ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

11 φράσεις για τον πατέρα από τη λογοτεχνία και τα βιβλία στα οποία θα τις βρεις

Unsplash

Η γιορτή του πατέρα έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Για φέτος αυτή η Κυριακή ήρθε κι ακόμα και αν δεν έχεις πάρει κάποιο από τα δώρα που σου προτείναμε, ακόμα κι αν δεν είχες σκεφτεί καν πως πρέπει να κάνεις κάτι ιδιαίτερο, δεν χάνεις τίποτα με το να διαβάσεις αυτό το κείμενο να σκεφτείς για τον ρόλο του πατέρα σου στη δική σου ζωή και να τον πάρεις ένα τηλέφωνο να του ευχηθείς ή ακόμα καλύτερα να τον επισκεφθείς αν έχετε κάνει κι οι δυο τα εμβόλιά σας. Κι έτσι όπως έκανες μικρή να πάτε μια βόλτα παρέα και να συζητήσετε για όλα όσα δεν προλαβαίνετε στην καθημερινότητά σας. Κι αν δε μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά γιατί ίσως σας χωρίζουν χιλιόμετρα, ίσως ο χωροχρόνος, δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς η αγάπη δεν χάνεται, δεν σβήνει, δεν ξεχνιέται.

Στη λογοτεχνία θα βρεις όλα όσα έχεις σκεφτεί για τη σχέση σου με τον πατέρα σου. Και τη σημερινή γιορτή του πατέρα, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να εμπνευστείς, για να τα διαβάσετε παρέα ή για να διαλέξεις το επόμενο βιβλίο για τη βιβλιοθήκη τη δική σου, τη δική του ή του παιδιού σου. Φράσεις για τον πατέρα από μυαλά συγγραφέων που θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδούλα σου. Ας τα διαβάσουμε.

Μας υποσχέθηκε πώς όλα θα πήγαιναν καλά. Ήμουν παιδί, αλλά ήξερα ότι δεν θα πήγαιναν όλα καλά. Αυτό δεν έκανε τον πατέρα μου ψεύτη. Τον έκανε πατέρα μου

Από το βιβλίο «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Jonathan Safran Foer

Δεν υπάρχει ντροπή στον φόβο, μου είπε ο πατέρας μου. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς τον αντιμετωπίζουμε.

Από το βιβλίο «Σύγκρουση Βασιλέων» του George R. Martin

Ποτέ δεν περίμενα να αγαπηθώ τόσο αληθινά να είμαι τόσο σημαντική, να είμαι τόσο σε προτεραιότητα και να είμαι τόσο σωστή στα μάτια οποιουδήποτε άνδρα όπως ακριβώς είμαι στα μάτια του πατέρα μου.

Από το βιβλίο “Emma” της Jane Austen

φράσεις για τον πατέρα
PUBLIC.GR

CLASSICS OF WORLD LITERATURE: EMMA

Στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις: Arcturus Publishing
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Είναι παράξενο αυτό που παθαίνουν οι μητέρες και οι πατέρες. Ακόμα κι αν το παιδί τους είναι η πιο σιχαμερή μικρή φουσκάλα που μπορείς να φανταστείς, εκείνοι ακόμα πιστεύουν ότι είναι υπέροχο.

Από το βιβλίο “Matilda” του Roald Dahl

φράσεις για τον πατέρα
PUBLIC.GR

ΜΑΤΙΛΝΤΑ

Εκδόσεις Ψυχογιός
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ήσουν τόσο προσεκτικός με έμένα που ποτέ δεν είχα την καρδιά ενός παιδιού. Με δίδαξες τόσο πολύ που ποτέ δεν έκανα παιδικά όνειρα. Με αντιμετώπισες τόσο σωστά, πατέρα από την κούνια μου μέχρι τώρα που ποτέ δεν πίστεψα ένα παιδικό ψέμα δεν είχα ποτέ έναν παιδικό φόβο.

Από το βιβλίο «Δύσκολοι Καιροί» του Charles Dickens

Καταλαβαίνω όλο και περισσότερο πόσο αληθινά ήταν τα λόγια του μπαμπά όταν έλεγε «Όλα τα παιδιά πρέπει να φροντίζουν για τη δική τους ανατροφή». Οι γονείς μπορούν να τους δώσουν μόνο καλές συμβουλές ή να τους κατευθύνουν στο σωστό δρόμο, αλλά η τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου περνά από το δικό του χέρι.

Από το βιβλίο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

Ξαφνικά θυμήθηκα που ήμουν παιδί και με αγκάλιαζε ο πατέρας μου. Θα προσπαθούσα να βάλω τα χέρια μου γύρω από τη μέση του, να τον αγκαλιάσω κι εγώ αλλά ποτέ δεν μπορούσα να καλύψω όλη την περιφέρεια του σώματός του. Ήταν τόσο μεγαλύτερος από την ίδια τη ζωή. Μετά κάποια μέρα, μπορούσα πια να το κάνω. Τον κρατούσα εγώ αντί να με κρατάει αυτός και το μόνο πράγμα που ήθελα εκείνη την στιγμή ήταν να αντιστραφούν και πάλι τα πράγματα.

Από το βιβλίο “Vanishing acts” της Jodi Picoult

φράσεις για τον πατέρα
PUBLIC.GR

Vanishing Acts

Στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Hodder & Stoughton
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ήταν φορές σαν κι αυτή που σκεφτόμουν ότι ο πατέρας μου που μισούσε τα όπλα και δεν πήγε ποτέ σε κανέναν πόλεμο, ήταν ο πιο γενναίος άνδρας που έζησε ποτέ.

Από το βιβλίο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια
PUBLIC.GR

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Εκδόσεις Bell / Χαρλένικ Ελλάς
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Όλοι οι πατεράδες είναι αόρατοι κατά την ημέρα. Η ημέρα διαφεντεύεται από τις μητέρες και οι πατέρες εμφανίζονται τη νύχτα. Το σκοτάδι φέρνιε στο σπίτι τους πατέρες, με την αληθινή, ανείπωτη δύναμή τους. Υπάρχουν περισσότερα στους πατέρες από αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Από το βιβλίο «Μάτι Γάτας» της Margaret Atwood

φράσεις για τον πατέρα
PUBLIC.GR

Cat's Eye

Στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Little, Brown Book Group
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Πιστεύω ότι αυτό που γινόμαστε εξαρτάται από το τι μας διδάσκουν οι πατεράδες μας σε παράξενες στιγμές, όταν δεν προσπαθούν να μας διδάξουν. Διομορφωνόμαστε μέσα από μικρά απομεινάρια σοφίας.

Από το βιβλίο «Το εκκρεμές του Φουκώ» του Umberto Eco

Το εκκρεμές του Φουκώ
PUBLIC.GR

Το εκκρεμές του Φουκώ

Εκδόσεις Ψυχογιός
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Στα νεότερα και πιο ευάλωτα χρόνια μου ο μπαμπάς μου με συμβούλευσε κάτι που γυρνά από τότε στο μυαλό μου. «Όταν σου έρθει η διάθεση να κρίνεις οποιονδήποτε», μου είπε, «απλά θυμήσου ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που δεν είχαν τα προνόμιά σου».

Από το βιβλίο «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ» του F. Scott Fitzgerald