ΜΟΥΣΙΚΗ

10 μαγαζιά με βινύλια γιατί το πιο ιδιαίτερο δώρο είναι ένας δίσκος

Pexels

Μία νότα νοσταλγίας θα φέρουμε στα χριστουγεννιάτικα δώρα που ετοιμάζεσαι να κάνεις στους αγαπημένους σου ανθρώπους. Τα βινύλια ήταν είναι και θα είναι το πιο ιδιαίτερο δώρο για όσους επιθυμούν να μείνουν αθεράπευτα ρομαντικοί.

Πίσω από όλο αυτό κρύβεται μία ολόκληρη ιεροτελεστία. Τα βινύλια στις χάρτινες θήκες τους, η βελόνα του πικάπ έτοιμη να κατέβει και να χαϊδέψει απαλά τους ομόκεντρους κύκλους του δίσκου για να γεμίσει το δωμάτιο μελωδίες.

Στις 21 Ιουνίου του 1948 η Columbia Records ακουμπά τη βελόνα στον πρώτο δίσκο βινυλίου για γραμμόφωνο. Η στιγμή αυτή καταγράφεται στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας και σηματοδοτεί την αρχή της κυριαρχίας του βινυλίου.

Οι πρώτοι δίσκοι γραμμόφωνου κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, από ανθεκτικό σκληρό λάστιχο με διάμετρο περίπου 25 εκατοστά, ηχογραφημένοι μόνο από τη μία τους πλευρά. Είναι εκείνη η περίοδος που σε στούντιο της Αμερικής ηχογραφούνται και τα πρώτα ελληνικά τραγούδια.

Το βινύλιο γεννιέται στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Η εταιρία Decca θα φτιάξει τους πρώτους δίσκους 78 στροφών από βινύλιο.

Το βινύλιο είναι η μόνη μορφή αναπαραγωγής από αυτές που υπάρχουν που είναι εντελώς αναλογική και χωρίς απώλειες. Θα ακολουθήσουν τα 45άρια και στη συνέχεια θα μπουν στη ζωή μας τα διάσημα 33άρια για λογαριασμό της εταιρίας CBS.

Κατά την αναπαραγωγή του, ο δίσκος βινυλίου LP (long play) περιστρέφεται με 33 στροφές το λεπτό (ακριβέστερα με 33⅓) για αυτό και η εναλλακτική ονομασία «δίσκος 33 στροφών».

Αν ακόμα ψάχνεις το δώρα που θα κάνεις τα φετινά Χριστούγεννα τότε πρέπει να σκεφτείς να επισκεφτείς ένα από τα καταστήματα με βινύλια που ακολουθούν.

Lo-Fi Concept

Ο Δημήτρης και η Νατάσα ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το LoFi Concept, ένα συνδυαστικό κατάστημα-εργαστήριο. ArtLab και δίσκους μουσικής. Στο LoFi Concept θα βρεις κάτι που δύσκολα θα συναντήσεις στην Ελλάδα. Μία μηχανή χάραξης δίσκων βινυλίου σε περιμένεις για να φτιάξεις τον δίσκο με τη μουσική που αγαπάς.

Οδυσσέα Ανδρούτσου 38, Κουκάκι

Mr. Vinylios

Ο Mr. Vinylios ιδρύθηκε το 1993 από τον Γιάννη Μαύρο που ήταν τότε ραδιοφωνικός παραγωγός σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 τίτλους και ειδικεύεται στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Αυτή η μεγάλη συλλογή περιέχει πολλά είδη μουσικής. Ελληνική μουσική: έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα, ροκ, soundtracks. Rock, Heavy-Black-Death Metal, Psychedelic rock, Dark wave. Jazz, Blues, New Wave, Funk.

Ηφαίστου 24, Αθήνα

Rock & Roll Circus

Το Rock & Roll Circus άνοιξε την άνοιξη του 2000, με βασική πεποίθηση πως ”Vinyl records are your best entertainment value”. Οι ιδιοκτήτες της αναφέρουν πως τους αρέσει η soul από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, το funk, η εξέλιξη της jazz, η reggae και ό,τι εντάσσεται στα πλαίσια της rock & roll κουλτούρας. Σε εβδομαδιαία βάση προσθέτουν στα ράφια τους μεταχειρισμένους δίσκους από τα παραπάνω είδη, ενώ συνεργάζονται με δεκάδες μικρά labels επανεκδόσεων και νέων κυκλοφοριών.

Σίνα 21, Αθήνα

Vinyl City

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και οικονομικότερα δισκοπωλεία βινυλίου στην πόλη. Rock, jazz, country, new, classical, soul, blues. Όποιο είδος μουσικής κι αν προτιμάς στο Vinyl City θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Ιπποκράτους 132, Αθήνα

Ζαχαρίας Records

Ο Ζαχαρίας Βρελιανάκης ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια με λίγα βινύλια κι έστησε στην πορεία το δικό του μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Μιλάμε για το ιστορικό δισκάδικο «Ζαχαρίας» σε μια στοά της Ηφαίστου που κάθε μέρα γεμίζει συλλέκτες και λάτρεις του βινυλίου.

Ηφαίστου 20, Αθήνα

Ματσούκας

Ο Κώστας Ματσούκας είναι ο ιδιοκτήτης ομώνυμου δισκάδικου στο Μοναστηράκι το οποίο έχεις σίγουρα συναντήσει σε κάποια από τις βόλτες σου. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα δισκάδικα του κέντρου.

Λεωκορίου 6, Αθήνα

Record House

Άνοιξε τις πόρτες του το 1971 και σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά ανεξάρτητα περιφερειακά δισκοπωλεία. Οι ιδιοκτήτες του Record House αναφέρουν: «Έχουμε μεράκι για τη μουσική, καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε την ”αγωνία” και το ενδιαφέρον των πελατών που ψάχνουν κάτι παραπάνω από τα τετριμμένα. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να ικανοποιήσουμε την απαίτησή σας για καλλιτέχνες και δίσκους που τα πιο πολλά μαγαζιά δεν διαθέτουν και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουμε».

Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη

Λιοτρόπια

Αν θέλεις να κάνεις μία βουτιά σε ένα δισκοπωλείο με αύρα από τα παλιά τότε πρέπει σίγουρα να κάνεις μία επίσκεψη στο «Λιοτρόπια».

Θεμιστοκλέους 35, Αθήνα

Homcore

Ο Leon Segka ή Λεωνίδας Σέγκας είναι βετεράνος Dj της dance αθηναϊκής σκηνής, παραγωγός και ιδρυτής των Joalz. Τον Οκτώβρη του 2015 αποφάσισε να στήσει το HOMCORE ένα φυσικό κατάστημα που θα τον κάνει και θα σε κάνει να νιώθεις «σαν το σπίτι του».

Βουλής 38 και Ηπίτου, Αθήνα

Off the Record

Μεράκι και όρεξη. Αυτές είναι οι πιο ταιριαστές λέξεις για να περιγράψουν τους ιδιοκτήτες του Off The Record. Πάντα ενημερωμένοι για τις νέες κυκλοφορίες και με τεράστια ποικιλία σε βινύλια από όλα τα είδη μουσικής είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Πειραιωτών κι όχι μόνο.

Αγίου Κωνσταντίνου 13, Πειραιάς

Χριστούγεννα σημαίνει δώρα και τα καλύτερα δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα τα βρεις σε ένα κατάστημα PANDORA ή online στο PANDORA!