφει, για 2η χρονιά, από 9 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, σε σύμπραξη με το Pina Bausch Foundation.

Η σκηνική αυτή αναβίωση τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Josephine Ann Endicott, μέλους της αρχικής διανομής του 1978 και επί χρόνια βοηθού της Pina, και του Δάφνι Κόκκινου, μέλους του Tanztheater Wuppertal και βοηθού της Pina από το 1993, σε συνεργασία με την Anne Martin — επίσης μέλος της αρχικής διανομής — και τον Scott Jennings, διευθυντές προβών του Foundation. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με 22 ξεχωριστούς ερμηνευτές και ερμηνεύτριες από την Ελλάδα, 21 έως 55 χρόνων, που επιλέχθηκαν ειδικά για αυτή την παραγωγή.

Το Kontakthof παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στην Όπερα του Wuppertal και αποτελεί ορόσημο της πρώιμης περιόδου της Bausch και κομβικό παράδειγμα της συνεργασίας της με τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Rolf Borzik, ο οποίος διαμόρφωσε την εικαστική γλώσσα του θιάσου εκείνα τα καθοριστικά χρόνια. Το έργο συνεχίζει να περιοδεύει μέχρι σήμερα, συχνά και με διαφορετικές γενιές: το 2000 με το «Κυρίες και Κυρίους άνω των 65 ετών» και το 2008 με εφήβους ηλικίας από 14 έως 18 ετών – κάθε φορά θέτοντας εκ νέου το ερώτημα τι σημαίνει «επαφή» σε διαφορετικές ηλικίες.

Παίζουν: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Αλέξανδρος Βαρδαξιόγλου, Βίκυ Βολιώτη, Κατερίνα Γεβετζή, Δημήτρης Γεωργιάδης, Μαριλένα Δάρα, Δάφνη Δρακοπούλου, Νίκος Ζιόζιαρης, Ναταλία Καλογεροπούλου, Δημήτρης Κολλιός, Μελίνα Κόντη, Νίκος Κουσούλης, Νίκος Λεκάκης, Δημήτρης Μανδρινός, Ιωάννης Μπαστας, Αλεξάνδρα Οσπίτση, Εβίνη Παντελάκη, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Έλσα Σίσκου, Βασιάνα Σκοπετέα, Σάνια Στριμπάκου, Μαρία Χανδρινού.

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2026 στις 20:00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου- Κτήριο Τσίλλερ

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 18:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00

Εισιτήρια εδώ.

Πέρσες, του Αισχύλου

Από τις 29 Δεκεμβρίου 2025 μέχρι τις 22 Απριλίου 2026 -για 20 παραστάσεις- η σκηνή του Θεάτρου Φούρνος μεταμορφώθηκε σε ένα «παρεκκλήσι», μια κρύπτη πλάι στον τάφο του Δαρείου, εκεί όπου ο πρωταγωνιστής γίνεται ο ίδιος μια γέφυρα στο βασίλειο των νεκρών, στους εφιάλτες των ζωντανών, στα πάθη στους αιώνες των ανθρώπων. Από τις 14 Οκτωβρίου 2026 και για 8 ακόμη παραστάσεις, κάθε Τετάρτη, ο Φαίδων Καστρής θα συνεχίσει στον ίδιο χώρο την Λειτουργία, Δέηση κι Ακολουθία των Παθών των Περσών.

Μια παράσταση «λειτουργία», μια επιμνημόσυνη δέηση όπου ο ηθοποιός-μύστης-ιερέας-κοσμοναύτης στο χρόνο, ενσαρκώνει τις μορφές στο έργο του Αισχύλου, σε μια κρύπτη, πλάι στον τάφο του Δαρείου. Στο αρχαίο αυτό κτίσμα, που λειτουργεί σαν μουσείο αλλά και σαν τόπος ιερός για τον ίδιο, η κρύπτη γίνεται ένας «πανάγιος τάφος» κι ακόμη ένας χώρος με ευρήματα κι εγκαταστάσεις μιας θεοτόκου Άτοσσας κι ενός μισού αγγέλου και προδρόμου, ενός αγγελιοφόρου που μας οδηγεί σε μια ακολουθία των παθών των Περσών.

Μια τελετουργία που μοιάζει σαν μια ετήσια γιορτή κατάνυξης και μνήμης των παθών, της Άτης και της πτώσης, του πνιγμένου λυγμού, του θρήνου γι’ αυτό που κάποτε ήταν οι Πέρσες, αλλά και του Ποιητή η επωδός: «Η ματωμένη γη στο θαλασσόβρεχτο νησί του Αίαντα για πάντα κράτησε αυτό που κάποτε ήταν οι Πέρσες».

Πρεμιέρα: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Φούρνος

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 2:00

Εισιτήρια εδώ.

Το φονικό της Ιζαμπέλας Μολνάρ

Στο πλαίσιο της δέσμης δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τίτλο Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ, που εστιάζει στην επανάληψη/παρουσίαση κάποιων εκ των παραγωγών του που έχουν μια μη εξαντληθείσα δυναμική, η Πειραιώς 260 υποδέχεται ξανά την Στεφανία Γουλιώτη.

Μετά τις 4 sold out παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026, Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Δημήτρη Χατζή, επιστρέφει για 5 ακόμη παραστάσεις, από την Πέμπτη 1 έως και την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Η, στην Πειραιώς 260.

Η Στεφανία Γουλιώτη, αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία και ερμηνεύοντας παράλληλα την Ιζαμπέλα Μόλναρ, προσεγγίζει για πρώτη φορά το έργο του Δημήτρη Χατζή μέσα από μια προσωπική σκηνική ανάγνωση, στην οποία η λογοτεχνία συναντά τη γλυπτική, το ζωντανό σώμα και την ύλη. Η σκηνοθετική της ματιά και η έντονα σωματική ερμηνεία της ξεχώρισαν ήδη από την πρώτη παρουσίαση της παράστασης, τον περασμένο Ιούνιο, η οποία γνώρισε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς και οδήγησε σε αυτόν τον νέο, περιορισμένο κύκλο παραστάσεων.

Ποια είναι η σχέση του ζωντανού σώματος με το πρωτογενές υλικό; Ο πηλός εδώ δεν είναι σκηνικό αντικείμενο αλλά ζωντανό σώμα. Τα γλυπτά –μέσα από τη δουλειά της γλύπτριας Ισμήνης Τσοφίδου – τοποθετούνται ανάμεσα στον αφηγητή και τη μορφή της Ιζαμπέλας. Αποκτούν πνοή και μεταμορφώνονται, για να αποκαλύψουν τη λεπτή και συχνά οδυνηρή σχέση μεταξύ δημιουργού, δημιουργήματος και παρατηρητή.

Η παράσταση είναι μια σκηνική μελέτη πάνω στη γλυπτική ως αντίδραση απέναντι στο χάος· μια εξερεύνηση του ορίου όπου η Τέχνη γίνεται ανάγκη υπαρξιακή – και, ενίοτε, επικίνδυνη.

Παραστάσεις: 1, 2, 3, 4 & 5 Οκτωβρίου 2026 στις 21:00 στον Χώρο Η της Πειραιώς 260

Εισιτήρια εδώ.

Πολίτες β’ κατηγορίας

Οι Πολίτες β’ κατηγορίας του Brian Friel, σε σκηνοθεσία της Τζένης Κόλλια, μετά την επιτυχημένη πορεία τους κατά την περσινή σεζόν και τις διθυραμβικές κριτικές, ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη από 5 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη για λίγες μόνο θεατρικές παραστάσεις.

3 καθημερινοί άνθρωποι, παγιδεύονται κατά λάθος στο Δημαρχείο της πόλης τους, μετά από μια διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξελίχθηκε σε βίαιη και αιματηρή σύγκρουση με την αστυνομία και τον στρατό. Μέσα σε λίγη ώρα μοιράζονται φόβους, εξομολογήσεις και την δική τους καθαρή αλήθεια.

Το κράτος θα τους ονομάσει τρομοκράτες.

Οι θεατές θα δουν την αλήθεια.

Το έργο επιστρέφει ως μια αιχμηρή υπενθύμιση για το δικαίωμα στην ελευθερία, σχεδόν 50 χρόνια μετά, στην ίδια σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής (Βloody Sunday) στο Derry της Ιρλανδίας το 1972.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Κώστα Καζάκο, που μέχρι την τελευταία του πνοή, πίστευε στην δύναμη του ανθρώπου.

Παίζουν: Νέστωρ Κοψιδάς, Βασιλική Διαλυνά, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αργύρης Λάμπρου, Τίτος Μακρυγιάννης

Πρεμιέρα: Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026 στις 20:00 στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Εισιτήρια εδώ.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

παραστάσεις γέλιο φθινόπωρο

Για 6η χρονιά επιστρέφει η παράσταση Θέλω να σου κρατάω το χέρι, του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα με τους 2 τους επί σκηνής στο Θέατρο Άλφα από τις 10 Οκτωβρίου.

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των 2 φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

Θα τα καταφέρουν;

Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 στις 21:00 στο Θέατρο Alpha

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:15.

Εισιτήρια εδώ.

Κουζίνα

Από τις 14 Οκτωβρίου η Κουζίνα «ανάβει» ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Κιβωτός. Η παράσταση που βασίζεται στο εμβληματικό έργο του Άρνολντ Γουέσκερ και συζητήθηκε ως μία από τις πιο δυνατές θεατρικές προτάσεις της σεζόν, κλείνει ραντεβού για την επόμενη χρονιά και από τον Οκτώβριο η σκηνή του Θεάτρου Κιβωτός μεταμορφώνεται ξανά σε ένα καυτό καζάνι ανθρώπων, σωμάτων, φωνών και ανεκπλήρωτων ονείρων.

Γραμμένο το 1956, το έργο του Γουέσκερ παραμένει οδυνηρά αναγνωρίσιμο. Πίσω από τις παραγγελίες, τα σκεύη, τις φωνές και την ταχύτητα της δουλειάς, αποκαλύπτεται ένας μηχανισμός που καταναλώνει ανθρώπους. Η κουζίνα είναι ένας τόπος πίεσης και σύγκρουσης, ένας συμπυκνωμένος κόσμος εργασίας, επιβίωσης, βίας, επιθυμίας, σιωπηλής αντοχής και μικρών, πεισματικών ονείρων.

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί με μαεστρία ένα ensemble 14 ηθοποιών και μουσικών δημιουργώντας έναν σκηνικό οργανισμό που κινείται με χιούμορ, σκληρότητα, ρυθμό και ακρίβεια μηχανής — χωρίς ποτέ να χάνει τον άνθρωπο μέσα στον θόρυβο. Από τα κουζινικά σκεύη γεννιέται ένα μουσικό σύμπαν, οι πάγκοι γίνονται πεδίο σύγκρουσης, και το εστιατόριο μετατρέπεται σε μικρογραφία μιας κοινωνίας που ζητά συνεχώς περισσότερα από τους ανθρώπους της.

Παίζουν (αλφαβητικά): Σαμουήλ Ακινόλα, Πολύδωρος Βογιατζής, Δανάη Καλούτσα, Ιλιάννα Καραπασιά, Ειρήνη Μακρή, Γιώργος Μπουκαούρης, Gary Salomon, Χρήστος Σαπουντζής/ Τάκης Σακελλαρίου, Μιχάλης Σαράντης, Ντένια Στασινοπούλου, Αναστασία Στυλιανίδη, Πήτερ Τζέικς/ Γιάννης Τζεδάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιλμάζ Χουσμέν.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Κιβωτός

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη- Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 20:00

Εισιτήρια εδώ.

Ο Πατέρας Μου

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του έργου Ο πατέρας μου του Φλοριάν Ζελλέρ, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά από το Θέατρο Στοά, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου που ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για τη γνωστή ταινία του 2020 με τίτλο The father, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασένου Σεναρίου, αλλά και Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου για τον Anthony Hopkins.

Στη Στοά, τον ρόλο του Αντρέ ερμηνεύει ο Θανάσης Παπαγεωργίου που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης, τον ρόλο της κόρης η Εύα Καμινάρη και τον ρόλο του Πιερ ο Αργύρης Παυλίδης. Στους ρόλους των τριών φροντιστών που μετατρέπονται, στο ταραγμένο μυαλό του Αντρέ σε διάφορα πρόσωπα, η Ιωάννα Παυλίδου, η Ελευθερία Στεργίδου και ο Γιάννης Χαντέλης.

Το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για πολύ περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Θέατρο Στοά

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια εδώ.

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο

Η παράσταση Κάθε Τρίτη με τον Μόρι επιστρέφει στο Θέατρο Ιλίσια για έναν σύντομο κύκλο παραστάσεων, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει, ή να ξαναζήσει μία δυνατή θεατρική εμπειρία γεμάτη τρυφερότητα.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί και ενσαρκώνει ξανά τον εμβληματικό Morrie Schwartz. Στο πλευρό του, ο Γιάννης Σαρακατσάνης υποδύεται τον Mitch Albom, τον συγγραφέα του έργου.

Το έργο των Jeffrey Hatcher και Mitch Albom, βασισμένο στο παγκόσμιο best seller Tuesdays with Morrie, έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τη βαθιά ανθρώπινη σχέση του χαρισματικού καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz με τον πρώην μαθητή του Mitch, ξετυλίγεται μια σειρά από πολύτιμα «μαθήματα ζωής».

Κάθε Τρίτη, οι 2 άνδρες συναντιούνται και συνομιλούν για όσα συχνά ξεχνάμε μέσα στην καθημερινότητα: την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων, την αποδοχή, την ευγνωμοσύνη και τη δύναμη να ζεις αληθινά μέχρι το τέλος.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Ιλίσια

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

Εισιτήρια εδώ.

170 τετραγωνικά- 8ος χρόνος

Αν δεν ζεις κάτω από κάποια πέτρα, σίγουρα έχεις ακούσει για τα 170 Τετραγωνικά του Γιωργή Τσουρή. Η παράσταση φαινόμενο επιστρέφει για 8η χρονιά. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Διάνα.

Ο δημιουργός των έργων Τζόνι μπλε, Ο Χαρτοπόλεμος και Μακριά από παιδιά, Γιωργής Τσουρής, επιστρέφει με μια παράσταση που ξεχώρισε για το χιούμορ, την ένταση και τον αφοπλιστικό ρεαλισμό της, καταγράφοντας μια σπάνια σε διάρκεια και απήχηση πορεία.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής.

Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;

Το αίμα νερό δε γίνεται, αλλά όταν το αίμα βράζει…

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ήβη Νικολαΐδου, Φώτης Λαζάρου, Λυδία Γιαννουσάκη, Αγγελική Γρηγοροπούλου και ο Γιωργής Τσουρής

Πρεμιέρα: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026 στις 21:00 στο Θέατρο Διάνα.

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:00

Εισιτήρια εδώ.

Μπαμπάδες με ρούμι

Οι Μπαμπάδες με ρούμι, των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα επιστρέφουν για 5η χρονιά στο Θέατρο Αλίκη, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Λευτέρης Ελευθερίου, Θανάσης Ευθυμιάδης, Βίβιαν Κοντομάρη, η Χριστίνα Τσάφου και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

Στο θέατρο Αλίκη θα δεις μία αιχμηρή σάτιρα, που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Τα 4 εκατομμύρια που είχε κερδίσει στο τζόκερ ο μπαμπάς -που πλέον έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο- αναζητούν τον κληρονόμο τους. 2 γιοί, 2 νύφες, μία γειτόνισσα φωτεινός παντογνώστης και μία εφιαλτική νοσοκόμα μιλάνε, μαλώνουν, δολοπλοκούν και κοιμούνται ήσυχοι, υφαίνοντας ένα γλυκό σχέδιο αλληλοεξόντωσης.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Αλίκη

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη- Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια εδώ.

Τα άνθη του κακού

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο Ελίνα Γιουνανλή

Μετά την περσινή επιτυχία και την περιοδεία σε Ρουμανία και Σλοβακία, το έργο του Σέρχιο Μπλάνκο για τα όρια της βίας σε δική του σκηνοθεσία επιστρέφει για 2η χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Γραμμένος το 2017 και ερμηνευμένος αρχικά από τον ίδιο τον συγγραφέα στο Μοντεβιδέο, ο μονόλογος Τα άνθη του κακού ή Ο εορτασμός της βίας συνεχίζει τη διερεύνηση του Μπλάνκο γύρω από το ζήτημα της βίας, μέσα από την αυτομυθοπλασία –σταθερό άξονα του έργου του–, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την προσωπική εμπειρία με τη μυθοπλασία.

Ο Σέρχιο Μπλάνκο στέκεται μπροστά στον εμβληματικό πίνακα του Ρέμπραντ Η τύφλωση του Σαμψών από τους Φιλισταίους και ξεκινά μια διάλεξη περί βίας. Η εισήγησή του είναι τολμηρή και κινείται ανάμεσα στην αλήθεια και την επινόηση, χωρίς να είναι ποτέ σαφές πού τελειώνει η πραγματικότητα και πού αρχίζει η φαντασία.

Τον ρόλο του Σέρχιο Μπλάνκο ερμηνεύει η Δέσποινα Σαραφείδου, στη 2η συνεργασία της με τον συγγραφέα μετά τον μονόλογο Kassandra. Η σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Μπλάνκο ερμηνεία της εντείνει το παιχνίδι της αποστασιοποίησης και τη θεατρικότητα της διάλεξης, παρασύροντας το κοινό σε μια απρόβλεπτη και συναρπαστική εμπειρία.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 21:15 στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Παραστάσεις: Μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:00

Εισιτήρια εδώ.

Ανεξάρτητα Κράτη

Ελίνα Γιουνανλή

Το δημοσιογραφικό δράμα Ανεξάρτητα Κράτη, που συνυπογράφουν ο Γιώργος Παλούμπης και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, επιστρέφει για 3η χρονιά, έπειτα από 2 σεζόν sold out παραστάσεων και μία ιδιαίτερα επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία.

Με αφορμή την αληθινή ιστορία του ασυμβίβαστου γιατρού Βασίλη Τσιρώνη στην Ελλάδα της πρώτης Μεταπολίτευσης, η παράσταση ρίχνει μια λοξή ματιά στο ιστορικό παρόν, σχολιάζοντας καυστικά τη διαπλοκή των ΜΜΕ με την εξουσία.

Τον Δεκέμβριο του 1977, έπειτα από αστυνομική καταδίωξη, ο Βασίλης Τσιρώνης κλείνεται μαζί με την οικογένειά του στο διαμέρισμά του στο Φάληρο. Αρνείται να παραδοθεί και, ύστερα από τετράμηνη πολιορκία, το κηρύσσει «Ανεξάρτητο Κράτος». Στις 11 Ιουλίου 1978, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, η είδηση του θανάτου του φτάνει στα γραφεία μιας μεγάλης εφημερίδας.

Η νεαρή δημοσιογράφος Μαρία Θεοφίλου, γοητευμένη από την υπόθεση, αποφασίζει να αναζητήσει την αλήθεια για τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία, όπως υποστήριξε η αστυνομία, ή κρατική δολοφονία; Μέσα από την πορεία της, το έργο διερευνά την αξία της αλήθειας, τη θέση της γυναίκας σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και τη σύγκρουση της ατομικής ελευθερίας με τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Πρεμιέρα: Από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 21:15 στο Θέατρο Χώρα

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:30 και 21:15, Πέμπτη- Παρασκευή στις 21:00

Εισιτήρια εδώ.

Ο Αμερικανικός Βούβαλος

Μετά τον πρώτο γύρο παραστάσεων, ο Αμερικάνικος Βούβαλος συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο Θέατρο Σημείο από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Μπέζος, επιμένει πάνω στο εμβληματικό έργο του David Mamet και κρατά τη σκηνή ως πεδίο σύγκρουσης, όπου το κέρδος γίνεται γλώσσα, η φιλία διαπραγμάτευση και η εμπιστοσύνη διαλύεται σε δευτερόλεπτα. Σε ένα παλιατζίδικο της Αμερικής του ’70 τρεις άντρες στήνουν ένα «σχέδιο» που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, αλλά μέχρι να καταρρεύσει ξεγυμνώνει τα πάντα: ηθική διάβρωση, αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου, μοναξιά, φόβο, ματαίωση, χειραγώγηση, βία — και μια υπόγεια, σχεδόν απρόθυμη ανάγκη για αγάπη.

Στον κεντρικό ρόλο, ο Γιώργος Νινιός συναντά έναν ήρωα αντιφατικό, σκληρό και ευάλωτο μαζί, έναν άνθρωπο παγιδευμένο ανάμεσα στην κυνικότητα και στην ανάγκη να πιστέψει ακόμη σε κάποιον δεσμό. Δίπλα του, οι Αντώνης Κρόμπας και Σταύρος Τσουμάνης συγκροτούν ένα εκρηκτικό τρίγωνο σχέσεων, φόβου, ματαίωσης και «υπόγειας» αγάπης.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Σημείο.

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Εισιτήρια εδώ.

Cleansed

Μετά την περσινή επιτυχημένη πορεία του το Cleansed της Sarah Kane σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά επιστρέφει στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 28 Σεπτεμβρίου.

To Cleansed (γνωστό στα Ελληνικά με τον τίτλο Καθαροί, Πια), γραμμένο το 1998, αποτελεί ακόμη και σήμερα μια κρίσιμη αλληγορία, ένα σήμα κινδύνου για μια κοινωνία που απαγορεύει, καταστέλλει και εξουδετερώνει την αγάπη, την ελεύθερη βούληση και την πνευματικότητα. Σε μια στιγμή της ανθρωπότητας που ξανανθίζουν οι πόλεμοι, ο φασισμός και ο συντηρητισμός το – ακόμη και σήμερα – σοκαριστικό έργο φαντάζει συγκλονιστικά επίκαιρο. Ένα έργο – ποίημα, χωρισμένο σε 20 μικρές σκηνές, λειτουργεί σαν ένα μανιφέστο υπέρ του Ανθρώπου.

Σ’ ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το οποίο διαχειρίζεται ο Τίνκερ, 6 πρόσωπα προσπαθούν να βρουν την ταυτότητα τους, τη φωνή τους και να ζήσουν έξω από ταξινομήσεις και στενά πλαίσια. Όλοι ψάχνουν την αγάπη και την αποδοχή, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα σε μια κοινωνία πλήρως αποστεγνωμένη που “καθαρίζει” τους ανθρώπους από ό,τι θεωρεί απαγορευμένο. Ο Τίνκερ θα τους υποβάλλει – και θα υποβάλλει εαυτόν – στις πιο σκληρές δοκιμασίες για να τους εξιλεώσει (η για να τους τιμωρήσει;).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Λούλης, Μαίρη Μηνά, Δημήτρης Καπουράνης, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Γιώργος Ζυγούρης, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Θανάσης Ραφτόπουλος.

Πρεμιέρα: 28 Σεπτεμβρίου 2026

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Εισιτήρια εδώ.

Ο Βυσσινόκηπος – Εθνικό Θέατρο

Ο Βυσσινόκηπος του Αντόν Τσέχωφ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, μετά την επιτυχία της περσινής θεατρικής περιόδου, επιστρέφει από 28 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ. Ένα από εμβληματικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, κάνει πρεμιέρα για δεύτερη χρονιά στο Εθνικό Θέατρο με έναν 10μελή θίασο ξεχωριστών ερμηνευτ(ρι)ών.

Με όχημα την εξαιρετική μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη και με όρους ενός ιδιότυπου «μουσικού ρεαλισμού» – όπου η παρτιτούρα είναι το κείμενο και τα μουσικά όργανα οι ανθρώπινες φωνές – η ιλαρή και συγχρόνως σπαρακτική αυτή τραγικωμωδία μιλά για την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να εξορκίσει τον τρόμο της Αβύσσου και του Άπειρου, τη σιωπή και το κενό, που ανά πάσα στιγμή απειλούν να τον αφανίσουν. Με τη δράση να τοποθετείται εξ ολοκλήρου στο καθιστικό/σέρα μιας ρωσικής ντάτσας, το τσεχωφικό κύκνειο άσμα παρουσιάζεται ως ένα κατεξοχήν έργο συνόλου, 41 χρόνια μετά το τελευταίο του ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο.

Τα μέλη μιας «ευρύτερης οικογένειας» ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια στο γερασμένο πια – και υποθηκευμένο – σπίτι τους. Όλες και όλοι γνωρίζουν μέσα τους πως είναι η τελευταία ευκαιρία να ξαναζήσουν παρέα την ανακούφιση της οικειότητας που τους ενώνει, αλλά και να αποχαιρετίσουν όλα αυτά που, ακόμα και την ώρα που τα βιώνουν, αισθάνονται πως είναι ήδη παρελθόν.

Παίζουν: Γιώργος Ζιάκας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Μουτούση, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Φοίβος Συμεωνίδης

Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου- Κτήριο Τσίλλερ

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 18:00, Πέμπτη- Σάββατο στις 20:00

Εισιτήρια εδώ.

Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Άλλη μία παράσταση σε επανάληψη που ξεκινά το θεατρικό της ταξίδι γι’ αυτή τη σεζόν τον Σεπτέμβριο είναι Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα ξανά στις 26 Σεπτεμβρίου. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε την Ευσταθία Τσαπαρέλη και τον Πάρη Θωμόπουλο.

Η υπόθεση του έργου ακολουθεί τη σχέση ενός δασκάλου που αναλαμβάνει να διδάξει σε ένα σχολείο κωφών, και μιας πρώην μαθήτριας του σχολείου, η οποία τώρα εργάζεται ως καθαρίστρια. Εκείνη έχει συνειδητά επιλέξει να μην διαβάζει τα χείλη και να ζει απομονωμένη, αποφεύγοντας κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Εκείνος, βλέποντας την περίπτωσή της ως «επαγγελματική πρόκληση», προσπαθεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος της. Μέσα από τις διαφορές τους, αναπτύσσεται μία ιστορία αγάπης, γεμάτη ένταση και συναισθηματικές συγκρούσεις.

Το Τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού είναι μια αφήγηση γεμάτη συναισθηματική ένταση, που φέρνει στην επιφάνεια τις αλήθειες των ανθρώπινων σχέσεων. Μέσα από αυτή την τρυφερή αλλά και σκληρή ιστορία, το έργο μας καλεί να επανεκτιμήσουμε την έννοια της αγάπης, της επικοινωνίας και της αληθινής σύνδεσης, υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις και τα κοινωνικά στερεότυπα.

Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 στις 21:00 στο Θέατρο Άλφα

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30 μέχρι τον Οκτώβριο και μετά Κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 17:00

Εισιτήρια εδώ.

Plus μία παράσταση για τους αγαπημένους σου μικρούς θεατές:

Ελίζα

παραστάσεις σε επανάληψη το φθινόπωρο Πάτροκλος Σκαφίδας

Oι περιπέτειες της Ελίζας επιστρέφουν για 2η χρονιά στο Θέατρο Πόρτα, προσκαλώντας όλη την οικογένεια σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τον 17ο αιώνα μέχρι το μέλλον! Μετά από την πρώτη επιτυχημένη σεζόν, όπου δεκάδες χιλιάδες θεατές είδαν την παράσταση, ξεχωρίζοντάς την για την πρωτοτυπία της, την αισθητική της, τα ευφάνταστα σκηνικά, την ξεχωριστή μουσική, τον πολυμελή θίασο, αλλά κυρίως τη διαχρονικότητά της, η Ελίζα υποδέχεται ξανά μικρούς και μεγάλους, από τις 24 Οκτωβρίου, για νέες περιπλανήσεις… στο διάστημα.

Η Ξένια Καλογεροπούλου, βασίστηκε σε ένα αναγεννησιακό παραμύθι του 17ου αιώνα, για να γράψει την Ελίζα στη δεκαετία του 1980. Η πρώτη παράσταση του έργου, το 1989, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, έμεινε στην ιστορία σαν μία από τις εμβληματικότερες παραστάσεις θεάτρου για παιδιά. Την ίδια αποδοχή είχε και ο επόμενος γύρος παραστάσεων, το 1997. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος υπογράφει τη νέα διασκευή και σκηνοθεσία του έργου, η οποία αγκαλιάζει την παραμυθική καταγωγή του, το φέρνει στο παρόν και δεν διστάζει να κοιτάξει κατάματα το μέλλον, επεκτείνοντας τις απίθανες δοκιμασίες της ηρωίδας των φίλων της σε άλλους πλανήτες.

Η Ελίζα είναι μια περιπέτεια για όλη την οικογένεια, με πλούσια δράση και συναρπαστική πλοκή, που κερδίζει μικρούς και μεγάλους. Στο επίκεντρο βρίσκεται μία ηρωίδα διαφορετική: ένα κορίτσι απλό και όχι μια σπάνια ή υπερφυσική φιγούρα. Ένα άτομο που παρά τους φόβους, τις αμφιβολίες και τις αδυναμίες της, αποφασίζει να πολεμήσει όσο μπορεί και να δει ως πού μπορεί να φτάσει.

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Γιάννης Βαρβαρέσος, Πέτρος Δημοτάκης, Βαλεντίνος Κόκκινος, Φάνης Κοσμάς, Βασιλική Κουλουμπή, Χρήστος Παπαδόπουλος, Τάσος Ροδοβίτης.

Πρεμιέρα: Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 15:00 στο Θέατρο Πόρτα

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 15:00 και Κυριακή στις 11:30

Εισιτήρια εδώ.