ΦΑΓΗΤΟ

13 ελληνικά προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το mamapeinao.gr σου δείχνει 13 ελληνικά προϊόντα για να χρησιμοποιήσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.

Τα Χριστούγεννα είναι μια αφορμή για εμάς τους Έλληνες να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι, να φάμε καλό σπιτικό φαγητό και να πιούμε παρέα με τα πιο ξεχωριστά για εμάς πρόσωπα. Το τραπέζι των γιορτών είθισται να είναι αρχοντικό, και παρά τις δύσκολες εποχές, το φετινό εορταστικό δείπνο μας θα φροντίσουμε να έχει λίγο ή πολύ τις απαραίτητες λιχουδιές που θα μας γεμίσουν χαρά και υπέροχες γεύσεις με προϊόντα της ελληνικής γης. Εμείς συγκεντρώσαμε τα 13 αγαπημένα μας ελληνικά προϊόντα που πρέπει να υπάρχουν στο γιορτινό τραπέζι – εσείς επιλέγετε αυτά που είναι του γούστου σας και κάνετε τις νόστιμες αγορές σας.

1. Σοκολατάκια με ελληνικά προϊόντα από το Levôtre Pirée

Στο ζαχαροπλαστείο Levôtre Pirée η σοκολάτα και τα ελληνικά προϊόντα έχουν πάντα την τιμητική τους. Ο σοκολατοποιός και ιδιοκτήτης Στέφανος Διαμαντόπουλος, με σπουδές ζαχαροπλαστικής και “θητεία” στο Παρίσι, δημιουργεί σε καθημερινή βάση πρωτότυπα σοκολατάκια που παντρεύονται με ιδιαίτερα προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Σοκολατάκια με φατουράδα, με λευκό κρασί Καλογέρι Παπαγιαννάκου, με ρακή από τη Σητεία Κρήτης, με Vinsanto από τη Σαντορίνη, με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, με μέλι Κυθήρων, με παξιμάδι Κρήτης είναι μόνο μερικές από τις γλυκιές προτάσεις που αποτελούν καταπληκτική ιδέα για δώρο, αφού είναι πεντανόστιμα και έρχονται σε πολύ όμορφη συσκευασία που θυμίζει κοσμηματοθήκη. Για το γιορτινό τραπέζι, προτείνουμε σοκολατάκια με μαστίχα Χίου τα οποία είναι ιδιαίτερα ανάλαφρα, δροσερά και θα κλείσουν πολύ ευχάριστα το λουκούλειο γεύμα. Οι τολμηροί και λάτρεις των ντελικάτων γεύσεων σίγουρα θα αναζητήσουν στο Levôtre Pirée και τη σοκολάτα με ελιές Καλαμών σε Cabernet από την Πυλιακή Γη, η οποία έχει ήδη αγαπηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εξάγεται.

2. Παστουρμάς από του Μιράν

Τα Χριστούγεννα οι πιατέλες εκλεκτών αλλαντικών είναι must, και από τη δική μας δεν λείπει ποτέ ο παστουρμάς του Μιράν. Χειροποίητος, φτιαγμένος με την ίδια και απαράλλαχτη συνταγή του παππού Μιράν, φίνος και εκλεκτός, κλέβει τις εντυπώσεις είτε σκέτος σαν μεζές για κρασί, είτε τυλιγμένος σε παραδοσιακό φύλλο γιουφκά (θα το βρείτε και αυτό στου Μιράν) για την πιο εύκολη και νόστιμη παστουρμαδόπιτα. Εκτός από μοσχαρίσιο, πρόβειο, καμήλας και άοσμο, δοκιμάστε και τον βουβαλίσιο παστουρμά, τον οποίο φτιάχνει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα ο Μιράν και είναι ένα απίθανο δώρο για τον ουρανίσκο σας. Αν δεν είστε λάτρεις των έντονων γεύσεων, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με το πολύ καλό παστράμι, επίσης παραγωγής της οικογενειακής επιχείρησης. Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια φοβερή συνταγή για παστουρμαδοπιτάκια και δημιουργήστε εμπνευσμένες γεύσεις για τα χριστουγεννιάτικα καλέσματα!

3. Eλαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο από την Ariston

Η οικογένεια Δούκα από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας παράγει ελαιόλαδο το οποίο έχει αγαπηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική όπου εξάγεται με τεράστια επιτυχία εδώ και χρόνια. Για το γιορτινό τραπέζι, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο: ρίξτε λίγες σταγόνες σε φρυγανισμένο ψωμί για σνακ στο άψε σβήσε, περιχύστε με αυτό τις σαλάτες σας, φτιάξτε ντρέσινγκ, μαγειρέψτε το και θα μας θυμηθείτε. Βέβαια η γκάμα αρωματισμένων ελαιολάδων έχει τεράστια ποικιλία. Ελαιόλαδο με γεύση σοκολάτα, λεμόνι, πίτσα, wasabi, ρίγανη, σαγκουίνι, δεντρολίβανο, βούτυρο, τσίλι, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που σας περιμένουν να ανακαλύψετε προκαλώντας τη μαγειρική σας φαντασία.

4. Σάλτσα ντομάτας με κάππαρη από την Karpos Company

Oι άνθρωποι της Karpos Company ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας παραγωγούς και δοκιμάζοντας ελληνικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ένα αγαπημένο προϊόν από την γκάμα των προϊόντων Karpos είναι η στραγγιστή σάλτσα ντομάτας με ελιές και κάππαρη, η οποία θα δώσει άλλη γεύση στις μακαρονάδες φούρνου που είναι σιγουράκι στα γιορτινά τραπέζια. Γιατί να μην τη δοκιμάσετε και σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο βασιλικό και σκόρδο για μία πρώτης τάξεως μπρουσκέτα;

5. Καβουρμάς βουβαλίσιος από τον Μπόρα

Ο παραγωγός Ζέλιος Μπόρας έχει συνδέσει το όνομά του με τα καλύτερα προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας. Ο καβουρμάς του Μπόρα  φτιάχνεται από βουβάλια που εκτρέφονται στις καταπράσινες πλαγιές στη λίμνη Κερκίνης και, σαν κρέας, θεωρείται από τις πιο υγιεινές επιλογές. Είναι τέλεια επικάλυψη για μπρουσκέτες, γίνεται υλικό-έκπληξη σε πλούσια φαγητά φούρνου ή σερβίρεται σκέτος (αφού πρώτα σοταριστεί) ως συνοδευτικό για το κρασί.

6. Τσαλαφούτι από τον Κουτρομάνο

Το τσαλαφούτι αποτελεί την ελληνική αντιπρόταση για το ξενόφερτο τυρί κρέμα και μας αρέσει πολύ. Το τυροκομείο Κουτρομάνος στο Καρπενήσι παράγει ένα πολύ γευστικό τσαλαφούτι, ελαφρώς όξινο, που ισορροπεί με την αλμυρή και πικάντικη γεύση του αιγοπρόβειου γάλακτος από το οποίο φτιάχνεται. Στα συν η πολύ χρηστική συσκευασία βάζου στην οποία έρχεται. Αλείψτε το σε φρυγανισμένο ψωμί σαν ορεκτικό, στη σαλάτα σας ή ακόμα και στο τέλος του γεύματος με ψωμί και θυμαρίσιο μέλι.

7. Τυρί Σαν Μιχάλη από τον Ζωζεφίνο

Το Σαν Μιχάλη είναι ένα από τα ελληνικά τυριά ΠΟΠ και παράγεται αποκλειστικά στη Σύρο. Ανήκει στα σκληρά τυριά και η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Το τυροκομείο Ζωζεφίνου παράγει ακόμη το πολύ ενδιαφέρον Σαν Μιχάλη δωδεκάμηνης παλαίωσης, στο οποίο η αλμυρή και πικάντικη γεύση έρχονται σε ισορροπία. Το Σαν Μιχάλη θεωρείται μια ελληνική εκδοχή της παρμεζάνας, γι’ αυτό και προστίθεται σε συνταγές που ζητούν σκληρό τυρί όπως πιάτα που ψήνονται στον φούρνο, σουφλέ και πίτες. Βέβαια και σκέτο σε πλατώ τυριών είναι θεϊκό.

8. Χοχλιοί από την Escargot de Crete

Το σαλιγκάρι είναι ένα προϊόν που δύσκολα δοκιμάζει η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά η κρητική εταιρεία Escargot de Crete έχει βρει τη μυστική συνταγή που όχι μόνο το αναγάγει σε γκουρμέ ορεκτικό αλλά του δίνει δεκαπλάσιους πόντους νοστιμιάς. Κρητικοί χοχλιοί εξαιρετικής ποιότητας, καθαρισμένοι, μπαίνουν σε όμορφα βαζάκια μαζί με κρητικό λάδι και υλικά όπως λεμόνι, θυμάρι, δεντρολίβανο και κρασί, δημιουργώντας ένα μεζέ απίστευτης γεύσης. Αναμείξτε τους με τις μακαρονοσαλάτες σας, τις σαλάτες και τις μπρουσκέτες σας και θα πείσετε τους πλέον δύσπιστους ότι τα σαλιγκάρια όχι μόνο τρώγονται, αλλά είναι και πεντανόστιμα.

9. Αυγοτάραχο από τον Trikalinos

Έχει χαρακτηριστεί το χαβιάρι της ελληνικής γης και όχι άδικα. Το αυγοτάραχο είναι μια λιχουδιά από αποξηραμένα αυγά κέφαλου, τα οποία ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί. Αν σας αγχώνει το πώς θα το σερβίρετε, αποτελεί το πιο εκλεκτό μεζέ για τα γιορτινά τραπέζι σας. Βγάλτε το από το ψυγείο μια ώρα πριν το καταναλώσετε, κόψτε το σε πολύ λεπτές φέτες, αφαιρέστε το κερί περιμετρικά και επικαλύψτε με το αυγοτάραχο μια φέτα ψωμί. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το αυγοτάραχο Trikalinos σε τρίμμα, το οποίο μπαίνει στη σαλάτα, σε μακαρονάδες με λεμόνι, στο ριζότο ή σε λαχταριστά tapas.

10. Ελιές Καλαμών με αμύγδαλο σε Cabernet από την Πυλιακή Γη

Η Γιάννα Μπαλαφούτη, εμπνεύστρια και δημιουργός των χειροποίητων ελληνικών προϊόντων “Πυλιακή Γη”, δεν φοβάται να πειραματιστεί με υλικά ετερόκλητα, τα οποία καταφέρνει να συνδυάζει θαυμάσια. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ελιές Καλαμών που αντί για κουκούτσι κρύβουν μέσα τους ένα κομμάτι αμύγδαλο και ποτίζονται με ευωδιαστό σιρόπι από κρασί Cabernet και μέλι. Η μεθυσμένη γλυκιά ελιά ταιριάζει στα γλυκά μας (δοκιμάστε το με γιαούρτι, παγωτό βανίλια, ως επικάλυψη σε κρεμώδη γλυκά ή και σε κέικ) αλλά συνοδεύει εξαιρετικά και τα λευκά τυριά που θα σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι μας.

11. Σαλάμι σύκου από τον Συκοφάγο

Οπτικά μοιάζει με σαλάμι, γευστικά όμως είναι σύκο. Μια πολύ πρωτότυπη δημιουργία με βάση το αγαπημένο σύκο Κύμης, σε απλή και λιτή συσκευασία και τρεις διαφορετικές εκδοχές: με πορτοκάλι, καπνιστή πάπρικα ή φιστίκι Αιγίνης. Εμείς λατρέψαμε το σαλάμι σύκου με πορτοκάλι και θα γίνει βασικό υλικό στις χριστουγεννιάτικες σαλάτες μας αλλά και στη γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας. Το βρήκαμε στο παντοπωλείο “Γεύση – Ελλάδος Θησαυροί” (Γούναρη 10, αγορά Πειραιά)

12. Τυρί Καλαθάκι Λήμνου από τους αδελφούς Χρυσάφη

Με ελαφρώς πικάντικες νότες και σαφώς λιγότερο όξινη γεύση από τη φέτα, το καλαθάκι Λήμνου είναι προϊόν ΠΟΠ και οι αφοί Χρυσάφη φτιάχνουν ίσως το καλύτερο της κατηγορίας. Προσθέστε το στο πλατώ τυριών σας, στις σαλάτες, στις αλμυρές πίτες αλλά και ως συνοδευτικό για κρεατικά.

13. Προσούτο Ευρυτανίας από τον Στρεμμένο

Οι λάτρεις του γνωστού ιταλικού αλλαντικού θα βρουν στο προσούτου Στρεμμένου την καλύτερη ίσως εναλλακτική με ελληνική σφραγίδα. Είναι πλούσιο σε αρώματα, έχει μαλακή υφή, είναι λιπαρό όσο πρέπει και αφήνει ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση. Μην παραλείψετε να το εντάξετε στο πλατώ αλλαντικών σας, θα χάσετε πολλούς πόντους νοστιμιάς.

Διαβάστε ακόμα στο mamapeinao.gr

O ακριβότερος μπουφές στον κόσμο

Γιατί η σοκολάτα μάς κάνει καλό