ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

16 Days of Activism: Καταπολεμώντας τις λέξεις και τις πράξεις που πονάνε

Τι είναι βία τελικά; Είναι μόνο τα φανερά σημάδια σε ένα γυναικείο σώμα; Η βία δεν μετριέται μόνο σε μελανιές, μετριέται σε πληγές αόρατες, αυτές που αφήνουν ανοιχτές η λεκτική βία, η υποτίμηση, οι εκβιασμοί, η απομόνωση. Κι αν το σκεφτείς αυτό, τα θύματα βίας γίνονται πολύ περισσότερα. Μία πρόσφατη έρευνα της Avon έρχεται να φωτίσει αυτούς τους αριθμούς.

Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία καλλυντικών Avon σε 8346 γυναίκες από 7 χώρες, 1 στις 5 γυναίκες υπόκειται συνεχώς σε λεκτική κακοποίηση από τον σύντροφο της. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των γυναικών έχουν ανασφάλειες που σχετίζονται με την αυτοεκτίμησή τους, λόγω αρνητικών σχολίων που έχουν λάβει από τον σύντροφό τους. 1 στις 10 (11%) γυναίκες ανέφερε ότι δεν γνώριζε πού να απευθυνθεί και το ίδιο ποσοστό υποστήριξε πως δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποια ενέργεια, τονίζοντας πως είχε έναν χειριστικό σύντροφο ή φοβόταν πολύ για τις συνέπειες που θα επέφερε μία τέτοια δράση.

Τα ευρήματα αυτά αφορούν το σήμερα, αφού η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 27/10 και 3/11 2021. Η λεκτική βία είναι γύρω μας και μπορεί να είναι ένα πρώιμο στάδιο βίας που θα καταλήξει σε σωματική κακοποίηση. Ο ορισμός της ενδοοικογενειακής βίας εξάλλου περιλαμβάνει κάθε μορφή βίας, λεκτική, ψυχολογική/ συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική. Η κακοποίηση σε μία σχέση είναι μία πορεία με διάφορα στάδια, εκ των οποίων κανένα δεν πρέπει να υποτιμάται.

Η ενημέρωση, η ανάδειξη των χαρακτηριστιών της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας που προέρχεται από ένα οικείο πρόσωπο ίσως είναι ένα πρώτο κλειδί στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

λεκτική βία Avon

16 Days of Activism

Η καμπάνια 16 Days of Activism της Avon έχει αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες. Βία που όπως είδες μπορεί να περιλαμβάνει και λέξεις αλλά και πράξεις που πονούν. Παράλληλα στοχεύει στην προστασία θυμάτων βίας και την ενίσχυσή τους στα πρώτα τους βήματα απεμπλοκής από την κατάσταση βίας την οποία έζησαν. Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής η Avon δωρίζει 1,35 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές σε ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο για τη χρηματοδότηση έργων υποστήριξης ώστε οι γυναίκες να έχουν ζωή μετά την κακοποίηση.

Η Avon Ελλάδας, στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας, ένωσε τις δυνάμεις της με το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και χρηματοδοτεί τις δομές φιλοξενίας για γυναίκες που εγκαταλείπουν το ανασφαλές, γεμάτο φόβο περιβάλλον της κακοποίησής τους και αναζητούν βοήθεια και στέγη. Πιο συγκεκριμένα η Avon Ελλάδας καλύπτει τη διαμονή, τη διατροφή και τις ιατρικές εξετάσεις των γυναικών και των παιδιών τους όσο χρησιμοποιούν τις δομές του Δικτύου.

λεκτική βία Avon

«Η AVON αποφάσισε να πλαισιώσει την εθελοντική μας δράση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, χρηματοδοτώντας την επείγουσα στέγαση και διαβίωση θυμάτων βίας», ανέφερε σχετικά η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, Νίκη Ρουμπάνη.

«Η επείγουσα άμεση βοήθεια συχνά είναι ανέφικτη μέσα από άλλους οργανισμούς που απαιτούν χρόνο εξέτασης των αιτημάτων. Μετά από ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που έσωσε τις ζωές δεκαέξι γυναικών και των παιδιών τους κι ενός άνδρα το 2019- 2020, έχουμε τη χαρά να συνεχίζουμε με ένα δεύτερο πρόγραμμα στηριζόμενο από τα Μέλη και τους πελάτες της AVON Ελλάδας. Καθώς το ΕΔΓΕ δεν απασχολεί προσωπικό, όλα τα διαθέσιμα χρήματα πηγαίνουν άμεσα στη στήριξη των θυμάτων. Οι εθελοντές μας ευχαριστούν την Avon και δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για την υποστήριξη αυτή», πρόσθεσε.

Πώς βοηθά τα θύματα βίας το ΕΔΓΕ

Το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και οι εθελοντές του βρίσκονται διαχρονικά στο πλευρό της κακοποιημένης γυναίκας, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες της. Η γραμμή βοήθειας 210 9700814 που στελεχώνεται από εθελοντές ψυχολόγους είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία βοήθειας σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία. Επιπλέον λειτουργεί από το 2020 έναν μικρό ξενώνα φιλοξενίας και εκπονεί συνεχώς εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα επιμόρφωσης.

λεκτική βία Avon

Οι λέξεις που πονούν οδηγούν σε πράξεις που πονούν

Η λεκτική βία δεν είναι μία μορφή βίας που μπορείς να αντιμετωπίσεις αψήφιστα. Τα στοιχεία λεκτικής κακοποίησης που δύσκολα αναγνωρίζεις και καταγράφεις ως βία μέσα σου, συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στην καταπίεση των θυμάτων βίας. Συχνά δε λειτουργούν ως προπομπός της σωματικής κακοποίησης.

Όπως είδες μέσα από τα στοιχεία της έρευνας της Avon είναι επίσης μία μορφή βίας που απαντάται πιο συχνά από όσο ίσως υπολόγιζες. «Η έρευνα αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση γύρω από όλες τις μορφές κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, είτε είναι λεκτική, συναισθηματική ή σωματική», όπως επεσήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Avon, Angela Cretu.

Η Avon παγκοσμίως συνεργάζεται με το ίδρυμα “No More” για να ενθαρρύνει την αναγνώριση της λεκτικής βίας και να αναδείξει τον ρόλο της στην κακοποίηση του θύματος. Η λήξη της λεκτικής βίας είναι ένας ακόμα στόχος της Avon μέσα από την καμπάνια 16 Days Of Activism κι αυτή τη συνεργασία της.

Και είναι ένας στόχος στον οποίο μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις ενεργά, υπογράφοντας τη διαδικτυακή υπόσχεση για τη λήξη της λεκτικής βίας, εδώ.

Πώς μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια

«Με 5 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, ο καθένας με το δικό του μοναδικό δίκτυο, η Avon δεσμεύεται στην εκπαίδευση για την αναγνώριση των σημαδιών κακοποιητικής συμπεριφοράς, στην πραγματοποίηση ασφαλών συζητήσεων και στην στήριξη των τοπικών ΜΚΟ», ανέφερε η Angela Cretu, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της Avon να εξαλείψει τη βία κατά των γυναικών και να γκρεμίσει τους τοίχους της σιωπής που περιβάλλουν τη βία έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια.

Εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια με τις αγορές σου. Η Avon έχει δημιουργήσει μία σειρά προϊόντων για την υποστήριξη των δράσεων κατά της βίας ενάντια των γυναικών. Η σειρά περιλαμβάνει μία κούπα ταξιδιού, ένα κραγιόν (Perfectly Matte Speak Out στην απόχρωση Sunbaked Red), μία καρφίτσα με σμάλτο σε σχήμα καρδιάς και μία καρφίτσα κρυσταλλική σε σχήμα καρδιάς. Μπορείς να τα βρεις όλα εδώ μαζί με όλα τα είδη που στηρίζουν τις εκστρατείες της.

Τα έσοδα από την πώληση των εν λόγω προϊόντων διατίθενται στις ΜΚΟ που στηρίζουν τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις, κάτι εξίσου σημαντικό. Να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στο να αναγνωρίζει τη βία και να μιλάς. Μιλώντας οι τοίχοι της σιωπής που περιβάλλουν τη βία γκρεμίζονται. Μιλώντας όλα βγαίνουν στο φως, ακόμα και τα αόρατα τραύματα. Και στο φως, μπορούν να επουλωθούν.

λεκτική βία Avon