WATCHLIST

10 ψέματα για τον έρωτα που μας είπε το “The Notebook”

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ο Nick Cassavetes σκηνοθέτησε το "The Notebook" και ο Ryan Gosling με την Rachel McAdams μας σύστησαν τον Noah και την Allie, τους ήρωες της ταινίας που αγαπήθηκαν βαθιά παρά τις διαφορές τους, χωρίστηκαν και ξαναβρέθηκαν, γέρασαν μαζί και πέθαναν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. «Αυτό είναι αγάπη, έτσι δεν είναι;» σκέφτηκαν τότε οι εφηβικές μας καρδιές και ρίξαμε ένα λοξό και θολό από τα δάκρυα βλέμμα στο αγόρι που μας συνόδευε και το οποίο ενδέχεται να είχε σκυλοβαρεθεί στην ταινία. Ενήλικες πια, το ξανασκεφτόμαστε με αφορμή τη χθεσινή επέτειο κυκλοφορίας της ταινίας και διαπιστώνουμε ότι το "The Notebook" μας είπε αρκετά ψέματα (κάποια αρκούντως επικίνδυνα) για τον έρωτα και την αγάπη. Πάντα θα μένει μια ωραία ρομαντική ταινία φυσικά, απλά ο έρωτας του Noah και της Allie οφείλει να πάψει να είναι ο ιδανικός στα ενήλικα μάτια μας.

Διάβασε επίσης: 7 ταινίες που δεν ήξερες ότι έχουν βασιστεί σε αληθινές ιστορίες

Είναι εντάξει να προσπαθείς να αλλάξεις για να αρέσεις σε κάποιον

«Θα μπορούσα να είμαι αστείος αν το θες. Θα γινόμουν έξυπνος, προληπτικός, γεναίος. Θα μπορούσα να χορεύω ανάλαφρα, θα μπορούσα να γίνω ό,τι θες», έλεγε κάποια στιγμή ο Noah την Ellie. Λάθος, λάθος, χίλιες φορές λάθος. Δεν έχει μαλλιάσει τσάμπα η γλώσσα των expert των σχέσεων και των ψυχολόγων (και της κολλητής σου ενδεχομένως) να σου λένε ότι μόνο αν είσαι ο εαυτός σου και νιώθεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα μπορείς να κάνεις σχέσεις τις οποίες θα απολαύσεις και στις οποίες θα νιώθεις ισότιμη, για να έρθει ο Noah να τα γκρεμίσει όλα με μία ατάκα.

 

Μπορείς να εκβιάσεις κάποιον να βγει μαζί σου αν τον έχεις ερωτευτεί κεραυνοβόλα

Noah, αυτός ο daredevil της καρδιάς μας. Όταν γνωρίζει την Allie παθαίνει ένα coup de foudre, και αποφασίζει ότι οπωσδήποτε πρέπει να βγει μαζί της ραντεβού. Η απόφαση είναι τόσο οριστική που ο Noah δεν έχει πρόβλημα να σκαρφαλώσει στη ρόδα ενός luna park και να μείνει κρεμασμένος και μετέωρος μέχρι η Allie, που σε ένα luna park πήγε και πήρε την τρομάρα της ζωής της, να συμφωνήσει να βγουν. Πιεστικό και καθόλου υγιές Noah. Αν ένα κορίτσι (ή ένα αγόρι) θέλει να πει όχι, έχει το δικαίωμα να το κάνει.

 

Το να ξαπλώνεις στη μέση του δρόμου με το ταίρι σου δεν είναι ρομαντικό

Στο ραντεβού της Allie και του Noah εκείνος ξαπλώνει στη μέση του δρόμου τη νύχτα και της λέει πως του άρεσε να πηγαίνει εκεί με τον μπαμπά του και να βλέπει να αλλάζουν χρώματα τα φανάρια του δρόμου. Την πείθει ότι πρέπει να ξαπλώσει κι εκείνη γιατί ποτέ δεν κάνει αυτό που θέλει και γιατί πρέπει να ξεκινήσει να μαθαίνει να εμπιστεύεται. Σπουδαία μαθήματα αλλά θα μπορούσε να της τα μάθει πείθοντας την απλά να κλείσει τα μάτια και να πέσει προς τα πίσω ενώ εκείνος την πιάνει, όπως κάνουν συνήθως στις ομαδικές τεχνικές καλλιέργειας της εμπιστοσύνης. Το να τη βάλει να ξαπλώσει σε ένα σταυροδρόμι από το οποίο σηκώνονται ουρλιάζοντας όταν ένα αμάξι τους πλησιάζει και κοντεύει να τους πατήσει, είναι απλά επικίνδυνο.

 

Η βία είναι ανεκτή αν μετά τα βρίσκεις με το ταίρι σου

O Noah και η Allie σπρώχνονταν και φώναζανα και χαρακτήριζαν ο ένας τον άλλο αρνητικά, πολύ. Και συνήθως μετά τα έβρισκαν με παθιασμένα φιλιά και την παραδοχή ότι αγαπιούνται. Όχι, όχι και ξανά όχι. Η σωματική και λεκτική βία δεν είναι ποτέ σημάδι ιδανικού έρωτα, ειδικά όταν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι τόσο πολλά και τόσο εγκλωβισμένα σε αυτό το στερεότυπο που θέλει τον άντρα (ή τη γυναίκα) να σηκώνει χέρι πάνω στο πάθος αλλά «σ’ αγαπάει μωρέ, δέξου τον πίσω». Είναι το ίδιο στερεότυπο που έχει καλλιεργηθεί από δεκάδες πλευρές και θέλει τον έρωτα να είναι παθιασμένος μόνο όταν ταυτίζεται με την ένταση, με τον τσακωμό με το κονταροχτύπημα των εγώ και συχνά των χεριών των ανθρώπων. Καμία υγεία και καμία αλήθεια για την αγάπη εδώ.

 

Το να επιμένεις σε έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση θα φέρει κάποτε αποτέλεσμα

Ναι ξέρω ότι θες να πιστέψεις αυτό το ψέμα πιο πολύ από όλα. Όλοι θέλουμε να πιστέψουμε πως αν πραγματικά αγαπάμε κάποιον ακόμα και αν στη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί και δεν του επιτρέπεται να είναι μαζί μας, κάποτε θα μπορέσει και θα μας αγαπήσει ως το τέλος. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το να αγαπάμε χωρίς ανταπόκριση πονάει και αν η ανταπόκριση δεν έρχεται είναι γιατί στο 99% των περιπτώσεων ο άνθρωπος αυτός δεν θέλει να είναι μαζί μας. Οπότε μην ακολουθήσεις το παράδειγμα του Noah να γράφεις κάθε μέρα ένα γράμμα (ή ένα μήνυμα) στο αντικείμενο του πόθου σου αν δεν μπει στον κόπο να σου απαντήσει σε κανένα από τα πρώτα τρία. Μάλλον απλά θα τρέφεις την εμμονή που καλλιεργείται μέσα σου.

 

Ο πρώην σου θα σου χτίσει ένα σπίτι για να σε ξανακερδίσει (ή θα κάνει κάτι αντίστοιχα μεγάλο)

Οκ, δεν αποκλείω αν ο πρώην μας θέλει να μας ξανακερδίσει να κάνει μια μεγάλη χειρονομία αλλά την τοποθετώ κάπου στην κλίμακα του να μας προτείνει να βγούμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή άντε το πολύ να πάμε διήμερο σε κάποιο μέρος που πάντα ήξερε ότι θέλουμε να πάμε. Μέχρι εκεί. Αν στη σήμερον ημέρα βρεθεί άνθρωπος που θα προσπαθήσει να κερδίσει την αγάπη μας χτίζοντας το σπίτι των ονείρων μας, πρώτον κινδυνεύει να τον καταγγείλουμε ότι προσπαθεί να μας εξαγοράσει και δεύτερον μάλλον δεν ζει στην ίδια χώρα με εμάς. Γενικώς το “The Notebook” ήταν γεμάτο από τις τεράστιες αυτές φαινομενικά ρομαντικές κινήσεις του Noah (θα σου θυμίσω και τη βαρκάδα με τις εκατοντάδες πάπιες) που όχι μόνο μας δημιουργούσαν υπερβολικές προσδοκίες από τα αγόρια μας που το πολύ πολύ στα σχολικά μας χρόνια να μας πρόσφεραν λουλούδια αλλά και ενίσχυε το στερεότυπο που θέλει τα κορίτσια απολύτως ευτυχισμένα με τα υλικά δώρα και την παροχή της απαραίτητης «ασφάλειας» από τον σύντροφό τους.

 

Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις κανένα απολύτως κοινό με τον άλλο

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ίδια με τον σύντροφό σου, να ακούτε μόνο την ίδια μουσική, να σκέφτεστε και να αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο, να διασκεδάζετε και οι δύο με τα ίδια πράγματα και να μην τσακώνεστε ποτέ για το τηλεκοντρόλ, για να πετύχει μια σχέση. Αλλά το να είσαι τελείως διαφορετικός από τον άλλο όπως ήταν ο Noah και η Allie μάλλον δεν θα σε βοηθήσει να έχεις μια υγιή προσωπική ζωή παρόλο που στην δική τους περίπτωση λειτούργησε. Εκείνοι είχαν τους τσακωμούς για hobby και τις επανασυνδέσεις επίσης. Στην πραγματική ζωή που μία σχέση διαρκεί περισσότερο από 2,5 ώρες, φαντάζεσαι πόσο κουραστικό θα είναι να τσακώνεσαι για το παραμικρό.

 

Θα ξαναβρεθείς με την πρώτη σου αγάπη χρόνια μετά, θα παντρευτείτε και θα γεράσετε μαζί

Δεν μπορώ να σου πω ότι δεν ξέρω περιπτώσεις σαν και αυτή που τους συνέβη κάτι τέτοιο γιατί ξέρω τουλάχιστον μία, αλλά ξέρω επίσης πως η εξαίρεση στον κανόνα μπορεί να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες σε ανθρώπους που απλά δεν έπρεπε να είναι μαζί και πολύ καλά έκαναν και χώρισαν για να προχωρήσουν και να ευτυχήσουν. Μακάρι να σου συμβεί αν αυτό είναι που θες αλλά στην πραγματικότητα έχεις περισσότερες πιθανότητες αν ξανασυναντήσεις την πρώτη σου αγάπη χρόνια αργότερα να καταλάβεις πόσο διαφορετικοί κόσμοι γίνατε μετά το σχολείο παρά να παντρευτείτε.

 

Ενας τύπος που δεν δέχεται το όχι σαν απάντηση είναι ο ιδανικός σύντροφος

Όχι, ένας τύπος που επιμένει να σας κερδίσει παρόλο που έχετε εξαφανιστεί από την ζωή του, παρόλο που κάνετε προσπάθεια να προχωρήσετε, παρόλο που θέλετε άλλα πράγματα δεν είναι ιδανικός σύντροφος είναι ένας άνθρωπος που έχει πάθει εμμονή. Και όσο κι αν χαρήκαμε με το φιλί στη βροχή για το Noah και την Allie, όσο κι αν συγκινηθήκαμε που τα ξαναβρήκαν, βλέποντας την ταινία ξανά στην ενήλικη ζωή μας βλέπουμε πως κάτι πάει τελείως λάθος με τον Noah. Νομίζω ότι αν δεν έμοιαζε τόσο με τον Ryan Gosling θα το είχαμε διαπιστώσει νωρίτερα αυτό.

 

Ένα φιλί στη βροχή είναι πάντα σέξι

Έχεις φιληθεί ποτέ στην καταιγίδα; Αν ναι τότε σίγουρα ξέρεις γιατί το παραπάνω είναι μύθος. Μπορεί ο Ryan Gosling και η Rachel McAdams να κέρδισαν το βραβείο καλύτερου φιλιού για τη σκηνή τους στα βραβεία κοινού του MTV εκείνη τη χρονιά αλλά στην πραγματικότητα το φιλί στην καταρρακτώδη βροχή σε κάνει να νιώθεις ότι πνίγεσαι ενώ λίγη ώρα αργότερα απλά κρυώνεις. Καλύτερα τα υπόστεγα παιδιά. Και ρομαντικά, και στεγνά.

 

Και μια αλήθεια: Αν είναι αγάπη, τότε θα νικήσει

Η αγάπη όταν είναι αληθινή θα επικρατήσει. Ακόμα κι αν επικρατώντας σημαίνει ότι δεν θα είσαι μαζί με έναν άνθρωπο γιατί πρέπει και οι δύο να κάνετε άλλα πράγματα, ακόμα κι αν επικρατώντας σημαίνει ότι συνειδητά επιλέγετε να είστε μαζί κόντρα σε οποιαδήποτε αντιξοότητα, κι αυτό είναι μια αλήθεια στο σενάριο του “The Notebook”. Μόνο προσέξτε να είστε βέβαιοι ότι αγάπη σημαίνει σεβασμός, σημαίνει όχι βία, σημαίνει απέραντη ελευθερία. Μόλις βεβαιοθείτε προχωρήστε.