BUSINESS

10 tips για να παραμείνεις παραγωγική ενώ δουλεύεις από το σπίτι

Shutterstock

Τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύουμε από το σπίτι κι αυτό μας έχει κάνει να ψάξουμε όλους τους πιθανούς τρόπους για να παραμείνουμε παραγωγικές. Και επειδή το #ΜένουμεΣπίτι πρόκειται να κρατήσει για κάποιες εβδομάδες ακόμα, βρήκαμε τα 10 tips για να κρατήσουμε τη διάθεση και τη δημιουργικότητά μας ψηλά.

Ναι, η ανθρώπινη επαφή, η διαδρομή από και προς το γραφείο και η καθημερινότητα όπως τη γνωρίζαμε μας έχουν λείψει. Επειδή όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει -και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να ξεπεράσουμε την απειλή του κορονοϊού- αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε συγκεντρωμένες. Να δουλεύουμε με την ίδια δημιουργικότητα, να νιώθουμε παραγωγικές και να έχουμε μία καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας. Ακόμα και από απόσταση. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι και να βρίσκουμε τρόπους να βιώνουμε όλο αυτό, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Μέχρι στιγμής έχουμε δοκιμάσει πολλούς τρόπους. Σιγά σιγά αναιρούμε ό, τι δεν δουλεύει για εμάς και υιοθετούμε άλλους τρόπους, πιο λειτουργικούς. Αυτά είναι τα «νέα» tips για να το κρατήσουμε ζωντανό. Φυσικά και μπορούμε.

Μην πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά από το καλημέρα

Το έκανα τις πρώτες ημέρες. Ξυπνούσα και η πρώτη κίνησή μου ήταν να ανοίξω το λάπτοπ και να τσεκάρω τα e-mails και τα μηνύματα στη συνομιλία με την ομάδα του Ladylike. Με αυτόν τον τρόπο ένιωθα ότι θα έρθω σε επαφή πιο γρήγορα μαζί τους και θα κάνω την επικοινωνία μας πιο εύκολη. Τελικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Καθώς οι μέρες περνούσαν και συντονίστηκα με τη νέα συνθήκη κατάλαβα πως τα πράγματα θα γίνουν πιο ομαλά. Χωρίς βιασύνες και άγχος. Πήραν τον δρόμο τους και τώρα μόλις ξυπνήσω κάνω ό, τι έκανα και πριν. Φτιάχνω τον καφέ μου, βάζω μουσική και λέω την πρώτη καλημέρα. Το διαφορετικό στη νέα φάση που ζω είναι το 15λεπτο διαλογισμού πριν κάνω οτιδήποτε.

Όρισε το spot που δουλεύεις από το σπίτι

Είναι πολύ σημαντικό να βρεις τον χώρο που σε κάνει να νιώθεις άνετα και να δουλεύεις εκεί. Να το μετατρέψεις στο προσωρινό σου γραφείο. Στο σπίτι δεν είχα προνοήσει, οπότε δυστυχώς δεν έχω γραφείο. Βρήκα λοιπόν την εναλλακτική που λειτουργεί για εμένα. Ο ένας καναπές του σαλονιού μου έχει θέα την μπαλκονόπορτα και επομένως ουρανό (τυχερή). Οπότε, το να βλέπω έξω όταν σηκώνω λίγο τα μάτια μου από την οθόνη με κάνει να νιώθω πραγματικά καλά. Επίσης λειτουργικό θα είναι να ορίσεις ένα συγκεκριμένο spot ως το γραφείο σου. Έτσι, θα μπεις στην ψυχολογία «γραφείο» και θα καταφέρεις να βγεις από το “mood δουλειά”, κάθε φορά που θα σηκώνεσαι από εκεί.

Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα

Δεν είμαι ο άνθρωπος που κάνει διαλείμματα. Δεν το έκανα συχνά ούτε στο γραφείο. Νιώθω ότι χάνω τη συγκέντρωση και τον ειρμό μου. Αυτές τις ημέρες στο σπίτι κατάλαβα πως αυτό που αποφεύγω είναι ακριβώς αυτό που κάνω στο τέλος. Χωρίς διαλείμματα χάνεις τη συγκέντρωση και τον ειρμό σου. Απλά, στο γραφείο όλο και κάτι σου αποσπά την προσοχή. Μία κουβέντα των συναδέλφων σου που θα σε κάνει να γελάσεις, ένα meeting που θα σε «αναγκάσει» να σηκωθείς από τη θέση σου. Στο σπίτι δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Οπότε, κατάλαβα για τα καλά το λάθος μου. Φρόντισε λοιπόν να σταματάς. Χάρισε στον εαυτό σου ένα 10λεπτο διάλειμμα όποτε κρίνεις ότι το χρειάζεσαι. Θα δουλέψει πραγματικά.

Αναβάθμισε το ίντερνετ σου αν χρειάζεται

Το αργό ίντερνετ είναι κάτι που μπορεί να σου χαλάσει την ηρεμία σου και να σε κάνει να αγχωθείς. Και μπορεί πριν να μην σε ενοχλούσε (όταν δηλαδή έβλεπες κάποια ταινία ή όταν χάζευες στα social) όμως τώρα που δουλεύουμε από σπίτι θα σε κάνει να χάσεις την ψυχραιμία σου. Για αυτό φρόντισε να το αναβαθμίσεις.

Δοκίμασε αν όλα δουλεύουν σωστά πριν από σημαντικές κλήσεις και διαδικτυακά meetings

Όταν πριν από μερικές ημέρες κανόνισα να κάνω συνέντευξη από απόσταση, το σήμα και η ποιότητα του ίντερνετ ήταν κάτι που με άγχωσαν πολύ. Γνωρίζοντας ότι στο σπίτι μου δεν έχω καλό σήμα και με δεδομένη την υπερφόρτωση των δικτύων, το θεώρησα αυτόματα ένα δύσκολο task. Αυτό που έκανα ήταν να δοκιμάσω το σήμα σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού μου και να ελέγξω το ίντερνετ πριν πάρω το τηλέφωνο. Και φυσικά φόρτισα το κινητό μου. Και όλα πήγαν καλά.

Βρες τον ήχο που δεν σε ενοχλεί

Πριν από μερικά λεπτά ο γείτονας είχε βάλει τέρμα τη μουσική, επιλέγοντας τραγούδια που ας πούμε δεν είναι του γούστου μου. Αυτός είναι ένας κακός ήχος που δεν λειτουργεί. Έκλεισα γρήγορα τα παράθυρα και συνέχισα. Αντίθετα, υπάρχουν ήχοι και μελωδίες που όχι απλά δεν με ενοχλούν, αλλά με βοηθάνε να νιώθω όμορφα και να είμαι πιο δημιουργική. Συνήθως επιλέγω μελωδίες χωρίς στίχους, γιατί όταν βάζω αγαπημένα μου τραγούδια με στίχους καταλήγω να τραγουδάω με το κινητό στο χέρι (για μικρόφωνο ντε). Εναλλακτικά, θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποιο podcast ή μία εκπομπή που δεν σου αποσπά την προσοχή.

Ενημέρωσε την ομάδα σου πότε είσαι offline

Μπορεί να δουλεύουμε από το σπίτι, όμως συνεχίζουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί ως ομάδα. Φρόντισε να κάνεις την επικοινωνία σου με τους άλλους απλή και ξεκάθαρη. Οπότε, καλό θα ήταν να ενημερώνεις τους συναδέλφους σου πότε είσαι offline ή για τις στιγμές που είσαι απόλυτα συγκεντρωμένη σε κάτι που κάνεις και απαιτεί την προσοχή σου.

Χρησιμοποίησε το τηλέφωνο όταν είναι απαραίτητο

Πολλές φορές είναι εύκολο να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να μιλήσεις καθόλου και με κανέναν στο τηλέφωνο. Είναι όμως πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις ότι μπορείς να πάρεις τηλέφωνο τον συνεργάτη σου όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα μέσω e-mail και chat. Όταν λοιπόν νιώθεις ότι σου παίρνει περισσότερο χρόνο να καταλάβεις τι εννοεί ένα e-mail ή ένα μήνυμα, σήκωσε το τηλέφωνο και γλίτωσε χρόνο.

Φτιάξε to-do λίστα για την επόμενη ημέρα

Υπάρχουν φορές που ακόμα κι αν έχω τελειώσει τη δουλειά μου ένα κείμενο ή μία ιδέα δεν αφήνουν το μυαλό μου να χαλαρώσει. Όταν συμβαίνει αυτό συνεχίζω να γράφω και να δουλεύω πολύ περισσότερο. Ο τρόπος να το αποφύγω; Φτιάχνω μία λίστα με πράγματα που θέλω να κάνω σε τίτλους και έτσι δεν αφήνω κάτι ως εκκρεμότητα στο μυαλό μου. Ναι, δουλεύουμε από το σπίτι, όχι δεν δουλεύουμε όλη την ημέρα.

Ντύσου κατάλληλα

Προφανώς δεν σου λέω να ντυθείς όπως θα ντυνόσουν για να βγεις έξω. Το μυστικό είναι να νιώθεις άνετα. Όμως σιγά σιγά θα δεις πως θα νιώσεις την ανάγκη να μην φοράς όλη μέρα τις πυτζάμες σου. Επίσης, μην ξεχνάς ότι είναι πιθανό να αρχίσουν τα διαδικτυακά meetings (αν δεν συμβαίνουν ήδη στη ζωή σου). Για αυτό φρόντισε να βρεις τις homewear επιλογές σου για να είσαι σε ετοιμότητα, όταν θα πρέπει να απαντήσεις σε κάποια κλήση on camera.