ΓΕΥΣΗ

2 ελληνικά γλυκά στα 5 καλύτερα του κόσμου

iStock

Είμαστε γνωστοί διεθνώς για το φαγητό μας, αλλά και στο επιδόρπιο δεν τα πάμε άσχημα. 2 ελληνικά γλυκά αναδείχθηκαν στο top 5 με τα καλύτερα του κόσμου- στην κατηγορία pastries – σύμφωνα με τον διάσημο παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas.

Ποια είναι τα 2 ελληνικά γλυκά που μπήκαν στα 5 καλύτερα του κόσμου;

Τα Τρίγωνα Πανοράματος, το τραγανό Θεσσαλονικιώτικο γλυκό με την κρέμα, ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του οδηγού, μετά την γλυκιά τάρτα Pastel de Belém της Πορτογαλίας. Τα Τρίγωνα Πανοράματος ή Τρίγωνο Θεσσαλονίκης είναι από τα σιροπιαστά ελληνικά γλυκά, που απολαμβάνουμε γεμιστό με κρέμα. Θεωρείται σύμβολο της Θεσσαλονίκης και της μεταπολεμικής ιστορίας της. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Πανόραμα, από από τον ζαχαροπλάστη Γιάννη Ελενίδη τη δεκαετία του 1940. Ο Ελενίδης άνοιξε το πρώτο μαγαζί του το 1949, αλλά ποτέ δεν κατοχύρωσε νομικά τη συνταγή.

Πιο συγκεκριμένα, το Τρίγωνο Πανοράματος αποτελείται από ένα χωνάκι φύλλου κρούστας σε τριγωνικό σχήμα, στο οποίο τοποθετείται κρέμα. Θεωρείται σημαντικό για τη γεύση η κρέμα να τοποθετείται λίγο πριν την κατανάλωση, ώστε να μην μαλακώνει το φύλλο. Σταδιακά το τρίγωνο έγινε διάσημο σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι παντού. Σε κάθε ζαχαροπλαστείο της πόλης. Και έχουν παντού την ίδια υπέροχη γεύση, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες συνταγές.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη διάκριση μέσα σε λίγα 24ωρα για τη χώρα μας, καθώς πρόσφατα ο ίδιος οδηγός είχε αναδείξει 3η καλύτερη κουζίνα στον κόσμο την ελληνική, πίσω από την ιταλική και την ιαπωνική.

Στην ίδια λίστα εντοπίζουμε όχι ένα 2 ελληνικά γλυκά. Τα πιταράκια της Μήλου κέρδισαν την 5η θέση. Πρόκειται για το δεύτερο ελληνικό γλύκισμα με φύλλο ή ζύμη που μπαίνει στη λίστα. Τα παραδοσιακά πιταράκια είναι ένα χαρακτηριστικό έδεσμα της Μήλου, με χειροποίητη ζύμη γεμισμένη με μείγμα τυριών, τα οποία συνοδεύουν ως ορεκτικό το κυρίως φαγητό ή θα μπορούσε να αποτελεί ένα χορταστικό μεζέ με το ούζο ή την μπύρα. Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή και δεν απαιτείται πολύς χρόνος.

Όπως αναφέρει και ο οδηγός: «Η ζύμη γεμίζεται με τυρί μυζήθρα, ζάχαρη, αυγά και κανέλα. Τα γλυκά πιταράκια συνήθως τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά».