ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

10 απίστευτα πράγματα που δεν ήξερες για το ραδιόφωνο

Pexels

Το ραδιόφωνο είναι ίσως το μοναδικό μέσο που έχει καταφέρει να γίνει σύντροφος για κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο.  Ακούραστος φίλος και μοναδική συντροφιά, μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Μέσο έκφρασης και προβολής με φανατικό κοινό. Το ραδιόφωνο είναι το μέσο της πολυμορφίας, καθώς έχει την μικρότερη -αν όχι ελάχιστη- αρνητική επιρροή και επιβολή στον άνθρωπο.

Το ραδιόφωνο αποκτά τη δική του παγκόσμια γιορτή 

10 απίστευτα πράγματα που δεν ήξερες για το ραδιόφωνο Pexels

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Orson Welles το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946, λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έχει σκοπό τον εορτασμό του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας. Τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και την ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME.

10 πράγματα που δεν ήξερες για το ραδιόφωνο

Με αφορμή, αυτή τη γιορτή του ραδιοφώνου σου παρουσιάζουμε 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για το αγαπημένο μέσο.

1. Ο οραματιστής των ραδιοφωνικών κυμάτων

Ο Clerk Maxwell ήταν ο πρώτος που μίλησε για τα ραδιοκύματα. Η θεωρία του είναι γνωστή ως εξισώσεις του Maxwell και περιέγραψε το φως και τα ραδιοκύματα ως ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ταξιδεύουν στο διάστημα.

2. Ο Πύργος του Άιφελ είναι μια μεγάλη κεραία ραδιοφώνου

Δεν δημιουργήθηκε ως τέτοια, αλλά με τα χρόνια, το διάσημο παριζιάνικο ορόσημο που σχεδίασε ο Gustave Eiffel‎ απέκτησε χρήσεις στο ραδιόφωνο. Οι πρώτες δημόσιες ραδιοφωνικές μεταδόσεις έγιναν στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ από επιστήμονες του ραδιοφώνου. Ο Lee de Forest θεωρείται ο πατέρας της ραδιοφωνικής μετάδοσης. Σε ένα διάλειμμα από το μήνα του μέλιτος το 1908 ανέβηκε στον Πύργο του Άιφελ, για να μεταδώσει μια επιλογή μουσικής στα προάστια του Παρισιού. Είναι ουσιαστικά ο πρώτος ραδιοφωνικός μουσικός παραγωγός.

Επιπλέον, ο Πύργος του Άιφελ επρόκειτο να γκρεμιστεί 20 χρόνια μετά από τη δημιουργία του. Ωστόσο, επέζησε καθώς ο στρατός αναγνώρισε την αξία του ως ραδιοπύργου για την αναχαίτιση κρίσιμων στρατιωτικών εκπομπών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

3. Ένα μήνυμα κειμένου που αποστέλλεται από ένα κινητό τηλέφωνο σε άλλο, είναι ένα ραδιοκύμα

Το κείμενο φεύγει από το τηλέφωνο του αποστολέα και αποστέλλεται σε έναν πύργο που μεταδίδει την κλειδαριά στον παραλήπτη του μηνύματος. Είναι όλα μοναδικά ραδιοκύματα που στέλνονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φτάσουν στο σωστό άτομο.

4. 164 τραγούδια απαγορεύτηκαν από το ραδιόφωνο μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στη Νέα Υόρκη, εταιρείες ΜΜΕ έστειλαν υπομνήματα σε χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Σε αυτά υπήρχε μια λίστα από τραγούδια που θεωρούσαν ότι ήταν «αμφισβητήσιμα», καθώς οι Αμερικανοί θρηνούσαν.

Η λίστα περιείχε 164 προτεινόμενα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των Highway to Hell των AC/DC, τοWalk Like an Egyptian των Bangles, Lucy In the Sky with Diamonds των Beatles, In the Air Tonight του Phil Collins, το Disco Inferno των Tramps και το Jump του Van Halen.το Επιπλέον, κάθε τραγούδι των Rage Against The Machine, ήταν “a no-no”.

5. Τα ραδιοκύματα συνεχίζουν για πάντα και εκπέμπονται ακόμη και από πλανήτες

Υπάρχει περισσότερη επιστήμη στα ραδιοκύματα από ό,τι φαντάζεσαι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτούς. Πρώτον, πιστεύεται ότι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν για πάντα εκτός αν κάτι τα απορροφήσει. Αν συμβαίνει αυτό, και αν υπάρχουν περισσότερες μορφές ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος εκτός από τον πλανήτη Γη, τότε άλλοι πλανήτες μπορεί να έχουν ακούσει τα ραδιοκύματα μας.

Επίσης άλλοι πλανήτες είναι σε θέση να εκπέμπουν ραδιοκύματα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα πράγματα που βρίσκονται στο διάστημα. Το 1932, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι αστρονομικά αντικείμενα εκπέμπουν ραδιοκύματα. Έχει καθιερωθεί ένα σύστημα που καθιστά δυνατή την παραγωγή εικόνων από ραδιοκύματα. Έτσι, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ραδιοτηλεσκόπια για να μελετήσουν τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται όχι μόνο από πλανήτες, αλλά και από κηλίδες σκόνης, σύννεφα αερίων, αστέρια, κομήτες και άλλους γαλαξίες. Μπορεί ραδιοκύματα από τον Άρη να βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σου αυτή τη στιγμή!

6. Η NASA έχει τον δικό της ραδιοφωνικό σταθμό

Ονομάζεται Third Rock Radio και παίζει μόνο εναλλακτική ροκ μουσική.

7. Ο WLW είναι ο πιο ισχυρός ραδιοφωνικός σταθμός στην ιστορία

Ο πιο ισχυρός ραδιοφωνικός σταθμός στην ιστορία είναι ο Cincinatti’s WLW. Δεν εννοούμε «ισχυρό» με την επιδραστική έννοια (αν και ο σταθμός έχει μεγάλη επιρροή). Εννοούμε κυριολεκτικά  «ισχυρό» καθώς ο σταθμός εκπέμπει στα 700KHz. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1930, το ραδιοκύμα του σταθμού ήταν 500Kw ακτινοβολούμενης ισχύος.

Πιστεύεις ότι είναι κακό να σου κολλάνε τραγούδια στο μυαλό; Προσπάθησε να φανταστείς τραγούδια κολλημένα στα έπιπλά σου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, όσοι βρίσκονταν κοντά στον πομπό του WLW μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο στα τηγάνια, τις γλάστρες και τα στρώματά τους. Το WLW λειτουργεί ακόμα και σήμερα, ενώ ανήκει πλέον στο iHeartMedia.

8. Το πρώτο ραδιοφωνικό jingle

Το πρώτο ραδιοφωνικό jinggle στην ιστορία έγινε για διαφήμιση δημητριακών Wheaties. Σύμφωνα με την General Mills, η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση συνοδεία μουσικής, μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο την παραμονή των Χριστουγέννων το 1926.

9. Οι ακροατές μπορούσαν να κατεβάσουν βιντεοπαιχνίδια από το ραδιόφωνο τη δεκαετία του 1980

Καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές άρχισαν να κάνουν θραύση στα ’80s, οι μηχανικοί του NOS – ενός ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού – έκαναν μια καταπληκτική ανακάλυψη. Δεδομένου ότι τόσο τα προγράμματα υπολογιστή όσο και τα βιντεοπαιχνίδια ήταν αποθηκευμένα σε κασέτες ήχου, ήταν δυνατή η μετάδοση δεδομένων μέσω του ραδιοφώνου, η εγγραφή τους σε μια κασέτα και αργότερα η αναπαραγωγή τους στον υπολογιστή. Αυτό οδήγησε σε ραδιοφωνικές εκπομπές ειδικά σχεδιασμένες, για να επιτρέπουν στους ακροατές να κατεβάζουν δωρεάν βιντεοπαιχνίδια για τον υπολογιστή τους.

10. Πώς διαφέρουν οι ραδιοσυχνότητες μεταξύ τους;

Τα ραδιοκύματα «δονούνται» σε διαφορετικές συχνότητες, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για διαφορετικές εφαρμογές. Οι διαφορετικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε κάθε χώρα, δημοπρατούνται από το κράτος και αγοράζονται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι πελάτες τους.

Η κατανομή παγκόσμιων ραδιοσυχνοτήτων και δορυφορικών τροχιών συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) – ένα εξειδικευμένο σώμα των Ηνωμένων Εθνών.