SUSTAINABILITY

10 ιδέες για έναν eco-friendly γάμο: Πώς να κάνεις τον γάμο σου πιο βιώσιμο

Unsplash

Ο γάμος σου είναι μία από τις σπουδαιότερες μέρες της ζωής σου. Θέλεις να τα έχεις όλα στην εντέλεια. Όπως ακριβώς τα έχεις ονειρευτεί. Θες να δημιουργήσεις τις πιο όμορφες αναμνήσεις και καμία αντίρρηση δεν θα σου φέρω. Σε καταλαβαίνω. Ωστόσο, ξέφρενο γλέντι δεν σημαίνει περιττές σπατάλες και αχρείαστα έξοδα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την τσέπη σου, αλλά και το περιβάλλον.

Όπως ήδη έχουμε πει, λοιπόν, ο γάμος μπορεί να κοστίσει ακριβά και για να περιορίσεις λίγο το budget, εδώ θα βρεις κάποια εύκολα, γαμήλια DIY items. Όμως, μπορεί να κοστίσει και στο περιβάλλον. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Εντάξει. Δεν είπαμε να μην γλεντήσεις -προφανώς, αλλά μπορείς να το κάνεις έχοντας μια παραπάνω οικολογική συνείδηση. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις όλα τα tips που θα σε οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο concept γάμου, θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τις σπατάλες και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του γάμου σου, ενώ ταυτόχρονα θα περάσεις καλά. Τι άλλο θες; Όλα λυμένα στα έχουμε.

Δεν είναι πυρηνική φυσική. Μερικές μικρές αλλαγές, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Προτίμησε vintage, second-hand ή νυφικό από βιώσιμο ύφασμα

Σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον γάμο, ακόμα και το νυφικό που θα επιλέξεις, έχει σημασία. Προτίμησε ένα ωραίο vintage ή ένα pre-loved νυφικό. Αν έχεις το budget, επένδυσε σε ένα νυφικό από ακατέργαστο μετάξι ή οργανικό βαμβάκι. Επιλογές και λύσεις, υπάρχουν πολλές.

γάμος Unsplash

Eco-conscious προσκλητήρια γάμου

Επίλεξε προσκλητήρια από ανακυκλωμένο χαρτί (και γενικά ανακυκλωμένα υλικά) ή από ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις καν χαρτί για ένα προσκλητήριο που δεν θα χρησιμεύσει πουθενά αλλού πέρα από το να κάνει γνωστή την ημερομηνία του γάμου σου. Καλύτερα να στείλεις digital προσκλητήρια μέσω e-mail πχ. Η τεχνολογία εξελίσσεται κι εμείς μαζί της.

Eco-friendly μπομπονιέρες

Μπορείς να αποφύγεις το τούλι με τα κουφέτα και ένα -άχρηστο- και κρεμασμένο διακοσμητικό αντικείμενο που κανείς δεν θα θυμάται -και μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσει πουθενά στην καθημερινότητά του. Εάν το καλοσκεφτείς, τέτοιου είδους μπομπονιέρες είναι ξεκάθαρη σπατάλη, καθώς δεν έχουν κάποια ουσιαστική χρήση. Καλύτερα να επιλέξεις γλαστράκια με παχύφυτα, για παράδειγμα, τα οποία οι καλεσμένοι θα μπορούν να μεταφυτεύσουν στο σπίτι τους.

Γάμος και δεξίωση στο ίδιο μέρος

Είτε έχεις λίγους είτε πολλούς καλεσμένους, δεν χρειάζεται να τους μετακινήσεις από την εκκλησία στον κέντρο εκδηλώσεων, αν ο γάμος και η δεξίωση πραγματοποιηθούν στο ίδιο μέρος. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από το αυτοκίνητο, θα μειωθούν.

Unsplash

Μην πετάξεις ρύζι

Η ρήση ρυζιού από τους καλεσμένους στο ζευγάρι που συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία και την καρποφορία των νεόνυμφων, ίσως είναι ένα γαμήλιο έθιμο που πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα -και για οικολογικούς λόγους. Πρόκειται για ποσότητα ρυζιού που είναι προτιμότερο να ταΐσει πολλά στόματα, από το να καταλήξει στο προαύλιο της εκκλησίας, αργότερα στο φαράσι και έπειτα στα σκουπίδια.

Unsplash

Μην πετάξεις βεγγαλικά και confetti

Πέρα από την επικινδυνότητα των βεγγαλικών που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, βλάπτουν τα ζώα, αλλά και το περιβάλλον.

γάμος Unsplash

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η ηχορύπανση. Η έκρηξή τους απελευθερώνει επιβλαβή σωματίδια που είναι τοξικά αν τα εισπνεύσεις, ενώ ο καπνός που εκπέμπουν είναι πλούσιος σε μικροσκοπικά, μεταλλικά σωματίδια τα οποία θα καταλήξουν στο έδαφος και από εκεί σε ποτάμια, λίμνες κλπ. με την πρώτη βροχή. Δεν είναι, λοιπόν, ανάγκη να επιβαρύνεις το περιβάλλον πετώντας βεγγαλικά. Μπορείς να διασκεδάσεις και χωρίς αυτά!

γάμος Unsplash

Το ίδιο ισχύει και για τα confetti. Τσάμπα ρύπανση (και αχρείαστο καθάρισμα).

Επέλεξε εποχιακά λουλούδια

Διακόσμηση γάμου χωρίς λουλούδια, δεν νοείται. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Ωστόσο, οι επιλογές που θα κάνεις, παίζουν τον ρόλο τους. Τα εποχιακά λουλούδια για την καλλιέργεια των οποίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, για παράδειγμα, συμπληρώνουν τη φιλοσοφία του «πράσινου» γάμου. Το ίδιο ισχύει και με τα αποξηραμένα λουλούδια, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως διακοσμητικά μόλις το γλέντι λήξει -και για πάντα.

Unsplash

Επίσης, όπως σου έχουμε ήδη πει, μπορείς να συνθέσεις την ανθοδέσμη μόνη σου, χρησιμοποιώντας αποξηραμένα λουλούδια. Το τέλειο διακοσμητικό για βάζο!

Unsplash

Κάνε eco-friendly επιλογές για τη διακόσμηση του γάμου σου

Πιθανότατα δεν θα διακοσμήσεις μόνη σου τον χώρο της εκκλησίας και της γαμήλιας δεξίωσης. Ωστόσο, μπορείς να επέμβεις, συμβουλεύοντας τον wedding planner σου να χρησιμοποιήσει διακοσμητικά από eco-friendly και οργανικά υλικά -και γενικά όχι από πλαστικά και υλικά μιας χρήσης.

γάμος Unsplash

Επίσης, δεν χρειάζεται να αγοράσεις μπαλόνια για να δημιουργήσεις ρομαντική ατμόσφαιρα, τα φαναράκια που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, κάνουν την ίδια δουλειά -και είναι και πιο ωραία!

γάμος Unsplash

Το μενού της δεξίωσης να είναι από βιολογικά προϊόντα

Ο μπουφές ή το έτοιμο μενού που θα επιλέξεις για τον γάμο σου, καλύτερα να αποτελείται από πιάτα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικά προϊόντα. Ψάξε για τοπικούς παραγωγούς και εταιρείες catering που εστιάζουν στην τοπική και εποχιακή κουζίνα. Όσο πιο τοπικό και εποχιακό, τόσο μικρότερο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πες όχι στο food waste: Το φαγητό που θα μείνει, μην το πετάξεις

Στις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως αυτή του γάμου, το περίσσευμα φαγητού -που εύκολα καταλήγει σε food waste, είναι κλασική περίπτωση. Καλύτερα, λοιπόν, να μετρήσεις τις ποσότητες φαγητού αναλογικά με τους καλεσμένους, παρά να περισσέψει ποσότητα μετά το γαμήλιο πάρτι. Σε αυτήν τη τελευταία περίπτωση, βέβαια, μπορείς να συνεννοηθείς με το catering ή τον χώρο εκδηλώσεων που ανέλαβε το μενού του γάμου, ώστε να δωρίσει την περίσσεια φαγητού σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μετά.

Unsplash

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το έτοιμο μενού θα διασφαλίσει την ακριβέστερη ποσότητα φαγητού για τους καλεσμένους σου και δεν θα δημιουργήσει τόσο μεγάλο περίσσευμα όσο ένας μπουφές. Εάν, πάντως, θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, συνεννοήσου με τον χώρο εκδηλώσεων, ώστε να συγκεντρώσουν τα αποφάγια για κομποστοποίηση.