WATCHLIST

10 ταινίες με πυροβολισμούς σε σχολεία: Το τέλος της αθωότητας και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Πολλά είναι τα πράγματα που πάνε στραβά σε αυτόν τον κόσμο. Μαστίζεται από προκαταλήψεις και παθογένειες, που οδηγούν σε αποτρόπαιες πράξεις βίας. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν τον κόσμο, είναι τα παιδιά. Αλλά ακόμη και αυτά, δεν είναι ασφαλή.  Όταν οι τραγωδίες καταλήγουν στα όπλα, την εύκολη πρόσβαση στην κατοχή και τη χρήση τους, το σημείο που μπορεί να ξεκινήσουν όλα, γίνεται το σχολείο. Ένα μέρος όπου υποτίθεται ότι τα παιδιά πρέπει να μορφώνονται και αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια πριν βγουν στην κοινωνία.

 

Οι τραγωδίες με θύματα και δράστες παιδιά και εφήβους, δεν είναι κάτι καινούριο στις ΗΠΑ. Τραγωδίες που συμβαίνουν στο σχολείο. Έναν χώρο όπου κανονικά όλα τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν και να είναι προστατευμένα και ασφαλή. Οι επιθέσεις με όπλα στις ΗΠΑ είναι επαναλαμβανόμενες. Κάτι που κάθε τόσο, φέρνει την προσοχή του κόσμου στο ισχύον χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας. Το χειρότερο είναι όταν ο δράστης αυτών των επιθέσεων είναι άτομα που δεν έχουν καν περάσει σωστά τα όρια μεταξύ της εφηβείας και της ενηλικίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία του θέματος, μερικές φορές το Hollywood διστάζει να μιλήσει για αυτό. Ωστόσο, κατά καιρούς, ορισμένοι κινηματογραφιστές τολμούν να μιλήσουν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Bowling for Columbine (2002)

To ντοκιμαντέρ του Michael Moore, εξετάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, με φόντο το μακελειό στο Columbine High School το 1999. Το Bowling for Columbine, ακολουθεί τους δράστες που σχεδίασαν την ένοπλη επίθεση, με θύματα 21 μαθητές και έναν δάσκαλο. Ο Moore ξεναγεί τους θεατές στη σχολική και εξωσχολική ζωή τους. Ρίχνει παράλληλα φως και στις μικρές λεπτομέρειες, που μπορεί να επηρέασαν τις ενέργειές τους. Με το γνωστό του ύφος, ο Moore επισημαίνει όλα τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τους κινδύνους της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, χωρίς πλαίσιο.

Zero Day (2003)

Βασισμένη στο μακελειό στο Columbine High School, αυτή η ταινία δείχνει την ιστορία δύο αγοριών καθώς βιντεοσκοπούν τις προθέσεις τους και τον επακόλουθο σχεδιασμό επίθεσής τους στο σχολείο. Καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την «ημέρα μηδέν», το βιντεοημερολόγιο τους είναι γεμάτο με τις σκέψεις τους για όσα ζουν και όσα θέλουν να κάνουν.

Elephant (2003)

Σε σκηνοθεσία Gus Van Sant, αυτή είναι μια άλλη ταινία που αντλεί έμπνευση από το μακελειό στο Columbine High School. Στην ταινία παρακολουθούμε τις διαφορετικές ζωές των  μαθητών ενός σχολείου. Δύο από αυτούς τους μαθητές, επηρεασμένοι από τα γεγονότα της προσωπικής τους ζωής, αποφασίζουν να πάρουν τα όπλα τους και να επιτεθούν στο σχολείο τους. Ο Van Sant με νηφαλιότητα αναδεικνύει τη σχέση ένοπλης βίας με τον σχολικό κόσμο, σε μια ταινία που παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρη.

The Only Way (2004)

Αντλώντας έμπνευση από το μακελειό στο Columbine High School, το The Only Way, ακολουθεί τη ζωή του Devon Browning. Μοναχικός και παρίας, ο Devon δεν έχει εύκολη ζωή στο σχολείο. Οι συμμαθητές του τον χλευάζουν και ο ίδιος, έχει υποστεί σωματική και συναισθηματική κακοποίηση. Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειάς του, γίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ψυχική του κατάσταση. Έτσι αποφασίζει να εκδικηθεί τους συμμαθητές του, που του έκαναν τη ζωή του χειρότερη.

The Class (2007)

Η βία είναι μια αποτρόπαια πράξη. Όμως, ενώ είναι εύκολο να την καταδικάσουμε, είναι επίσης σημαντικό να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή αυτών που την ασκούν. Η εσθονική ταινία The Class (Klass), εξετάζει τη ζωή δύο εφήβων, οι οποίοι αποφασίζουν να επιτεθούν με όπλα στο σχολείο τους. Ωστόσο, εστιάζει περισσότερο στα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση παρά στα αποτελέσματα του βίαιου ξεσπάσματός τους.

Polytechnique (2009)

Αυτή η ταινία βασίζεται στα αληθινά γεγονότα του μακελειού στο Ecole Polytechnique, που έλαβε χώρα σε ένα κολέγιο μηχανικών στο Μόντρεαλ, to 1989. Μέσα από τα μάτια των χαρακτήρων, βλέπουμε έναν νεαρό άνδρα να κρατά όμηρο μια ολόκληρη τάξη, στοχοποιώντας γυναίκες, λόγω του μίσους του για τις φεμινίστριες. Στοχεύοντας γυναίκες σε αίθουσες διδασκαλίας, καφετέριες και σε όποιο μέρος μπορεί να τις δει, ο νεαρός άνδρας πριν αυτοκτονήσει, σκότωσε 14 γυναίκες. Η ταινία Polytechnique, είναι μια τρομακτική, κινηματογραφική εμπειρία, που καταφέρνει να σε μουδιάσει και να σε προβληματίσει.

We Need to Talk About Kevin (2011)

Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τραγωδία, μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει κανένας. Συμβαίνουν απλά επειδή οι δολοφόνοι, είναι ψυχοπαθείς και σαδιστές, που δεν χρειάζονται λόγο για να βασανίζουν τους άλλους. Μια τέτοια περίπτωση εξετάζει η ταινία We Need To Talk About Kevin. O Kevin, από την παιδική του ηλικία, ήταν εκδικητικός απέναντι στην μητέρα του, Eva. Ωστόσο, η συμπεριφορά του μπροστά σε άλλους, ειδικά στον πατέρα του, ήταν αυτή ενός κανονικού, χαρούμενου παιδιού. Έτσι, οι ανησυχίες της μητέρας του παραμερίστηκαν. Μέχρι που μια μέρα ο Kevin κάνει κάτι φρικτό.

And Then I Go (2017)

Αυτή η ταινία αντλεί υλικό από το Project X, ένα μυθιστόρημα που έγραψε ο Jim Shepard. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι δύο μαθητές γυμνασίου, που ταλαιπωρούνται από άλλα παιδιά στο σχολείο. Η βία που βιώνουν δεν σταματά όμως μόνο στο σχολείο. Οι οικογένειές τους επίσης δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται, οι δύο τους παίρνουν μια δραστική απόφαση.

If Anything Happens I Love You (2020)

If Anything Happens I Love You είναι μια 2D ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Will McCormack και Michael Govier. Η ιστορία του ακολουθεί δύo γονείς, καθώς αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον θάνατο της κόρης τους, η οποία σκοτώθηκε σε επίθεση με πυροβολισμούς στο σχολείο της. Η ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Netflix το Νοέμβριο του 2020, κέρδισε κοινό και κριτικούς, καταφέρνοντας να μας σοκάρει, αλλά και να μας συγκινήσει.

The Fallout (2022)

To The Fallout είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Megan Parks, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε την Maddie Ziegler και την Jenna Ortega. Η ταινία εξερευνά όσα συμβαίνουν μετά από ένα επεισόδιο πυροβολισμών σε σχολείο. Η Vada είναι ένα κορίτσι χαμηλών τόνων, ενώ η Mia είναι μία σταρ του TikTok. Αρχικά, το μόνο κοινό ανάμεσα τους, είναι το λύκειο στο οποίο φοιτούν. Ωστόσο, μία μέρα οι δυο τους μαζί κρυμμένες σε μία από τις σχολικές τουαλέτες, καταφέρνουν να γλιτώσουν από μία επίθεση με πυροβολισμούς στο σχολείο τους. Το The Fallout καταφέρνει να απεικονίσει το μετατραυματικό στρες των εφήβων και όλα όσα ακολουθούν μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Τον πανικό, τον φόβο και τη ζωή μετά.